Čas za ajmoht (juha, mineštra, lonec, enolončnica)...

[ENOLONČNICA][bleft]

Sezona buč ponuja kopico "futer" rešitev...

[BUČA][threecolumns]

ZBRANO PO SKLOPIH....

[A][bleft]

Bananina pita

Preprosti okusi v obliki pite, ki bodo očarali vse ljubitelje banan.
6 OSEB
75 MINUT
Kaj se potrebuje za slastno pito brez jajc in testa, ki ne vsebuje sladkorja?
TESTO
100 g ostre moke, tip 400
150 g gladke moke, tip 500
125 g margarine
½ zavitka pecilnega praška (8 g)
60 g kisle smetane
80 g skute
ščepec soli
1 čajno žličko nastrgane limonine lupina 
NADEV
3 banane
4 zvrhane žlice mletih orehov
2 žlici cvetličnega medu
2 žlici kristalnega sladkorja
1 zavitek vanilijevega sladkorha (8 g)
sok polovice limone
OSTALO
margarina, sladkor v prahu


PRIPRAVA
V skledo stresemo kislo smetano, skuto, nastrgano limonino lupino, sol in margarino, ki je bila nekaj časa na sobni temperaturi, da se je omehčala.

Sestavine premešamo, da se povežejo.

Pripravljeni mešanici dodamo moko (ostro in gladko), kateri smo primešali pecilni prašek.

S pomočjo lesene žlice premešamo, da dobimo testne grudice.
Vsebino sklede stresemo na delovno površino ter z dlanmi stiskamo in gnetemo toliko časa (cca 7 min), da dobimo kompaktno testo.

Testo oblikujemo v hlebček, ga zavijemo v PVC folijo in postavimo v hladilnik za 30 minut.

»
Na tržišču so prisotne moke z boljšo ali slabšo kvaliteto, a zaradi tega je včasih potrebno mokre sestavine nekoliko prilagoditi recepturi. Če je testo presuho, lahko dodate nekoliko več kisle smetane.
«
PRIPRAVA NADEVA IN SESTAVLJANJE PITE

Banane olupimo, narežemo na srednje debele kolobarje in pokapamo z limoninim sokom. Dodamo orehe, kristalni in vanilijev sladkor ter cvetlični med.

Premešamo, da se sestavine povežejo.
Ohlajeno testo stresemo na pomokano površino in razvaljamo v obliko kroga, debeline slab centimeter.

S testa izrežemo krog velikosti premera pekača + roba pekača.

»PRI RECEPTURI SE UPORABLJAL PEKAČ PREMERA 23 CM S 3 CENTIMETERSKIM ROBOM.«

S testom obložimo notranjost pekača, ki smo ga predhodno namazali z margarino. Testo, ki gleda čez rob, odrežemo.
Na testo stresemo bananin nadev ter ga enakomerno razporedimo po celotni površini.
S preostanka testa, ki je ostalo pri rezanju kroga, naredimo hlebček. Nato ga razvaljamo v obliko kroga, premera 23 cm.

S testom pokrijemo bananin nadev. Zunanji rob vrhnjega testa s prsti nežno pritisnemo, da se prime spodnjega dela testa, ki je ob robu.
Z zobotrebcem pito nekajkrat preluknjamo.

Pekač postavimo v ogreto pečico na 180°C, za 30 minut.
Pečeno pito pustimo nekaj minut v pekaču, da se umiri.
Nato pito stresemo iz pekača.

»Na pekač položimo servirni krožnik, primemo skupaj pekač in krožnik ter obrnemo. Odstranimo pekač.«

Pito pred serviranjem potrosimo s sladkorjem v prahu.
Objavljeni komentarji
  • Blogger Komentar preko Bloggerja
  • Facebook Komentar preko Facebooka
  • Disqus Komentar preko Disqusa

Ni komentarjev :


"vklopi" kulinarično domišljio in jo spravi v kozarec...

[SLADKI KOZAREC][threecolumns]

"IN" V VSEH LETNIH ČASIH...

[B-BURGER][twocolumns]

Tahitro...

[DO 15 MIN][bleft]