Kaj je trdelnik?
Kvašeno testo, ovito na valj, premazano (jajce ali maslo) in obilno povaljano v sladkorno-cimetnem (ali oreškovem) posipu. Izvorno se peče nad ogljem, doma pa ga preprosto spečemo v pečici. V nekaterih državah/okoljih je del tradicije na porokah ali v prazničnem času, zadnja leta pa je postal tudi tipična ulična sladica.
Opomba: ponekod (npr. Skalický trdelník) je izdelek zaščiten z ZGO/PGI. Spodaj je moja domača, pečica-različica, ki se ne predstavlja kot original zaščitenega izdelka.
Oprema
-
kuhinjski valj ali kovinski model (npr. za šamrole)
-
ALU folija (če ovijaš valj/karton od papirnate brisače...)
-
malo olja ali stopljenega masla za premaz modela
-
pekač z robom (da valj z ročaji sloni na robovih in ne na dnu) ali stojalo, da modeli stojijo pokonci
-
kuhinjski čopič
Sestavine
Testo
-
500 g moke (tip 400)
-
150 g mleka (mlačno)
-
85 g masla
-
2 jajci
-
1 vrečka suhega kvasa (7 g)
-
40 g sladkorja
Posip (moja varianta 2018)
-
1 skodelica kokosove moke
-
5 žlic rjavega sladkorja
-
1 čajna žlička cimeta
-
1 čajna žlička mlete pomarančne lupine (lahko tudi sveže naribana)
Ostalo
-
1 jajce za premaz ali 50 g stopljenega masla
-
malo olivnega olja (za premaz modelov)
Postopek
1) Kvasec & maslena osnova
Suhi kvas vmešaj v mlačno mleko in premešaj, da se razpusti.
Maslo in sladkor segrej, da se maslo stopi, odstavi. V mlačno masleno zmes prilij mleko s kvasom, premešaj in pusti 5 minut.
2) Zamesimo testo
Moki dodaj jajci in kvasno mešanico. Zgneti v prožno, gladko testo. Oblikuj hlebček, pokrij s krpo in pusti na sobni temperaturi ~1 uro, da naraste.
3) Priprava modelov
Izbrane modele (kuhinjski valj, kartonasti tulec ipd.) ovij v ALU folijo in premaži z oljem.
Če pečeš na valju, naj ročaji valja počivajo na robovih pekača, da se testo ne dotika dna.
4) Razvaljaj in navij
Testo razvaljaj na ~0,5 cm debeline in nareži trakove široke ~2 cm. Trakove tesno navij z rahlim prekrivanjem. Če zamenjaš trak, stik premaži z malo jajca, da se zlepi.
5) Premaz & posip
Navito testo premaži z razžvrkljanim jajcem (bolj sijoče) ali stopljenim maslom (bolj karamelično). Povaljaj v mešanici kokosa, rjavega sladkorja, cimeta in pomaranče.
6) Peka
Pečico segrej na ~182 °C (ali 180–185 °C). Modelčke postavi pokonci ali valj nasloni na robova pekača. Peci ~30 minut, vmes po potrebi obrni, da se barva enakomerno razvije.
7) Hlajenje & postrežba
Pečene »zmotance« pusti nekaj minut, nato jih snemi z modelov. Postrezi brez nadeva ali napolni z mascarpone kremo (mascarpone + malo sladkorja + vanilja) ali z mascarpone + lešnikov namaz. Po okusu potresi s cimetom, kokosom ali mletimi oreški.
Namigi
-
Maslo vs. jajce: maslo da bolj karamelično skorjico, jajce bolj sijočo.
-
Debelina trakov vpliva na čas peke – tanjše se spečejo hitreje in enakomerneje.
-
Če pečeš na valju, pazi, da valj res “lebdi” in se testo ne dotika dna pekača.
-
Za citrusno noto dodaj v posip vanilijev sladkor ali svežo pomarančno lupino.
-
Polnila: mascarpone-vanilja; mascarpone + lešnikov namaz; stepena smetana; vaniljeva krema …
Čas, zahtevnost, alergeni
-
Skupni čas: ~110 minut
-
Zahtevnost: srednja
-
Alergeni: gluten, jajca, laktoza (in oreščki, če jih uporabiš v posipu)

Načrtuj okusno! Vsak teden novi tedenski meni po dnevih...
Poglej, če ti sede 🧐
Ni komentarjev
Objavite komentar