Slider

script type='text/javascript'>var postcount = 11;

Slana rolada iz špinače s šunko in sirom

Praznična slana rolada iz špinače s šunko in sirom. Preprosta hladna predjed, ki jo lahko pripraviš vnaprej.

Elegantna, a preprosta jed, ki na praznični mizi vedno naredi vtis. Mehko špinačno testo, slano-sladka šunka in kremni sir se povežejo v hladno predjed ali prigrizek, ki izgleda “wow”, a ne zahteva zapletenega dela.

Rolada je odlična izbira za božični večer, silvestrovo ali sproščen nedeljski brunch. Pripraviš jo lahko že dan prej – po počitku v hladilniku je še bolj kompaktna in okusna.
Za bolj praznični videz lahko v nadev dodaš drobno nasekljane suhe brusnice ali pistacije. Če želiš brez mesa, šunko preprosto zamenjaj s pečeno papriko ali dimljenim lososom.

Sestavine

Za biskvitno rolado:

  • 200 g sveže mlade špinače
    (ali 150 g zamrznjene, dobro odtajane in ožete)

  • 4 jajca

  • 2 žlici moke

  • 1 žlica kisle smetane ali grškega jogurta

  • 1 čajna žlička soli

  • ½ čajne žličke muškatnega oreščka (po želji)

  • ½ pecilnega praška

  • sveže mleti poper

Za nadev:

  • 200 g kremnega sira
    (Philadelphia, mascarpone ali ABC)

  • 150 g šunke
    (pršut, puranja ali klasična kuhana šunka – v rezinah)

  • 100 g naribanega sira
    (gouda, edamec ali mozzarella)

  • po želji: svež drobnjak, koper ali rukola

Postopek

Pečico segrej na 180 °C. Pekač obloži s papirjem za peko.

Špinačo na hitro poduši ali blanširaj, nato jo dobro odcedi in sesekljaj.

Jajca loči. Beljake stepi v trd sneg.

Rumenjake zmešaj s špinačo, moko, kislo smetano (ali jogurtom), soljo, poprom, muškatnim oreščkom in pecilnim praškom.

Nežno vmešaj sneg iz beljakov. Maso razporedi po pekaču v enakomeren sloj.

Peci 10–12 minut, da se biskvit rahlo dvigne in ni več moker na otip.

Še topel biskvit zvrni na svež papir za peko in ga rahlo zvij v rolado. Pusti, da se ohladi.

Ohlajen biskvit previdno odvij, premaži s kremnim sirom, posuj z naribanim sirom in prekrij s šunko.

Rolado čvrsto zvij, zavij v folijo in postavi v hladilnik za vsaj 1–2 uri.

Pred serviranjem nareži na rezine in postrezi.

0

Ni komentarjev

Objavite komentar

both, mystorymag

NE SPREGLEJ

GLAVNA JED, SLADICA, NOVIČKE
Copyright © Blaž Kuha 2025. Vse pravice pridržane.
izdelal by templateszoo