Slider

script type='text/javascript'>var postcount = 11;

Zlata jajca!

JAJCA: Kako evropski statistični urad računa podražitev...
0

 Ali strelja evropski statistični urad v temo?


Po podatkih statističnega urada EU-ja so se jajca v Evropi, v enem letu povprečno podražila za 30%. V Sloveniji za 21,70%.

Statistični urad evropske unije je objavil podatek, da so se kokošja jajca v obdobju od januarja 2022 do januarja 2023, v povprečju v Evropi podražila za 30%. A v Sloveniji se naj bi po njihovih podatkih podražili za 21,70%.
Podatek za Slovenijo mi ne gre skupaj, vsaj kar se tiče moje matematike. Res, da v mladosti imel malček problemčkov z matematiko in se učil seštevat, odštevat, množiti in deliti s koruzo in fižolčki.

Z leti se navadil vse matematične formule in vem, da imam v tem primeru vsekakor prav! Od kje pa oni vlečejo podatke, je pa najverjetneje že druga zgodba.
Po mojih podatkih so se jajca v omenjenem obdobju oz v enem letu podražila za 50%.

Z arhiva sem na plano povlekel dobavnico iz januarja 2022 in januarja 2023. 
OPOMNIK: Navedene cene ne vsebujejo DDV-ja. Razlika po vseh matematičnih premetavanjih je torej petdeset procentna podražitev. Hkrati lahko zapišem še zanimivost, ki mi jo je pokazal arhiv dobavnic. September 2022 sem kupoval jajca po 0,11 € za kos. Trenutna cena (April 2023) je za kos 0,22€. Obe ceni ne vsebujeta DDV-ja.

Ob mojem preračunavanju in pregledu arhiva sem prepričan, da statistični urad evropske unije nima prav. In sem tudi v dilemi, a naj verjamem podatkom, ki so jih zapisali za druge evropske države.

Najbolj so se podražila na Češkem (za 85 odstotkov), Madžarskem (za 80 odstotkov) in Slovaškem (za 79 odstotkov). Na drugi strani lestvice so Nemčija in Luksemburg (v obeh 18-odstotna podražitev) ter Avstrija (19-odstotna podražitev).


0

Ni komentarjev

Objavite komentar

both, mystorymag

NE SPREGLEJ

AVOKADO, ZDRAVO, BREZ GLUTENA
Copyright © Blaž Kuha 2023. Vse pravice pridržane.
izdelal by templateszoo