Slider

script type='text/javascript'>var postcount = 11;

Trdelnik (»češki zamotanci«) – doma iz pečice

Domači trdelnik iz pečice – kvašeno testo, cimetno-sladkorna/kokosova skorjica in jasni koraki z nasveti za valj ali šamrole.
Trije trdelniki na deski: eden z dvobarvno mascarpone kremo, dva votla in rahlo posuta s sladkorjem; v ozadju skodelica s posipom in lesen čopič.

To sladico sem poimenoval češki zamotanci, sicer pa je del družine t. i. spit cake (sladice, pečene na valju/ražnju). Po Evropi jo poznajo pod različnimi imeni in z manjšimi razlikami v recepturah: Madžarska – Kürtőskalács; Avstrija – Prügelkrapfen/Prügeltorte; Češka – trdelník; Nemčija – Baumstriezel; Luksemburg – Baamkuch; Poljska – Sękacz; Litva – Šakotis; Švedska – Spettekaka; Romunija – Colac secuiesc; Slovaška – Skalický trdelník; Turčija – Makara; Izrael – Kyortush; Republika Južna Afrika – Stokbrood.

recept posodobljen 19.8.2025

Kaj je trdelnik?
Kvašeno testo, ovito na valj, premazano (jajce ali maslo) in obilno povaljano v sladkorno-cimetnem (ali oreškovem) posipu. Izvorno se peče nad ogljem, doma pa ga preprosto spečemo v pečici. V nekaterih državah/okoljih je del tradicije na porokah ali v prazničnem času, zadnja leta pa je postal tudi tipična ulična sladica.

Opomba: ponekod (npr. Skalický trdelník) je izdelek zaščiten z ZGO/PGI. Spodaj je moja domača, pečica-različica, ki se ne predstavlja kot original zaščitenega izdelka.

Oprema

  • kuhinjski valj ali kovinski model (npr. za šamrole)

  • ALU folija (če ovijaš valj/karton od papirnate brisače...)

  • malo olja ali stopljenega masla za premaz modela

  • pekač z robom (da valj z ročaji sloni na robovih in ne na dnu) ali stojalo, da modeli stojijo pokonci

  • kuhinjski čopič

Sestavine

Testo

  • 500 g moke (tip 400)

  • 150 g mleka (mlačno)

  • 85 g masla

  • 2 jajci

  • 1 vrečka suhega kvasa (7 g)

  • 40 g sladkorja

Posip (moja varianta 2018)

  • 1 skodelica kokosove moke

  • 5 žlic rjavega sladkorja

  • 1 čajna žlička cimeta

  • 1 čajna žlička mlete pomarančne lupine (lahko tudi sveže naribana)

Ostalo

  • 1 jajce za premaz ali 50 g stopljenega masla

  • malo olivnega olja (za premaz modelov)

Postopek

1) Kvasec & maslena osnova

Suhi kvas vmešaj v mlačno mleko in premešaj, da se razpusti.
Maslo in sladkor segrej, da se maslo stopi, odstavi. V mlačno masleno zmes prilij mleko s kvasom, premešaj in pusti 5 minut.

2) Zamesimo testo

Moki dodaj jajci in kvasno mešanico. Zgneti v prožno, gladko testo. Oblikuj hlebček, pokrij s krpo in pusti na sobni temperaturi ~1 uro, da naraste.

3) Priprava modelov

Izbrane modele (kuhinjski valj, kartonasti tulec ipd.) ovij v ALU folijo in premaži z oljem.
Če pečeš na valju, naj ročaji valja počivajo na robovih pekača, da se testo ne dotika dna.

4) Razvaljaj in navij

Testo razvaljaj na ~0,5 cm debeline in nareži trakove široke ~2 cm. Trakove tesno navij z rahlim prekrivanjem. Če zamenjaš trak, stik premaži z malo jajca, da se zlepi.

5) Premaz & posip

Navito testo premaži z razžvrkljanim jajcem (bolj sijoče) ali stopljenim maslom (bolj karamelično). Povaljaj v mešanici kokosa, rjavega sladkorja, cimeta in pomaranče.

6) Peka

Pečico segrej na ~182 °C (ali 180–185 °C). Modelčke postavi pokonci ali valj nasloni na robova pekača. Peci ~30 minut, vmes po potrebi obrni, da se barva enakomerno razvije.

7) Hlajenje & postrežba

Pečene »zmotance« pusti nekaj minut, nato jih snemi z modelov. Postrezi brez nadeva ali napolni z mascarpone kremo (mascarpone + malo sladkorja + vanilja) ali z mascarpone + lešnikov namaz. Po okusu potresi s cimetom, kokosom ali mletimi oreški.

Namigi

  • Maslo vs. jajce: maslo da bolj karamelično skorjico, jajce bolj sijočo.

  • Debelina trakov vpliva na čas peke – tanjše se spečejo hitreje in enakomerneje.

  • Če pečeš na valju, pazi, da valj res “lebdi” in se testo ne dotika dna pekača.

  • Za citrusno noto dodaj v posip vanilijev sladkor ali svežo pomarančno lupino.

  • Polnila: mascarpone-vanilja; mascarpone + lešnikov namaz; stepena smetana; vaniljeva krema …

Čas, zahtevnost, alergeni

  • Skupni čas: ~110 minut

  • Zahtevnost: srednja

  • Alergeni: gluten, jajca, laktoza (in oreščki, če jih uporabiš v posipu)

HITRA KOSILA
Hitra kosila končana v manj kot 30-ih minutah!

Načrtuj okusno! Vsak teden novi tedenski meni po dnevih...

Poglej, če ti sede 🧐
0

Ni komentarjev

Objavite komentar

both, mystorymag

NE SPREGLEJ

GLAVNA JED, SLADICA, NOVIČKE
Copyright © Blaž Kuha 2025. Vse pravice pridržane.
izdelal by templateszoo