Slider

script type='text/javascript'>var postcount = 11;

Ponev (Pan) – od klasike do specialk

Vodič po različnih vrstah ponv – od klasične ponve do specialk, kot sta wok in žar ponev, z nasveti za uporabo in vzdrževanje.

Ponev je eden tistih kuhinjskih kosov opreme, brez katerega si težko predstavljamo vsakodnevno kuhanje. Od zrezkov do palačink, od hitro pražene zelenjave do počasno dušenih jedi – prav izbrana ponev je ključ do uspeha. A ko stopiš v trgovino, te hitro pričaka “mala vojska” ponv različnih oblik, velikosti in materialov. Kako izbrati pravo? In kdaj uporabiti specialke, kot sta vok ali žar ponev?

Tri vrste ponv – klasična ponev, globok wok in rebrasta žar ponev – postavljene na lesen pult pred belo keramično steno.

Osnovne značilnosti ponve

  • Raven, širok dno – omogoča enakomeren stik s kuhališčem.

  • Nizek rob – za lažje obračanje in premešavanje hrane.

  • Ročaj – običajno dolg, za varno rokovanje in enostavno tresenje ponve.

Ponev je zasnovana za hitro in neposredno toplotno obdelavo. Večja kot je površina dna, več hrane lahko spečeš naenkrat brez izgube temperature.

Materiali – vpliv na kuhanje

  1. Nerjeveče jeklo – trpežno, primerno za rjavenje in omake; zahteva malo več spretnosti, ker se hrana lažje prime.

  2. Lito železo – izjemno zadržuje toploto, odlično za meso in jedi, ki jih pečeš v pečici; težko, a skoraj “neuničljivo”.

  3. Aluminij (prevlečeno) – lahek in dober prevodnik toplote; pogosto ima nelepljivo prevleko.

  4. Bakrena ponev – vrhunska prevodnost toplote, a zahteva nego in pogosto notranjo prevleko (npr. kositer ali jeklo).

Posebne vrste ponv

Vok (Wok)

Izvira iz kitajske kuhinje in je zasnovan za hitro kuhanje na visoki temperaturi.

  • Oblika: globoka, z zaobljenim dnom, omogoča koncentracijo toplote na sredini.

  • Uporaba: praženje (stir-fry), kuhanje na pari, cvrtje v olju, celo juhe.

  • Prednosti: hitro kuhanje z manj olja, ohranjanje hrustljavosti zelenjave, vsestranskost.

    💡 Namig: če imaš indukcijo ali električno ploščo izberi wok z ravnim dnom, da bo prenos toplote učinkovit.

Žar ponev (Grill Pan)

Značilna po rebrasti površini, ki ustvari tisti značilen “žar” videz in okus.

  • Material: pogosto lito železo ali aluminij z debelo prevleko.

  • Uporaba: za pečenje mesa, rib, zelenjave z minimalno količino maščobe.

  • Prednosti: rebra dvignejo hrano nad maščobo in sokove, kar omogoča suho pečenje z značilno zapečeno skorjo.

    💡 Namig: ponev predhodno dobro segrej, da se hrana hitro zapeče in ne spusti preveč soka.

Kako izbrati pravo ponev?

  1. Namen – vsakodnevna uporaba (nerjaveče jeklo, prevlečena ponev) ali za občasno (wok, žar ponev).

  2. Viri toplote – indukcija zahteva magnetno dno; plin in elektrika sta bolj prilagodljiva.

  3. Vzdrževanje – lito železo in baker zahtevata več nege, a ponujata izjemne rezultate.

Vzdrževanje in življenjska doba

  • Ne segrevaj prazne ponve predolgo – poškoduje prevleko.

  • Po uporabi ohladi in očisti (nekatere vrste – npr. lito železo – se čistijo brez mila).

  • Ne uporabljaj kovinskih pripomočkov na nelepljivih površinah.

💡 Ponev ni le kos posode – je orodje, ki močno vpliva na okus, teksturo in videz jedi. Wok bo poskrbel za hitro azijsko pustolovščino, žar ponev za sočne črte in dimljen priokus, klasična ponev pa bo tvoja zvesta spremljevalka pri skoraj vsakem obroku.

Mini jagodne tortice
Mini jagodne tortice

Jagode, smetana in rahlo drobljiva biskvitna tortica – kombinacija, ki nikoli ne razočara. Te mini jagodne tortice niso le lepe na pogled, ampak tudi neverjetno enostavne za pripravo.

Poglej, če ti sede 🧐
0

Ni komentarjev

Objavite komentar

both, mystorymag

NE SPREGLEJ

GLAVNA JED, SLADICA, NOVIČKE
Copyright © Blaž Kuha 2025. Vse pravice pridržane.
izdelal by templateszoo