Slider

script type='text/javascript'>var postcount = 11;

Slovenski destilarji džina

Destilarji džina v Sloveniji imajo zaenkrat bolj ali manj butično proizvodnjo, marsikateri brin in druge botanične dodatke nabirajo sami v lokalnem okolju in njihovi izdelki so tako rekoč ročno delo, zato so še toliko bolj kakovostni in vznemirljivi...
0


Slovenski destilarji na ljubljanskem festivalu džina Brina!


Džin je v svetovnem merilu zadnja leta doživel pravi preporod in postal izjemno priljubljen, saj destilarju in pivcu omogoča kreativnost in igranje z okusi ter tako nudi priložnost za okušanje nečesa novega in avtentičnega. Svetovna priljubljenost džina se odraža tudi v Sloveniji in na sceni je že lepo število izjemnih domačih džinov. Destilarji džina v Sloveniji imajo zaenkrat bolj ali manj butično proizvodnjo, marsikateri brin in druge botanične dodatke nabirajo sami v lokalnem okolju in njihovi izdelki so tako rekoč ročno delo, zato so še toliko bolj kakovostni in vznemirljivi.


Na Brini se bodo predstavili:

AUFBIX GIN

Džin s štajersko-novozelandskimi koreninami, katerega ime se je iz tradicionalnega bojnega klica prelevilo v dobrovoljno zdravico. Lahek klasičen džin, ki mu pomemben del značaja dajejo citrusne note.

BERRYSHKA

Dolenjska destilarna, iz katere prihaja prvi slovenski London gin, ki se mu je kasneje pridružil še džin z edinstveno recepturo na podlagi destilata brinovih jagod. V njunih okusih in aromah se prepletajo okoliški gozdovi, svežina bližnjega bistrega izvira ter izbrane začimbe in zelišča.

BRATINOV GIN

Kulinarični fotograf in bloger Miha Bratina se je iz radovednosti podal v destilarske vode. Svoje eksperimentalne destilate je zaradi pozitivnih odzivov kmalu izpilil ter ponudil tudi na trgu. Ustvaril je minimalističen džin, ki mu okus in aromo dajejo le štiri zelišča.

BRIN GIN

Prvi slovenski butični džin, ki ga v brkinski vasici Rodik ustvarjata Erik Sarkič in Petra Grilj. Brin Gin vsebuje najkakovostnejše, ročno nabrane divje rastline iz okoliških gozdov, ki jih kombinirajo z dišavnimi rastlinami s celega sveta.

BROKEN BONES

Majhna destilarna izhaja iz strasti dveh prijateljev, ki sta, obdarjena z znanjem iz preteklosti, želela izdelati nekaj drugačnega ̶ slovenski džin. Ta v sebi elegantno združuje vrhunsko znanje tradicionalnega izdelovanja in razpoznavni pečat Slovenije.

DESTILARNA KARAKTER

Za Karakterjem stojijo trije Bohinjci, ki so med iskanjem prave kombinacije zelišč in začimb za svoj džin raziskovali večplastnost in kompleksnost te pijače. Dodali so mu tudi sestavine, ki jih za pripravo džina navadno ne uporabljajo ter tako ustvarili drzno pijačo s karakterjem.

DINGLE GIN

Mednarodno priznani džin neodvisne, družinske destilarne iz irskega pristaniškega mesteca Dingle. Edinstven okus mu dajejo na zelenih irskih planjavah nabrane dišavnice, med njimi plodovi jerebike, glog in resje.

DRY TERGESTE GIN

Džin, ki ima namesto žitnega žganja za osnovo destilat iz brinovih jagod. Pripravljen je le s fermentacijo in destilacijo začimb in dišavnic, navdih pa črpa v tržaškem Krasu, njegovi bogati zgodovini ter edinstveni tradiciji.

EVINO

Distribucijsko podjetje z največjo ponudbo priznanih džinov na Jadranu. Med njimi najdemo tudi džine Nordes, Gunpowder (Flaviar Community Awards 2019), G’vine ter Martin Miller’s, največkrat nagrajeni džin na svetu.

FÉTICHE BAR

Koktejl bar na ljubljanskem Cankarjevem nabrežju, kjer lahko v dizajnerskem ambientu v notranjosti ali na terasi z razgledom na Ljubljanico in Čevljarski most uživamo v izjemnem naboru izbranih žganih pijač ter vrhunskih koktejlov.

GINIBEE

Ta džin je edinstven, saj je vsaka šesta brinova jagoda, uporabljena za njegovo izdelavo, namočena v med slovenskih čebel. Medu se v harmoniji okusov pridružujejo še lipa, vrtnica, ingver, pomaranča, kumara in koriander.

GINIOUS

Džin iz slovenske kraft pivovarne Mali Grad je genialna kombinacija dišav z vsega sveta. Temelju makedonskih brinovih jagod in ruskega koriandra dišečo aromo dodajo šrilanški cimet, indijski muškatni orešček in piment ter italijanska pomarančna lupinica.

GIN MONOLOGUE

Džin, ki zaobjema zgodbo in ritem naših krajev od Alp do Jadrana in je poklon Sloveniji, “deželi brinja”. Krasijo ga bogate arome sredozemskih rastlin, med njimi angelike, encijana, rožmarina, sivke in celo oljkinih listov.

GIN S KLANCA

V Žganjekuhi Kržič so svoj džin poimenovali v čast svojemu sokrajanu, velikemu slovenskemu pisatelju in dramatiku Ivanu Cankarju. S kombiniranjem in doziranjem zelišč in začimb so napisali zgodbo, katere glavna tema sta aromi pomaranče in cimeta.

MESTNI GIN

Rezultat sodelovanja novomeške Mestne kavarne, ki na Glavnem trgu deluje že skoraj 120 let, ter družinske Žganjekuhe Kržič. Mestni džin se drži načela manj je več, zato so za aromo in okus, pri katerih se lepo čutijo predvsem citrusne note, dodali le pet sestavin.

PLYMOUTH GIN BY PERNOD RICARD

Angleški džin iz najstarejše še delujoče destilarne na Otoku z več kot 200-letno tradicijo. Mešanica sedmih dišavnic, mehka Dartmoorska voda in čista žitna osnova mu dajejo edinstven značaj, še danes pa ga destilirajo z izvirno opremo iz viktorijanske dobe.

SANTEI GIN SKRASA NO. 19

Domači destilat ekološkega vina Santei, ki mu je v drugi destilaciji dodanih 19 zelišč s poudarkom na Krasu. Džin po okusu odlikujeta mehkoba in harmonija, ki se prepletata z omamnimi vonjavami Krasa.

VERA SPIRITS

Vera je ekološki džin brez alkohola nove ljubljanske destilarne Vera Spirits, kjer z zahtevnimi tehnološkimi postopki iz različnih rastlin in najmehkejše alpske vode ustvarjajo nove pijače in okuse, v katerih lahko uživamo kadarkoli. 


KAJ DANES - NAMIG
Kje, kdo, kako
Sobota, 1.6.2019 - Križanke, Ljubljana
Recept



0

Ni komentarjev

Objavite komentar

both, mystorymag

NE SPREGLEJ

AVOKADO, ZDRAVO, BREZ GLUTENA
Copyright © Blaž Kuha 2023. Vse pravice pridržane.
izdelal by templateszoo