Slider

script type='text/javascript'>var postcount = 11;

Domači kečap iz svežih paradižnikov

Domači kečap iz svežih paradižnikov – preprost recept z naravnimi sestavinami in brez konzervansov, poln okusa in primeren za shranjevanje.

Ko enkrat probaš to, te kupljeni ne premamijo več.

Domači kečap iz svežih paradižnikov v steklenici z zlatim pokrovom, obdan s svežimi sestavinami.
Ko je sezona paradižnika na vrhuncu, je škoda, da jih ne bi izkoristili v polni meri. Eden najbolj okusnih načinov je priprava domačega kečapa – takega, ki diši po svežih sestavinah, brez umetnih dodatkov in z ravno prav začimb, da te zasvoji že ob prvem grižljaju. Domači kečap ima popolnoma drugačen karakter kot kupljeni – je bolj poln, saden in z bogato aromo, ki jo lahko prilagodiš svojemu okusu. Odlično se poda k krompirčku, burgerjem, pečenemu mesu ali celo kot skrivna sestavina v omakah in marinadah. Ko enkrat poskusiš, bo postal stalnica v tvoji shrambi – pa še prijeten občutek bo, ko boš vedel, da si ga naredil sam.

Sestavine (za cca 600 ml kečapa)

  • 2 kg zrelih paradižnikov (naj bodo zreli)

  • 1 večja čebula (narezana)

  • 2 stroka česna (olupljena in celega)

  • 100 ml jabolčnega kisa

  • 90 g rjavega sladkorja

  • 1 čajna žlička soli

  • ½ čajne žličke mletega pimenta

  • ½ čajne žličke mlete paprike

  • ½ čajne žličke mletih klinčkov

  • 1 lovorjev list

  • par celih poprov

  • 1 ščep mletega kajenskega popra

Postopek

  1. Priprava paradižnika: Paradižnike operi, nareži na četrtine. Ni jih treba lupiti, ker boš na koncu vse pretlačili skozi cedilo. 

  2. Vse skupaj v lonec: V velik lonec daj paradižnike, čebulo, česen, sol, sladkor, začimbe, kis in lovorjev list.

  3. Kuhanje: Na srednjem ognju kuhaj cca 55 minut do 1 ure oz dokler se paradižniki popolnoma ne razpustijo, tekočina pa nekoliko izpari.

  4. Pretlači: Mešanico precedi skozi gosto cedilo – tako odstraniš lupine, koščke in začimbe. Dobiš gladko paradižnikovo maso. 

  5. Zgoščevanje: Vrni v lonec in kuhaj še približno 30 minut oz. dokler ne dosežete gostote kečapa. Vmes pogosto mešaj, da se ne prime.

  6. Polnjenje: Še vroč kečap vlij v sterilizirane kozarce, takoj zapri. Če ga boš hitro porabil, lahko tudi kar v stekleničko in hraniš v hladilniku do 3 tedne. Za daljšo obstojnost svetujem vlaganje s paterilizacijo.

➡️ Če želiš kečap bolj gladek, ga pred koncem še enkrat premešaj s paličnim mešalnikom.
➡️ Za bolj "BBQ" noto dodaj dimljeno papriko.
➡️ Če imaš ogromno paradižnikov, naredi dvojno porcijo – domači kečap gre hitro po zlu (ker ga vsi hočejo 😄).

OZIMNICA - MARMELADE
OZIMNICA: MARMELADE

Pripravite si slastne domače marmelade in obogatite svoje zajtrke! Odkrijte preproste recepte, ki vas bodo navdušili...

Poglej, če ti sede 🧐
0

Ni komentarjev

Objavite komentar

both, mystorymag

NE SPREGLEJ

GLAVNA JED, SLADICA, NOVIČKE
Copyright © Blaž Kuha 2025. Vse pravice pridržane.
izdelal by templateszoo