Slider

script type='text/javascript'>var postcount = 11;

Malica, ki zdrži do kosila – ideje za šolski lonček

5 idej za šolsko malico, ki ostane sveža do kosila. Kaj spakirati v lonček, triki za shranjevanje in hitri recepti.

Šolska malica naj bo hranljiva, praktična in odporna na “razpacanje”. Spodaj je moj izbor idej, ki ostanejo sveže do kosila – tudi če je torba nekaj ur na sobni temperaturi (priporočam hladilni vložek!).

TOP 5 hranljivih malic, ki se ne razpacajo

  1. Polnozrnati wrap “bariera” (sir + puran/šunka + hrustljava solata + paprika)
    Trik: prvo plast naredi iz sira ali listnate solate – deluje kot bariera proti vlagi. Zavij tesno v pergament in prereži po diagonali.
  2. Kuskus lonček z mozzarello
    Kuskus + češnjevci (cele polovice), mini mozzarella, olive, koruza. Polij z 1–2 žličkama olivnega olja in ščepom soli tik pred zapiranjem. Ne dodaj vodene omake.
  3. Proteinski jajčni “muffini” iz pečice
    Stepena jajca + špinača + sirček + malo paprike v modelčke, pečeno 15 min pri 190 °C. Ohlajene shrani v hladilnik in zjutraj zapakiraj 2–3 kose.
  4. Mini pita žepek s humusom in zelenjavo
    Pita kruh prereži, notranjost premaži s humusom, vmes dodaj list solate kot ščit, nato korenje, kumara, koščki piščanca ali falafla. Drži obliko, ne pušča.
  5. Sendvič “PB&J” po tvoje
    Polnozrnati toast + arašidovo/mandljevo ali sončnično maslo (za brez oreščkov) + gost džem. Namaži tanko in do robov, da se ne izsuši. Če je alergija – uporabi tahini ali kremni sir.

Namig: Najbolj “mokre” sestavine (paradižnik, vložene kumarice) pakiraj ločeno in otrok naj doda sam pred jedjo.

Kaj spakirati poleg (za ravnotežje)

  • Sadje: jabolko (cele krhlje z malo limoninega soka), grozdje, mandarina, borovnice v lončku.
  • Oreščki/semena: mandlji, orehi, bučnice ali mešanica (če ni alergij); alternativa: koruzni hrustljavčki brez sladkorja.
  • Mlečno: grški jogurt + granola posebej (dodaj seveda tik pred jedjo).
  • Pijača: voda ali nesladkan čaj v steklenički z dobrim tesnilom.
  • Mali dodatki: vilica/žlička, papirnati robček, hladilni vložek.

Triki za pripravo zvečer & shranjevanje

  • Suho + mokro ločeno: kruh/tortilje, granola, krekerji naj bodo posebej od omak, jogurta, paradižnika.
  • Bariera proti vlagi: list solate, sir ali maslo naj bodo prva plast na kruhu.
  • Papirnata brisačka: v lonček s sadjem/solato dodaj 1/2 brisačke – posrka kondenz.
  • Ohladi jedro: malico pred pakiranjem ohladi na sobno, nato v hladilnik; zjutraj dodaj hladilni vložek.
  • Varnost: ciljaj na 0–4 °C do odhoda; izogibaj se majonezi na sobni temperaturi, razen če je dobro ohlajena.

⚡ Hiter recept #1: Zavitki z jajčno solato in špinačo (lonček ali wrap)

Za 2 porciji

  • 4 trdo kuhana jajca, nasekljana
  • 2 žlici grškega jogurta (ali 1 žlica majoneze + 1 žlica jogurta)
  • 1 čajna žlička gorčice, ščepec soli in popra
  • 1 žlica drobno sesekljanega drobnjaka
  • 2 polnozrnati tortilji ali 2 manjša lončka
  • 2 pesti sveže špinače (suhe listke!)
  1. Jajca zmešaj z jogurtom/majonezo, gorčico, soljo, poprom in drobnjakom.
  2. Če delaš wrap: najprej plast špinače (bariera), nato 2–3 žlice nadeva. Tesno zavij, zavij v pergament in prereži.
  3. Če delaš lonček: spodaj špinača, po vrhu jajčna solata. Dodaj vilico in hladilni vložek.

🐟 Hiter recept #2: Mini sendviči z lososovo kremo

Za dneve, ko je potrebna ekstra beljakovina – uporabi dimljen losos ali tuno v lastnem soku (dobro odcejeno).

  • 120 g dimljenega lososa (ali tuna), drobno nasekljano
  • 90 g kremnega sira
  • 1 čajna žlička limoninega soka, malo kopra ali drobnjaka
  • polnozrnati toast, rezine kumare
  1. Lososa zmešaj s sirom, limono in koprom.
  2. Kruh po želji na tanko premaži z maslom (bariera), nato nadevaj kremo in rezino kumare.
  3. Stisni, odreži robove in razreži na “triangel” ali mini kvadratke.
↑ Nazaj na vrh
0

Ni komentarjev

Objavite komentar

both, mystorymag

NE SPREGLEJ

GLAVNA JED, SLADICA, NOVIČKE
Copyright © Blaž Kuha 2025. Vse pravice pridržane.
izdelal by templateszoo