Slider

script type='text/javascript'>var postcount = 11;

Se teden začne v kuhinji: 7 hitrih kosil za prvi september

7 hitrih kosil za prvi september – od piščanca in testenin do solate in enolončnice. Vsi recepti v eni objavi, pregledno s kazalom (JUMP).
Po dolgih in toplih počitnicah se z 1. septembrom začenja nova sezona. 📚✨ Otroci se vračajo v šolske klopi, odrasli v bolj urejen vsakdan, urniki pa postanejo bolj polni. Prav zato je še toliko pomembneje, da kosila ostanejo hitra, enostavna in okusna.

Od tega tedna naprej so vsi recepti zbrani v eni objavi – tako jih imaš na enem mestu, še bolj pregledno. Na vrhu objave najdeš kazalo (JUMP), kjer lahko z enim klikom skočiš neposredno na recept za določen dan. Na koncu vsakega recepta pa je povezava za vrnitev nazaj na vrh objave. Tako lahko celoten meni uporabiš kot priročno tedensko kuharico, ki se hitro prilagodi tvojemu urniku.

V prvem tednu septembra te čaka mešanica mesnih, zelenjavnih in enolončnih jedi, ki jih pripraviš v manj kot 30 minutah. Skratka – vse, kar potrebuješ za dober začetek jeseni.

Ponedeljek – Piščančji file s paradižnikovo omako in mocarelo

Novi teden in novi mesec začnemo s klasiko, ki vedno navduši. Piščančji file v bogati paradižnikovi omaki, obložen z mocarelo, je hitro pripravljena jed, ki prinaša okuse Sredozemlja. V manj kot pol ure je kosilo na mizi, rezultat pa je domače, a hkrati posebno.

Sestavine (za 2 osebi)
– 2 piščančja fileja
– 1 pločevinka sesekljanih pelatov (400 g)
– 1 čebula
– 1 strok česna
– 100 g mocarele
– 2 žlici olivnega olja
– sol in poper po okusu, listi sveže bazilike

Postopek
1. Piščančja fileja začinite in na vroči ponvi hitro opečite z obeh strani, nato ju odstranite.
2. Na istem olju popražite nasekljano čebulo in česen.
3. Dodajte pelate, sol, poper in baziliko ter kuhajte 10 minut.
4. V omako vrnite piščanca, dodajte rezine mocarele in pokrijte ponev.
5. Kuhajte še 8 minut, da se sir stopi.

Namig: Postrezite z rezino sveže bagete, da zajamete sočno omako.

↑ Nazaj na vrh

Torek – Brokolijevi polpeti z jogurtovo omako

Po mesnem začetku tedna se prileže nekaj lahkotnejšega. Brokolijevi polpeti so odlična izbira – hrustljavi, zdravi in pripravljeni v nekaj minutah. Jogurtova omaka doda svežino, skupaj pa tvorijo obrok, ki ga bo z veseljem pojedla vsa družina.

Sestavine (za 2 osebi)
– 300 g brokolija
– 1 jajce
– 50 g drobtin
– 30 g naribanega sira
– 150 g grškega jogurta
– 1 strok česna
– sol in poper po okusu, sveži peteršilj za posip

Postopek
1. Brokoli skuhajte in ga na drobno sesekljajte.
2. Zmešajte z jajcem, drobtinami, sirom in začimbami.
3. Oblikujte polpete in jih speci na ponvi z malo olja (3–4 min na stran).
4. Jogurt zmešajte s česnom, soljo in poprom v omako.
5. Postrezite skupaj.

Namig: Polpete lahko pripravite tudi v pečici za lažjo različico.

↑ Nazaj na vrh

Sreda – Svinjski medaljoni v gobovi omaki

Sreda je pravi čas za nekaj bolj bogatega. Medaljoni v kremasti gobovi omaki so jed, ki jo pripravite hitro, a daje občutek prazničnega kosila. Postrezite s krompirjem ali rižem in uživajte v popolni kombinaciji okusov.

Sestavine (za 2 osebi)
– 300 g svinjskih medaljonov (svinjska ribica)
– 200 g šampinjonov
– 1 čebula
– 150 ml smetane za kuhanje
– 2 žlici olja
– sol in poper po okusu, sveži timijan in peteršilj

Postopek
1. Medaljone začinite in jih hitro opečite, nato odložite.
2. Na istem olju popražite čebulo in na lističe narezane šampinjone.
3. Dodajte smetano, sol, poper in timijan ter kuhajte 5 minut.
4. V omako vrnite medaljone in kuhajte še 5 minut.

Namig: Za intenzivnejši okus dodajte žličko gorčice.

↑ Nazaj na vrh

Četrtek – Pečen krompir s kislo smetano in zelišči

Včasih je najboljše tudi najbolj preprosto. Pečen krompir z bogatim nadevom iz kisle smetane in svežih zelišč je jed, ki nikoli ne razočara. Lahkotna, hitra in ravno prav nasitna za četrtkovo kosilo.

Sestavine (za 2 osebi)

– 4 krompirji
– 150 g kisle smetane
– 1 zelena paprika
– 1 mlada čebula
– sveži koper
– sol in poper po okusu

Postopek
1. Krompir operite, prerežite in pecite 30 minut pri 200 °C.
2. Medtem pripravite omako iz smetane, nasekljane čebule in kopra.
3. Pečen krompir premažite z nadevom in potrosite s papriko narezano na kocke.

Namig: Za bogatejši okus dodajte nariban sir in zapecite še 5 minut.

↑ Nazaj na vrh

Petek – Testenine s tuno in kaprami

Petki kličejo po nečem lahkotnem in enostavnem. Testenine s tuno in kaprami so pripravljene v pičlih 15 minutah, okus pa je čisto mediteranski. Popolna izbira za konec tedna.

Sestavine (za 2 osebi)
– 200 g testenin
– 1 konzerva tune v olju (160 g)
– 1 čebula
– 1 žlica kaper
– 2 žlici olivnega olja
– sol in poper po okusu, sesekljana sveža bazilika

Postopek
1. Testenine skuhajte v osoljeni vodi. Malo vode od testenin shranite.
2. Na olju popražite nasekljano čebulo, dodajte tuno, baziliko in kapre.
3. Vmešajte testenine, začinite in po potrebi dodajte vodo od testenin.

↑ Nazaj na vrh

Sobota – Solata z mozzarello, paradižnikom in pestom

Sobota je idealna za nekaj lahkega. Solata z mozzarello, paradižnikom in pestom je barvita, sveža in pripravljena v nekaj minutah. Brez kuhanja in brez kompliciranja.

Sestavine (za 2 osebi)
– 300 g češnjevih paradižnikov
– 150 g mocarele
– 2 žlici pesta
– sveža bazilika
– sol in poper po okusu

Postopek
1. Paradižnike prerežite, mocarelo narežite.
2. Vse skupaj zmešajte v skledi in dodajte pesto.
3. Začinite s soljo in poprom. Obložite z listi sveže bazilike.

Namig: Postrezite s popečenim kruhom za bolj nasitno kosilo.

↑ Nazaj na vrh

Nedelja – Enolončnica z lečo in zelenjavo

Nedelja je ustvarjena za jedi na žlico. Enolončnica z lečo in zelenjavo je hranljiva, domača in hitro pripravljena. Tisti pravi topli zaključek tedna.

Sestavine (za 2 osebi)
– 150 g rjave leče
– 1 korenček
– 1 krompir
– 1 čebula
– 700 ml zelenjavne osnove ali voda + jušna kocka
– 1 lovorov list
– sol in poper po okusu, sveži peteršilj

Postopek
1. Lečo sperite.
2. Na olju popražite nasekljano čebulo, dodajte narezan krompir in korenje.
3. Zalijte z osnovo, dodajte lovor in lečo.
4. Kuhajte 25 minut, dokler leča ni mehka.
5. Začinite in postrezite.

Namig: Dodajte žlico paradižnikove mezge za polnejši okus.

↑ Nazaj na vrh

0

Ni komentarjev

Objavite komentar

both, mystorymag

NE SPREGLEJ

GLAVNA JED, SLADICA, NOVIČKE
Copyright © Blaž Kuha 2025. Vse pravice pridržane.
izdelal by templateszoo