Klasika, ampak z nadgradnjo. Če si ljubitelj tiramisuja, se pripravi na njegovo tortno preobleko. Tale torta ni samo lepa za pogledat, ampak je izredno sočna, dišeča in polna kontrastov: rahli biskvit, nežna kremasta mascarpone sredica in zvrhan ščepec kakava na vrhu.
Torta, ki ne potrebuje nobenega likerja – samo dober espresso, ogromno ljubezni in seveda, mascarpone. Pa še to: pripravimo jo brez rumenjaka v biskvitu – puhasta kot oblak!
Prava izbira za praznovanja, sobotno razvado ali “ker-si-pač-zaslužiš” trenutek.
Sestavine
Za biskvit
-
400 g moke
-
10 g pecilnega praška
-
½ čajne žličke soli
-
350 ml kefirja
-
7 beljakov
-
20 g olja
-
240 g masla (sobne temperature)
-
500 g sladkorja
-
½ čajne žličke mandljevega ekstrakta
-
2 čajni žlički vaniljevega ekstrakta
Za kremo
-
4 rumenjaki
-
200 g sladkorja v prahu
-
800 g mascarpone sira
-
1 čajna žlička vaniljevega ekstrakta
-
50 ml kave
-
400 ml sladke smetane
Za sestavljanje
-
200 ml kave (za navlažitev biskvita)
-
2 žlici kakava brez sladkorja (za posip)
Postopek
1. Priprava biskvita
V večji skledi zmešaj moko, pecilni prašek in sol. V merilni posodici posebej zmešaj kefir, beljake in olje.
Pečico segrej na 180 °C. Model za torto namasti in obloži s papirjem za peko. V posodi mešalnika zmiksaj maslo, sladkor, mandljev ekstrakt in vaniljev ekstrakt v penasto zmes. Izmenično dodajaj suhe in mokre sestavine ter miksaj, da dobiš gladko maso.
Zmes stresi v model in peci 45 minut. Biskvit odstrani iz pekača in ohladi na rešetki.
2. Priprava kreme
Rumenjake in sladkor v prahu stepaj do penaste teksture. Dodaj mascarpone in vaniljeve ekstrakt, nato počasi vmešaj kavo.
V drugi posodi stepi sladko smetano do tri četrtine in jo nežno vmešaj v mascarpone zmes. Krema naj bo rahla, a mazava.
3. Sestavljanje torte
Ohlajen biskvit prereži, da dobiš 3 plasti. Prvo plast položi v tortni model, jo navlaži z espressom in premaži s kremo. Ponovi postopek z ostalimi plastmi in na koncu zamaži še vrh. Ohlajaj v hladilniku vsaj čez noč.
4. Zaključek
Pred postrežbo torto odstrani iz pekača in obilno posuj s presejanim grenkim kakavom. Reži z ostrim nožem in... uživaj vsak grižljaj. Ta torta si zasluži počasno uživanje. 😍
Ni komentarjev
Objavite komentar