Slider

script type='text/javascript'>var postcount = 11;

Trdelnik

Kako vidim sladico TRDELNIK, ki jo poimenoval ČEŠKI ZMOTANCI. Sladko poznajo tudi: Mađarska - Kürtőskalács ; Avstrija - Prügelkrapfen ; Češka Republika - trdelník ;Nemčija - Baumstriezel ; Luksenburg - Baamkuch ; Poljska - Sękacz ; Litva - Šakotis ; Švedska - Spettekaka ; Romunija - Colac secuiesc ; Slovaška - Skalický trdelník ; Turčija - Makara ; Izrael - Kyortush ; Republika Južna Afrika - Stokbrood


Iskal primeren izraz v slovenskem jeziku, a na koncu se odločil za moj stil 😉"ČEŠKI ZAMOTANCI"

Trdelnik je kolač iz kvašenega testa, posut s kristalnim sladkorjem in mešanico mletih oreščkov, ki se speče na odprtem ognju. Spada v skupino sladic t.i. spit cake in se po nekaterih delih Evrope streže predvsem na porokah in med božično novoletnim obdobjem. 
V zadnjem obdobju se vse bolj uveljavlja kot sladica iz ulice in je v različnih državah dobila svoje ime in nekoliko prirejeno recepturo. In spodaj še moja verzija... 👌😉😋
In pod katerim imenom jih lahko najdete?
Mađarska - Kürtőskalács ; Avstrija - Prügelkrapfen ; Češka Republika - trdelník
Nemčija - Baumstriezel  ; Luksenburg - Baamkuch ; Poljska - Sękacz 
Litva - Šakotis  ; Švedska - Spettekaka  ; Romunija - Colac secuiesc 
 Slovaška - Skalický trdelník  ; Turčija - Makara  ; Izrael - Kyortush
Republika Južna Afrika - Stokbrood
V nekaterih državah Evrope je sladica zaščitena geogravska označba (ZGO) je ena od shem kakovosti, s katero so zaščiteni kmetijski pridelki in živila tako v Sloveniji in kot v celotni Evropski skupnosti.
Pridelek ali oseba ki je označen s to shemo kakovosti, mora imeti vsaj eno fazo (pridelava ali predelavaproizvodnje na določenem geografskem območju, po katerem je kmetijski pridelek ali živilo poimenovano. - vir Wikipedija
Lahko se lotite projekta "odprti ogenj" in pripravite odlično sladko naslado, doma na vrtu, terasi, balkonu... Jaz se lotil peke v pečici, a z rezultatom popolnoma zadovoljen. Kot pripomoček pri recepturi lahko uporabite kuhinjski valj, kartonasti del od papirnate brisače ali wc papirja. V upoštev pridejo tudi kovinski modeli za šamrolo. Pri peki priporočam, da modelčki z navitim testom stojijo po konci in jih med peko po potrebi obračate. Če boste uporabili kuhinjski val, uporabite pekač z robom. Ročici od valja naslonite na rob, tako da se valj s testom ne dotika dna. Po potrebi med peko obračajte. Pri pripravi recepture uporabil začimbo pomarančna lupina - alternativa naribajte svežo pomarančno lupino. Servirate jih lahko s polnilom ali brez. Polnilo lahko izberete po svojem okusu. Naredite ga lahko na osnovi kremnega sira maskarpone ali sladke smetane. Jaz uporabil dva različna polnila. Maskarpone z dodatkom mletega sladkorja in vanilijeve paste. Drugi nadev pa je bil kombinacija maskarponeja in lešnikovega namaza (nutella)... 👌😋
#KajPotrebujeteZaPripravo
#Testo
500 g moke (tp 400)
150 g mleka
85 g masla
2 jajci
1 vrečka suhega kvasa (7 g)
40 g sladkorja
#ZaPosip
skodelica kokosove moke
5 žlic rjavega sladkorja
čajna žlica cimeta
čajna žlica pomarančne lupine (začimba)
#Ostalo
jajce
olivno olje



#ČasCelotnePriprave
110 minut

#Zahtevnostna Stopnja
srednja

#Alergeni
gluten
jajca
laktoza
#PostopekPriprave
Suhi kvas stresemo v mleko in razmešamo, da se razpusti. V kozico stresemo maslo in sladkor. Segrevamo toliko časa, da se maslo raztopi. Odstavimo. Prilijemo mleko s kvasom, premešamo in pustimo stati 5 minut.
Ostri moki dodamo jajci in kvasni nastavek. Zgnetemo v prožno testo. Hlebček testa pokrijemo s kuhinjsko krpo in pustimo počivati na sobni temperaturi eno uro.
Izbrane modele po lastni presoji (kuhinjski val, kartonasti del papirnate brisače ali wc papirja) zavijemo v ALU folijo (modelčkov za šamrole ni potrebno) in premažemo z olivnim oljem.
Na desko za rezanje stresemo kokosovo moko, rjavi sladkor, cimet in začimbo pomarančna lupina v prahu. Premešamo.
Testo stresemo na delovno površino. Razvaljamo na debelino pol centimetra. Razvaljano testo razrežemo na trakove širine dva centimetra. Na pripravljen modelček navijemo trak testa (navijate tako, da se rob malenkost prekriva in dobite izgled "šamrola" - če za en modelček porabite več trakov, jih na stičišču dveh trakov premažete z jajcem, da se testo zlepi). Ko končate z navijanjem, premažete z razžvrkljanim jajcem in povaljate v mešanici, ki smo jo pripravili na deski za rezanje.
Pripravljene češke zmotance postavimo na pekač. Pečemo v ogreti pečici na 182 stopinj 30 minut.
Pečene zmotance pustimo stati nekaj minut. Nato jih odstranimo iz modelčkov za peko. Ko se ohladijo češke zamotance napolnite z nadevom po lastnem okusu. 


0

Ni komentarjev

Objavite komentar

both, mystorymag

NE SPREGLEJ

AVOKADO, ZDRAVO, BREZ GLUTENA
Copyright © Blaž Kuha 2023. Vse pravice pridržane.
izdelal by templateszoo