Slider

script type='text/javascript'>var postcount = 11;

Pečen losos z zeliščno skorjico in limono

Pečen losos z zeliščno skorjico in limono – hitro pripravljena, lahka in praznično elegantna jed iz adventnega sklopa Naj se blešči.

Losos je odlična izbira, ko želiš nekaj elegantnega, prazničnega in hkrati lahkega. Zeliščno-maslen premaz s česnom, limonino lupinico in zelišči ustvari aromatično skorjico, pod katero ostane losos sočen, rahlo rožnat in mehak.

To je jed, ki na mizi deluje zelo “posebno”, v resnici pa je pripravljena v dobrih 20 minutah.

Recept je del prazničnega adventnega sklopa KUHLA – Naj se blešči, kjer so v ospredju jedi, ki lepo izgledajo, ne obtežijo in jih lahko brez težav vključiš v praznični meni. Če želiš še bolj izrazit “wow” videz, lahko lososa spečeš v kosu na leseni deski ali pa ga zaviješ v listnato testo. Ključ pri lososu pa ostaja enak: ne prepeči ga.

Sestavine (za 4 osebe)

  • 600–800 g fileja lososa (s kožo ali brez)

  • 2 žlici masla (sobne temperature)

  • 1 žlica olivnega olja

  • 2 stroka česna, drobno sesekljana

  • 1 žlička dijonske gorčice

  • 1 žlica drobtin

  • 1 žlica parmezana

  • 1 žlica sesekljanih svežih zelišč (peteršilj, koper ali rožmarin)

  • naribana lupinica 1 limone

  • nekaj kapljic limoninega soka

  • sol in sveže mlet poper po okusu

  • nekaj rezin limone za dekoracijo

Postopek priprave

  1. Pečico segrej na 190 °C. Pekač obloži s papirjem za peko ali rahlo naoljeno aluminijasto folijo.

  2. Lososa položi na pekač s kožo navzdol. Posoli in popopraj.

  3. V skledi zmešaj maslo, olivno olje, česen, gorčico, drobtine, parmezan, limonino lupinico in zelišča.

  4. Zeliščno mešanico enakomerno premaži po vrhu lososa.

  5. Po želji na vrh položi 2–3 tanke rezine limone.

  6. Peci 15–18 minut, da losos ostane sočen in rahlo rožnat v sredini (notranja temperatura približno 55 °C).

  7. Tik pred serviranjem lahko pokapljaš z nekaj kapljicami limoninega soka.

Pečen losos z zeliščno skorjico je idealna praznična jed, kadar želiš nekaj lahkotnega, a še vedno dovolj elegantnega za poseben večer. Odlično se poda k pečenemu krompirju, zimski zelenjavi ali preprosti solati – in pusti dober vtis brez odvečnega dela.

0

Ni komentarjev

Objavite komentar

both, mystorymag

NE SPREGLEJ

GLAVNA JED, SLADICA, NOVIČKE
Copyright © Blaž Kuha 2025. Vse pravice pridržane.
izdelal by templateszoo