Slider

script type='text/javascript'>var postcount = 11;

Šolarji v kuhinji: Kuhanje za šolo

Ideje za šolske malice, ki so hitre, zdrave in okusne. Ugotovi, kako pripraviti popolno malico po pravilu 1-2-3 in ohrani hrano svežo ves dan!

Kuhanje za Šolo: Hitri, Zdravi in Okusni Malice 🎒

Moč dobre malice

Ali veš, kaj je najpomembnejše za koncentracijo v šoli? Energija! Dobra malica ni le okusna, ampak je gorivo za tvoje možgane. Pripravljanje lastne malice je kul, ker točno veš, kaj ješ, in jo prilagodiš svojemu okusu.

1. Zlato Pravilo: 1-2-3 (beljakovine, ogljikovi hidrati, sadje / zelenjava)

  • Zakaj je pomembno: Malica mora biti uravnotežena, da te nasiti za dlje časa, ne samo za pet minut.

  • Osnovni recept za uspeh:

    • 1. Beljakovine (za moč): Sir, pusta šunka, jogurt, humus, trdo kuhano jajce.

    • 2. Ogljikovi hidrati (za energijo): Polnozrnat kruh / pecivo, ovseni kosmiči, polnozrnati krekerji.

    • 3. Sadje / zelenjava (za vitamine): Narezano korenje, kumare, grozdje, jagodičevje, jabolko.

  • Primer uspešne malice: Polnozrnat sendvič s humusom in narezano papriko, zraven pa grozdje.

2. Hitre rešitve: Kako malico pripraviti v 5 minutah

  • Ideje za "hitrost":

    • Ovsena kaša čez noč (overnight oats): Zvečer zmešaj ovsene kosmiče, mleko/jogurt in sadje v kozarcu, zjutraj samo vzameš in greš. Ne potrebuješ kuhanja!

    • Mini-nabodala: Na nabodala (z zaobljenimi konicami!) natakni sir, češnjev paradižnik, kumarice in salamo/kocke piščanca.

    • "Sendvič v novi luči": Namesto kruha uporabi tortiljo (Wraps). Namaži s sirom / namazom, dodaj solato in zvij. Manj packanja in drugačen okus.

    • Jajce v 8 minutah: Nauči se skuhati trdo kuhano jajce – popoln vir beljakovin, ki zdrži več dni v hladilniku.

3. Embalaža in organizacija: Skrivnost, da malica ostane sveža

  • Pomen ločevanja: Poskrbi, da mokre stvari (solata) niso pomešane s suhimi (kruh), sicer postane vse pacasto.

  • Nasveti za pakiranje:

    • Škatle z oddelki: Uporabi škatle, ki imajo več ločenih predelov – to ščiti hrano, da ostane hrustljava.

    • Zamrznjena pijača / jogurt: V toplih mesecih zamrzni majhen jogurt ali plastenko vode – deluje kot hladilni vložek za malico!

    • Narejeno in spakirano: Povprašaj starše, da ti pomagajo narezati večje količine zelenjave ob nedeljah, ti pa jo samo spakiraš v škatlo pred spanjem.

4. Recikliranje ostankov: Zero waste malica

  • Nasveti za šolarje:

    • Piščanec / pečenka od kosila: Ostanki pečenega piščanca so popolni narezani na solato ali v sendviču naslednji dan.

    • Testeninska solata: Če ostanejo testenine, jih zmešaj z malo olivnega olja, papriko, koruzo in sirom – dobiš malico.

    • Sadje, ki propada: Naredi smoothie ali ga zmešaj v ovseno kašo.

Izziv: Malica moje izbire!

Predlagaj si, da si vsaj en dan v tednu sam izbereš in spakiraš svojo malico (seveda s pomočjo pravila 1-2-3). Postani šef svoje šolske torbe!
0

Ni komentarjev

Objavite komentar

both, mystorymag

NE SPREGLEJ

GLAVNA JED, SLADICA, NOVIČKE
Copyright © Blaž Kuha 2025. Vse pravice pridržane.
izdelal by templateszoo