Slider

script type='text/javascript'>var postcount = 11;

Paštica

RECEPT - JAJČEVEC - MALANCAN: Brezmesno kosilo ali večerja za poletne dni!
0


Okusna vegetarijanska zloženka oz. pita za poletne dni!
Še ena od tahitrih receptur iz Instagram MyStory @blazkuha... 👌😋



Po dolgem času sem se spravil pripravit zelenjavno jed, za katero me "osnova" spremlja že od mojih pripravniških dni... Gre za preprosto in okusno jed iz jajčevcev, testenin, sira in paradižnikove osnove. Recepturo sem pripravljal po slikovnem spominu. Vem, da se je uporabljal tudi bešamel, a sem se to "rundo" le tega izognil. Hkrati sem vse skupaj nekoliko posodobil z izgledom vred... 😉😀 Saj gre za jed, ki se v mojem spominu premetava s kotka v kot že slabih 20 let... Uffff, sem že v letih... 😉😂😃 Na koncu pa še o poimenovanju recepta!?! 🙈🙉🙊 Jed vem, da se imenovala na besedo z začetno črko "P", a pravilne izgovorjave in zapisa ne morem izbrskat v svojih sivih celic... 😜 Tako, da ima posodobljena receptura ime kar "PAŠTICA"... 👌
Sočno in okusno...
Jajčevec spada med zelenjavo. Vijolični sadež je dolg okrog 20 cm, a obstajajo tudi že druge barve. Mogoče niste vedel, tak kot jaz do sedaj ko pišem tale prispevek... Je sorodnik krompirja! Po nekaterih zapisih naj bi izhajal iz Indije, kjer so ga poznali že pred 4000 leti. V Evropo so jih prinesli Mavri. Jajčevci se lahko pečejo ali cvrejo, lahko se nadevajo, iz njih se pripravlja tudi musaka, lazanja... A zelo okusen je tudi kot kremni pire... Ima pa jajčevec tudi zelo koristne prehranske lastnosti. Spada med odlična dietna živila, saj vsebujejo zelo malo maščob. Hkrati jih odlikuje visoka vsebnost prehranskih vlaknin in antioksidantov... 
Kose jajčevca dobro popecite na obeh straneh, da dobijo zlato rjavo povrhnico in s tem se bo razvil pravi okus le tega. Premalo pečeni nekoliko pogrenijo, imajo specifičen okus in večino ljudi ne prepriča! 
Jaz sem pripravljal pito oz. zloženko v porcijskih pekačih, a lahko pripravite vse skupaj v enem pekaču. Velikost pekača odvisna za koliko oseb pripravljate... Če pečete v večjem pekaču prilagodite čas peke. Čas se podaljša za 5 do 10 minut.
Pri sestavljanju bodite pozorni, da so testenine prekrite z omako in sirom. V nasprotnem primeru se bodo med peko zapekle in bodo postale trde in gumijaste.
.

½ jajčevca
pest kuhanih testenin
3 rezine sira
2 rezini paradižnika
par listov bazilike
sol
oljčno olje

#ParadižnikovaOmaka
1 konzerva pelatov (400g)
60 g čebule
40 g gomolja zelene
20 g korenine peteršilja
50 g kolerabe
50 g korenja

#ZačimbeZaOmako
½ čajne žlice česna granulat
⅕ čajne žlice tribarvnega grobo mletega popra
žajna žlica sladkorja
čajna žlica soli
⅓ čajne žlice majarona
par listov bazilike








#SestavineZa
omaka - 4 osebe
zloženka - po osebi

#ČasPeke
10 minut

#Zahtevnostna Stopnja
enostavno

#Alergeni
gluten
laktoza
Pelate stresemo v kozico. Prilijemo eno in pol konzerve vode. Dodamo očiščeno in narezano zelenjavo ter začimbe. Ko zavre, zmanjšamo dovod toplotne energije na minimum in kuhamo 35 minut. Kuhane pelate s paličnim mešalnikom zmeljemo.
Preprosti okusi za poletje...
Jajčevec operemo pod tekočo vodo. Nato ga narežemo na kolobarje debeline prsta ter začinimo s soljo in pokapamo z oljčnim oljem. Narezane kose popečemo na vroči ponvi. 
Testenine lahko uporabite tiste, ki so v domači shrambi...
Dva kosa jajčevca položimo v porcijski pekač. Obložimo z rezinami paradižnika, listi bazilike in kuhanimi testeninami. 
Uporabite lahko tudi testenine za lazanjo, a jih preje skuhajte...
Prelijemo s paradižnikovo osnovo in prekrijemo z rezino sira.
Če ne gre brez krompirja, pa lahko uporabite namesto testenin kuhane rezine krompirja...
Obložimo z dvema kosoma jajčevca. Prekrijemo z rezino sira. Prelijemo z paradižnikovo osnovo. Na vrh položomo rezino sira.
Pečemo v ogreti pečici na 190 stopinj 10 minut. Pred serviranjem potrosimo s parmezanom in grobo zrezanim peteršiljem.


0

Ni komentarjev

Objavite komentar

both, mystorymag

NE SPREGLEJ

AVOKADO, ZDRAVO, BREZ GLUTENA
Copyright © Blaž Kuha 2023. Vse pravice pridržane.
izdelal by templateszoo