Slider

script type='text/javascript'>var postcount = 11;

Piščanec proti zrezku

Belo ali rdeče meso? Primerjava okusov, hranilnih vrednosti in uporabe v kuhinji. Odkrij, katero meso ti bolj sede – ali kar oboje!
0

Dvoboj okusov: Piščanec proti zrezku (ali belo proti rdečemu mesu)

Če te je kdaj v trgovini zagrabila dilema – naj vzamem piščanca ali kar tisti konkreten kos govedine – potem veš, da ni vedno enostavno. Obe vrsti mesa imata svoje adute, svoje fene in svoje “ne hvala”. Tokrat sem ju postavil v ring in dal dvoboj: belo meso proti rdečemu mesu. Kdo zmaga? Preveriva!

Sočen kos pečenega piščančjega fileja in zapečen goveji steak na leseni deski z zelišči in zelenjavo v ozadju

Prvi udarec: Lahkotna belina

Belo meso (beri: piščanec, puran, zajec, kakšna riba) je pri mnogih stalnica v hladilniku. In zakaj tudi ne?

  • Manj maščob = manj slabe vesti.
    Če paziš na linijo, potem ti je piščanec verjetno že skoraj družinski član.

  • Prebava? Easy breezy.
    Zelo lahkotno za želodec – kot nalašč za večerjo, ali kadar nisi za težke obroke.

  • Hitro in enostavno.
    Ni treba 3 ure čakat, da se zmehča. Pečica, ponev ali žar – hitro na mizo!

  • Okus? Nevtralen, a hvaležen.
    Od curryja do limone in timijana – paše skoraj vse.

  • Zdravstveni bonus:
    Polno beljakovin, B6 vitaminov in fosforja. Skratka, beljakovinska klasika.

Kontra udarec: Moč rdečine

Če imaš rad okus z značajem, potem veš, da rdeče meso (govedina, svinjina, jagnjetina, divjačina) ne rabi veliko razlage.

  • Bogastvo okusa.
    Ni debate – dober steak ali golaž ima globino, ki jo piščanec samo opazuje od daleč.

  • Železo v žilah (dobesedno).
    Hemsko železo se super absorbira in ščiti pred slabokrvnostjo.

  • Za močne jedi in konkretne gostije.
    Burgerji, pečenke, raguje, mesne kroglice… vse to živi v rdečem svetu.

  • Vitamin B12, cink, energija.
    Če si izčrpan in brez moči – je lahko kos rdečega mesa pravi “power up”.

  • Ja, maščoba je višja, ampak…
    Z malo pameti (beri: odstraniš vidno maščobo in paziš na pripravo), si lahko miren.

In kdo zmaga?

Odvisno, kdaj, zakaj in za koga.

  • Za vsakdan, lahko in hitro: Belo meso.

  • Za okus, praznike ali pomanjkanje železa: Rdeče meso.

  • Za optimalno prehrano: Kombinacija obeh. V zmernih količinah in z dobrimi začimbami.

In ti!

Kaj je tebi bližje – sočen piščanec ali zrezek, ki si ga privoščiš brez slabe vesti?
Ali pa prisegaš na ravnovesje – malo tega, malo onega, vedno z veliko zelenjave?

Pusti komentar, deli recept, ali povej svojo zgodbo iz kuhinje.
Vsaka jed ima svoj trenutek – važno je, da je skuhana s srcem 💛

HITRA KOSILA
Hitra kosila končana v manj kot 30-ih minutah!

Načrtuj okusno! Vsak teden novi tedenski meni po dnevih...

Poglej, če ti sede 🧐
0

Ni komentarjev

Objavite komentar

both, mystorymag

NE SPREGLEJ

GLAVNA JED, SLADICA, NOVIČKE
Copyright © Blaž Kuha 2025. Vse pravice pridržane.
izdelal by templateszoo