Slider

script type='text/javascript'>var postcount = 11;

Kokosova grmada

Tisoči recept na kuharskem blogu BlažKuha! Moja druga verzija okusne, osvežujoče in sočne sladice grmada, ki jo lahko postrežete brez sramu tudi kot alternativo rojstno dnevni torti.
Tisoči recept na kuharskem blogu BlažKuha! Moja druga verzija okusne, osvežujoče in sočne sladice grmada, ki jo lahko postrežete brez sramu tudi kot alternativo rojstno dnevni torti.


sestavine
BISKVITNI DEL…
4 jajca
4 zvrhane žlice kristalnega sladkorja
3 žlice fino mlete kokosove moke
2 (+2) žlice kokosove moke
1 žlica rožičev v prahu
1 žlica vanilijeve arome
1 žlica olja
2 žlici mleka
KREMNI DEL…
1 konzerva kokosovega mleka 400 ml
1 žlica jedilnega koruznega škroba
450 g jagod
3 zvrhane žlice kisle smetane
4 žlice kristalnega sladkorja
PRELIV S POSIPOM…
100 g bele čokolade
115 ml sladke smetane
2 pesti grobo zdrobljenih orehovih jedrc

Pri sestavljanju recepture sem se želel ogniti glutena, zato sem tudi uporabil fino mleto kokosovo moko. Če je slučajno nimate doma, jo lahko brez problema nadomestite z belo moko, tip500. V recepturi so se znašli tudi rožiči v prahu, ki jih vedno pogosteje uporabljam kot naravni nadomestek za kakav. Tako, da tudi če nimate njih doma, lahko uporabite kakav ali čokolado v prahu.
V posodo ubijemo jajca, dodamo kristalni sladkor in stepemo v penasto zmes (cca 8 min). Primešamo olje, mleko in vanilijevo aromo. Nato, postopoma umešamo mešanico, ki smo jo pripravili iz fino mlete kokosove moke, rožičev v prahu in dveh žlic kokosove moke. Biskvitno zmes stresemo na pekač, obložen s peki papirjem. Enakomerno razmažemo po celotni površini, potrosimo z dvema žlicama kokosove moke, postavimo v ogreto pečico na 185 °C, za 11 minut. Razrežemo na štiri dele.


Kokosovo mleko nalijemo v kozico, dodamo sladkor in zavremo. Ko zavre, zmanjšamo dovod toplotne energije na minimum, prilijemo jedilni koruzni škrob (pogovorno gustin 😊), ki smo ga raztopili v nekaj žlicah hladne vode. Ob stalnem mešanju, kuhamo 4 minute. Ohladimo. Nato primešamo kislo smetano in jagode, narezane na tanke lističe.
V stekleno skledo (velikost 18*18*8cm) izmenično polagamo po kos biskvita in kreme (začnete z biskvitom in tudi končate z njim).
Belo čokolado nalomimo v kozico, prelijemo s sladko smetano in ob stalnem mešanju segrevamo, da se čokolada raztopi in poveže s sladko smetano (cca 2 min / ne sme zavreti). Prelijemo sestavljanko v stekleni skledi in potrosimo z grobo zdrobljenimi orehi. Postavimo v hladilnik, da se dobro ohladi (priporočam "čez noč").

NAMIG…

Resnično sočno, osvežujočo in okusno sladico lahko servirate tudi kot alternativo rojstno dnevni torti. Opremite le še s svečkami... 😋🎂 Servirajte z žlico za sladoled ali zajemalko...

Če si pa raje pripravili klasično grmado, si lahko pogledate okusno recepturo TUKAJ.
***
0

Ni komentarjev

Objavite komentar

both, mystorymag

NE SPREGLEJ

AVOKADO, ZDRAVO, BREZ GLUTENA
Copyright © Blaž Kuha 2023. Vse pravice pridržane.
izdelal by templateszoo