Slider

script type='text/javascript'>var postcount = 11;

Falafel (čičerikine kroglice)

Falafli so ocvrte kroglice iz pasirane čičerike ali boba in začimb. Polni okus kroglic bo prepričal tudi mesojedce!
0


Falafli so ocvrte kroglice iz pasirane čičerike ali boba in začimb. Polni okus kroglic bo prepričal tudi mesojedce! 
Še ena od receptur iz mojega junijskega izziva "POLETNA VEČERJICA" za tednik #NeDelo priloga #OdprtaKuhinja. 👌😋
Poreklo okusne vegetarijanske specialiteta seže daleč nazaj v preteklost in prihaja iz Bližnjega vzhoda. Po nekaterih zapisih izvira recept iz Egipta, a v današnjem Izraelu jo imajo za nacionalno jed. Ocvrte kroglice so zelo popularna v Libanonu, a zadnja leta so vse popularnejše tudi v Evropi.
V originalu se pripravljajo iz stročnice bob ali čičerike, a dodaja se koriander, peteršilj, česen, rdeča čebula, kumina, sol in poper. S pripravljene mase se pripravijo kroglice premera 2 centimetra in ocvrejo v vročem olju. Običajno se servirajo v ploščati lepinji z zeleno solato in omako iz sezamove paste (tahini). V Evropi jih ima v ponudbi vse več »čevabčnicah« in veljajo za alternativo za priljubljene čevapčiče.
240 g čičerike
2 stroka česna
40 g rdeče čebule
1 žlica moke
po dve vejice peteršilja in luštreka
½ čajne žlice soli
¼ čajne žlice kajenskega popra
HRUSTLJAV DODATEK…
1 list vlečenega testa
OSVEŽUJOČ DODATEK…
par listov zelene solate, kos kumare in nekaj češnjevih paradižnikov
ZA PRELIV…
2 žlici sezamove paste (tahini), ⅓ čajne žlice česna v prahi, 6 žlic mlačne vode
Sestavine za kroglice stresemo v posodo več namenskega kuhinjskega aparata in zmeljemo v gladko zmes. Z naoljenimi rokami oblikujemo kroglice velikosti žogice za namizni tenis. Ocvremo v vročem olju. Kroglice položimo na papirnato brisačo, da se odcedi odvečna maščoba.
List vlečenega testa razrežemo na manjše kose (4). Kose ocvremo v vročem olju (približno 30 sekund, da dobimo zlato rjavo barvo). Ocvrto položimo na kos papirnate brisače, da se odcedi odvečno olje.
Zelenjavo očistimo in narežemo. Solato na rezance, češnjev paradižnik na krhlje, kumaro na rezine.
Sezamovo pasto zmešamo s česnom v prahu in vodo v svilnato tekočino (če se vam zdi pregosto, lahko dodate še nekoliko vode).
Na servirni krožnik položimo dva kosa ocvrtega testa. Obložimo s čičerikinimi kroglicami, potrosimo z zelenjavo in pokapamo s sezamovim prelivom. Postopek ponovimo še na drugem servirnem krožniku.
Namesto vlečenega testa lahko uporabite tortiljo, ocvrt rižev list ali indijski kruh - čapati (teceptura: ⏩TUKAJ). Drugače se servirajo v "ploščatem kruhu, takem kot za kebab. 

0

Ni komentarjev

Objavite komentar

both, mystorymag

NE SPREGLEJ

AVOKADO, ZDRAVO, BREZ GLUTENA
Copyright © Blaž Kuha 2023. Vse pravice pridržane.
izdelal by templateszoo