Slider

script type='text/javascript'>var postcount = 11;

Valjar: Nepogrešljiv pripomoček vsake kuhinje

Pet vrst valjarjev (lesen z ročaji, francoski, marmornat, silikonski in z nastavki) na pomokanem lesenem pultu, ob strani testo.
0

Čeprav se morda zdi kot nekaj, kar najdemo le v omarah naših babic, je valjar (ali tudi “valjček”) še vedno eden najbolj uporabnih kuhinjskih pripomočkov. Ko pride do valjanja testa za piškote, vlečenega testa, pite, pice ali celo domačih testenin, brez njega preprosto ne gre.

Pet različnih kuhinjskih valjarjev položenih na pomokan leseni delovni pult z delčkom testa ob strani.

Valjarji imajo dolgo zgodovino – prvi so bili narejeni iz kamna ali trdega lesa, uporabljali pa so jih že v antiki. Valjanje testa kot tehnika priprave hrane izvira iz Mezopotamije in Egipta, kjer so uporabljali preproste valjaste kamne za pripravo ploščatega kruha.

Sodobni valjarji, kakršne poznamo danes, so se pojavili v 19. stoletju in so bili sprva iz masivnega lesa. Kasneje so jim dodali ročaje, danes pa imamo že tudi valjarje iz nerjavečega jekla, silikona ali marmorja.

Vrste valjarjev

Poznamo več vrst valjarjev, vsaka ima svoje prednosti – odvisno od tega, kaj najpogosteje pripravljamo.

1. Klasičen lesen valjar z ročaji

  • Najbolj razširjen tip. Ima osrednji valj in ločena ročaja za boljši oprijem.

  • Odličen za piškote, vlečeno testo, pito.

2. Francoski valjar (brez ročajev)

  • Tanjši na koncih, v celoti iz enega kosa.

  • Omogoča več kontrole in občutka pri valjanju.

  • Idealno za tanke plasti testa (tudi za listnato).

3. Valjar iz marmorja

  • Težji, zato samo s svojo težo olajša delo.

  • Odličen za maslena testa, ker ostaja hladnejši dlje časa.

4. Silikonski valjar

  • Ne prijema se nanj testo, enostavno čiščenje.

  • Manjši upor, primeren tudi za peko z otroki.

5. Valjar z nastavljivo debelino

  • Priloženi obročki omogočajo nastavitev debeline testa.

  • Super za natančne priprave (piškoti, domači ravioli).

Valjar pride prav bolj pogosto, kot si mislimo:

  • Za piškote: ravno valjano testo pomeni enakomerno peko.

  • Za vlečeno testo: začetno valjanje, preden ga "razvlečemo" z rokami.

  • Za pito ali quiche: enakomerna plast testa za podlago in pokrov.

  • Za pizzo: tanko razvaljano testo za hrustljavo podlago.

  • Za listnato testo: pri domači pripravi omogoča slojenje masla.

  • Za testenine: predno testo damo v strojček, ga najprej sploščimo.

Čiščenje in vzdrževanje

Valjar naj ne konča v pomivalnem stroju – razen če je silikonski ali jekleni. Za lesene velja:

  • Obriši z vlažno krpo takoj po uporabi.

  • Po potrebi rahlo obrusimo s finim brusnim papirjem.

  • Občasno premaži z nevtralnim oljem (npr. mineralnim ali kokosovim), da ne razpoka.

Če se testo prijema, valjar rahlo pomokaj ali ga ohladi v hladilniku, če gre za masleno testo.

Kako izbrati pravega?

Pri izbiri valjarja se vprašaj:

  • Kaj najpogosteje pripravljaš?

  • Ti je pomembna natančnost ali bolj "feel"?

  • Imaš dovolj prostora za shranjevanje večjega valjarja?

Za osnovno opremo domače kuhinje je klasičen lesen ali francoski valjar čisto dovolj. Če si pogosto v svetu maslenih ali mehkih test, pa premisli tudi o marmorju ali silikonu.

Če valjarja nimaš pri roki:

  • Steklenica vina (z etiketo navznoter)

  • Kozarec za vlaganje

  • Jeklen termo lonček

Ni idealno, ampak v sili se znajdemo 😉

Električni valjarji obstajajo – predvsem kot del strojev za testenine ali industrijske opreme. Za domačo uporabo pa večina raje posega po ročnem orodju, ker daje več kontrole in boljši občutek za testo.

Valjar ni samo kos lesa ali marmorja – je most med tvojimi rokami in popolnim testom. Čeprav ga ne uporabljamo vsak dan, je tisti tihi pomočnik, ki naredi razliko med razpokanim testom in popolnim rezultatom. Če pečeš, valjar prej ali slej postane tvoj prijatelj.

Pravi mojstri trdijo, da lahko po zvoku valjarja na leseni površini slišijo, kdaj je testo dovolj tanko. Bi ti to znal? 😄

0

Ni komentarjev

Objavite komentar

both, mystorymag

NE SPREGLEJ

GLAVNA JED, SLADICA, NOVIČKE
Copyright © Blaž Kuha 2025. Vse pravice pridržane.
izdelal by templateszoo