Ponedeljek naj se začne z udarcem – ampak ne po rokah, ampak po okusu. Perutničke, ki jih premažeš z domačo medeno gorčično omako, so hit, ki nikoli ne razočara. Poleg pa še pečen krompir, ki vse skupaj zaokroži v tisto: “Jutri pa spet.”
Sestavine (za 2 osebe)
-
500 g piščančjih perutničk
-
1 žlica oljčnega olja
-
1 žlička mlete paprike (sladka ali dimljena)
-
sol in sveže mleti poper po okusu
-
1 žlica medu
-
1 žlica gorčice
-
1 žlička temnega balzamičnega kisa
-
2 večja krompirja
-
malo svežega rožmarina
Postopek priprave
-
Pripravi krompir: Operi in nareži krompir na krhlje. Položi jih na pekač, prelij z žlico olja, posoli in potresi z rožmarinom. Peči 25 minut pri 190 °C.
-
Začini perutničke: V skledi jih prelij z oljem, dodaj papriko, sol in poper. Premešaj, da se vse enakomerno začini.
-
Peci: Dodaj perutničke na pekač poleg krompirja in peci še 25 minut, vmes jih parkrat obrni.
-
Pripravi omako: Med, gorčico in balzamični kis zmešaj v majhni posodici.
-
Finalni premaz: Ko so perutničke pečene, jih premaži z omako in vrni v pečico še za 5 minut, da se lepo zapečejo in karamelizirajo.
Če imaš rad-a bolj zapečeno kožico, vključi zadnje 3 minute funkcijo žar. K omaki lahko dodaš tudi ščep čilija – če te mikajo pekoče note.

Moderen poklon slovenski tradiciji ob 34. rojstnem dnevu Slovenije.
Poglej, če ti sede 🧐
Ni komentarjev
Objavite komentar