Ko se v zraku začuti jesen in kuhinjo napolni vonj po pečenih bučah, je pravi čas za to preprosto, a razkošno sladico. Mehke bučne rezine, hrustljavi orehi, cimet in med ustvarijo popoln topli objem jeseni. Z dodatkom vanilijevega sladoleda in ščepcem sveže mete pa ta sladica postane pravo razvajanje po kosilu ali ob skodelici kave.
Sestavine
-
1 srednje velika maslena buča
-
250 g orehov (grobo sesekljanih) + nekaj za posip
-
90 g masla (sobna temperatura)
-
3 žlice medu
-
1 žlička mletega cimeta + za posip po okusu
-
rjavi sladkor in vanilijev sladkor po okusu
Za serviranje
-
vanilijev sladoled
-
stepena smetana
-
listi sveže mete
Postopek priprave
-
Bučo olupiš in narežeš na rezine debeline približno 1,5 cm. Dele, kjer so semena, izdolbeš. Rezine razporediš po pekaču, obloženem s papirjem za peko.
-
V skledi zmešaš orehe, maslo, med in cimet. Z nadevom obložiš kolute brez luknje, tiste z luknjo pa posuješ z mešanico rjavega in vanilijevega sladkorja. Pokriješ s kosom papirja za peko.
-
Pečeš v ogreti pečici na 200 °C približno 30 minut. Po 20 minutah papir za peko odstraniš, da se buča rahlo zapeče in orehi zadišijo.
Serviranje
Na krožnik najprej položiš kolut z nadevom, nanj pa kolut z luknjo. Na vrh dodaš kepo vanilijevega sladoleda, nekaj stepene smetane, list sveže mete in potrosiš z orehi. Po okusu lahko potrosiš še s cimetom. Postrežeš toplo — najboljše je, ko se sladoled začne nežno topiti po bučni rezini.
💡 Namig:
Bučo lahko nadomestiš z hokaido sorto, ki ji ni treba lupiti, ali pa dodaš ščepec muškatnega oreščka za še bolj aromatičen okus.
Rola se mi — še več idej za tortilje
30+ hitrih, okusnih kombinacij za malice, kosila in večerje.


Ni komentarjev
Objavite komentar