Slider

script type='text/javascript'>var postcount = 11;

Božične kocke

ČOKOLADNO PECIVO: delno čokolada nadomeščena z naravnim nadomestkom - rožiči ...


13-ka diši po praznikih!

S poletno čokoladnim izzivom sem že čez pol. Danes predstavljam trinajsto recepturo, a do konca izziva jih manjka še osem.
Osnova za pripravo so bili "BOŽIČNI TARTUFI". Mimo grede, če slučajno niste zasledili kako prišel na idejo izziva. Ob pitju kave #lokaspecial in prebiranju knjige "ČOKOLADNE DOBROTE" prišel na idejo, da vse recepte iz knjige vzamem kot osnovo ter pripravim "po moje" ... 💪😉
Ste vedeli, da je čokolado najbolje hraniti stran od hrane z močnim vonjem, kot so naprimer česen, začimbe... Drugače je čokolado najbolje hraniti zavito v aluminijasto ali plastično folijo za živila, da je hkrati zaščitena pred vlago...
SESTAVINE IN POSTOPEK PRIPRAVE
OSNOVA
4 jajca
4 zvrhane žlice sladkorja
2 žlici ržene moke
3 žlice rožičeve moke
žlica vanilijeve arome
žlica rožne vode

DODATEK OSNOVI
150 g bele čokolade
2 žlici kokosovega olja
čajna žlica arome rum

DEKORACIJA
150 g bele čokolade
2 žlici kokosovega olja
150 g marcipana
čajna žlica jedilne barve v gelu - rdeča
čajna žlica jedilne barve v gelu - zelena
mleti sladkor




SESTAVINE ZA
15 božičnih keksov

ČAS PEKE BISKVITA
20 minut

ZAHTEVNOSTNA STOPNJA
enostavno

ALERGENI
laktoza
gluten
jajca
oreški
1. Jajca in sladkor stepemo v penasto zmes. Postopoma umešamo rženo in rožičevo moko ter aromo vanilije in rožno vodo. Biskvitno zmes stresemo v namaščen pekač za torto. Pečemo v pečici ogreti na 185 stopinj 20 minut. Biskvit ohladimo.

2. Ohlajen biskvit zdrobimo. Dodamo stopljeno belo čokolado, aromo ruma in kokosovo olje. Dobro premešamo. Zmes stresemo v pravokotni pekač. Poravnamo in s pestjo pritiskamo po površini, da se sestavine "sprimejo". Shranimo v hladilnik za dve ure.
DELOVNI NAMIG Priporočam, da imate shranjeno v hladilniku "čez noč". S tem se bodo okusi dobro razvili. Namreč, po mojem okušanju sem prepričan, da se rožičeva moka in rožna voda odlično ujameta in ponujata praznično asociacijo. Drugače se rožičeva moka oz. mleti rožiči uporabljajo kot naravni nadomestek za čokolado.


3. Marcipan prepolovimo na pol. V polovico vgnetemo jedilno barvo za živila v gelu z odtenkom rdeča. V drugo polovico zelen odtenek. Z rdečega marcipana naredimo majhne krogce. Zelenega na posladkani (mleti sladkor) delovni površini razvaljamo. Razrežemo na trakove.
DELOVNI NAMIG Marcipan na sobni temperaturi postane zelo hitro mehek. Po postopku dodajanja barvila priporočam, da ga za nekaj minut shranite v hladilnik. Za lažje oblikovanje oz. rokovanjem z marcipanom roki pomočite v mletem sladkorju.

4. Osnovo stresemo na leseno desko in narežemo na kocke (15). Na vsako kocko položimo po žlico stopljene bele čokolade (nad vodno soparo z dvema žlicama kokosovega olja). Pustimo, da čokolada nekontrolirano "teče" po kocki. Okrasimo z rdečimi krogci in zelenimi trakovi iz marcipana. Shranimo v hladilnik, da se čokolada strdi.
DELOVNI NAMIG Na trgovskih policah se nahaja kopica različnih belih čokolad. Stopljena se "obnaša" nekoliko drugače kot temna. Ko jo boste položili na vrh kocke in če ne bo "tekla" nekontrolirano, ji nakeliko pomagajte z žlico. Eden od namigov za dekoracijo z marcipanom. Zeleni trak iz marcipana zavijete v obliko lijaka. Na sredino položite rdečo kroglico in spodaj stisnete. Lahko pa uporabite tudi svojo oblikovalsko domišljijo!



0

Ni komentarjev

Objavite komentar

both, mystorymag

NE SPREGLEJ

AVOKADO, ZDRAVO, BREZ GLUTENA
Copyright © Blaž Kuha 2023. Vse pravice pridržane.
izdelal by templateszoo