Slider

script type='text/javascript'>var postcount = 11;

Kuskus

Kuskus spada med testenine, ki se v večini izdeluje iz trde pšenice. Nekje pri pripravi uporabljajo tudi proso...


Malo več spretnosti, a rezultat odličen!




Kuskus je ena glavnih jedi v Severni Afriki, a priljubljen je po vsem svetu. Predvsem v državah s številnim arabskim prebivalstvom. V Evropi prednjači Francija. Mi Evropejci poznamo eno vrsto oz. tega industrijskega, ki ga zasledimo na trgovskih policah.
Ste vedeli, da obstajajo tri vrste oz. velikosti kuskusa in se razlikujejo od države do države v arabskem svetu. Pri pripravi uporabljajo različne velikosti sit. Ena od treh velikosti, je velikost "naše" ribane kaše. A tudi dodatek za barvo se razlikuje. Nekje se uporablja žafran, nekje voda od kuhanih rumenih buč... Jaz pa za barvo uporabil kajenski poper ter hkrati dobil nežno pikantnost.

Hitri video prikaz🔻


SESTAVINE IN POSTOPEK PRIPRAVE

230 g pšeničnega zdroba
55 g moke T500

130 ml vode +po potrebi
ščep soli
ščep kajenskega popra
SESTAVINE ZA
300 g

ČAS PRIPRAVE
30 minut

ZAHTEVNOSTNA STOPNJA
srednja

ALERGENI
gluten

1. V vodo dodamo sol in kajenski poper. Premešamo.

2. V večji pekač z robom stresemo polovico pšeničnega zdroba in tretjino moke. Poškropimo z vodo. Nato krožno z roko mešamo, da nastajajo grudice. Med mešanjem postopoma izmenično dodajamo pšenični zdrob in moko ter škropimo z vodo.
DELOVNI NAMIG Postopek mešanja z roko traja približno 8 do 10 minut, da se dobijo grudice pravilne trdote. V primeru, da sem "zdijo" premehke oz. trde uravnate z moko oz. vodo.

3. Grudice stresemo v sito (cedilo) z večjimi luknjami. Nato s pomočjo pesti presejemo.
DELOVNI NAMIG Velikost zrnc kuskusa določite z velikostjo lukenj na situ. Priporočam nekoliko večje luknje. Če se vam bodo "zdele" presejane grudice premajhne. Jih stresite v pekač, poškropite še z nekaj vode in med tem mešajte. Nato ponovite postopek čez sito. Če bo kuskus predroben in ne bo dobro posušen bo po kuhanju dobil izgled "gresa".

4. Kuskus stresemo na papir za peko in posušimo.
DELOVNI NAMIG Priporočam, da ga sušite na sobni temperaturi en do dva dni.
Postopek priprave domačega kuskusa je isti kot priprava industrijskega oz. instantnega kuskusa. Približno tri minute ga pustite stati v vroči vodi. Nato dodate stopljeno maslo ali oljčno olje ter z jedilno vilico razrahljate.




0

Ni komentarjev

Objavite komentar

both, mystorymag

NE SPREGLEJ

AVOKADO, ZDRAVO, BREZ GLUTENA
Copyright © Blaž Kuha 2023. Vse pravice pridržane.
izdelal by templateszoo