Veganski golaž



Popoln nadomestek za klasični golaž iz govejega mesa!
V času obdobja #ostanidoma #ostanizdrav je potrebno poskrbeti tudi za uravnoteženo prehrano.


KORISTNI NASVETI
Naša prehrana mora biti uravnotežena, kar med vrsticami pomeni, da moramo vključevati v našo prehrano vse skupine hranil. Beljakovine, ogljikovi hidrati, maščobe oz. lipidi, vitamini in minerali. 
Pri uravnoteženem prehranjevanju je pomembno tudi uživanje raznovrstnih živil, med katerimi naj vsekakor prevladujejo zelenjava, sadje, žita in riž. Z uživanjem artiklov iz vseh petih skupin živil iz prehranske piramide si zagotovimo zadosten vnos vseh hranilnih snovi v naše telo.
Poskusimo se izogniti uporabi maščob (predvsem cvrtje) in če je le mogoče uživajmo čim več svežih in nepredelanih živil (predvsem velja za sadje in  zelenjavo). Seveda je na mestu tudi priporočilo, da se izognemo pretirani uporabi sladkorja, soli in maščobnih živil.

Moj današnji recept namig je okusen veganski golaž iz čičerike, ki velja za odličen nadomestek mesa.

Hitri video pogled v pripravo!


ZA PRIPRAVO SE POTREBUJE

ČEBULA
ČESEN
POR
RUMENO KORENJE
RDEČE KORENJE
KOLERABA
GOMOLJ ZELENE
GOMOLJ PETERŠILJA
ČIČIRIKA
SESEKLJAN PARADIŽNIK V LASTNEM SOKU
OLJČNO OLJE

ZAČIMBE
SOL
MUŠKATNI OREŠČEK
KAJENSKI POPER
RDEČA PAPRIKA
MAJARON

DODATKI
RIBAN PARMEZAN
PETERŠILJ
140 g
trije stroki
25 g
65 g
110 g
150 g
50 g
35 g
600 g - bruto***

400 g - bruto***



trije ščepi
ščep
ščep
ena zvrhana žlica
čajna žlica



POSTOPEK PRIPRAVE

PODROBNOSTI O RECEPTU

KOLIČINA
3 do 4 osebe

ČAS KUHANJA 
40 minut



RAZLAGA SIMBOLOV
*** celotna vsebina konzerve

...


ZAHTEVNOSTNA STOPNJA
enostavno

ALERGENI
zelena

1.  Zelenjavo operemo, očistimo, narežemo na manjše kose in stresemo v posodo multipraktika. Zmeljemo. 

2. Mleto zelenjavo stresemo v kozico, pokapamo z oljčnim oljem in 4 minute pražimo.

3. Praženo zelenjavo začinimo in prilijemo čičeriko iz konzerve (s tekočino). Nato prilijemo sesekljan paradižnik v lastnem soku iz konzerve in eno konzervo vode. 
DELOVNI NAMIG Uporabite lahko tudi suho čičeriko. Čičeriko namočite v hladno vodo, odlijete vodo, prilijete svežo vodo, začinite s soljo in skuhate. Pri pripravi golaža nato uporabite čičeriko s tekočino, ki ostala pri kuhanju. Čičeriko lahko nadomestite z rjavim, črnim ali rdečim fižolom, sojo ali lečo. Če uporabite lečo boste morali skrajšati čas kuhanja, drugače boste dobili kašast izgled, ki ni ravno okusen...

4. Ko zavre, zmanjšamo dovod toplotne energije na minimum in pokrito kuhamo 35 minut. Večkrat premešamo.
DELOVNI NAMIG Med kuhanjem po potrebi dolivate malo vode, vendar pazite, da ostaja golaž gostljat saj se ne dodaja sestavine za zgoščevanje. Če se vam zdi, da je golaž pretekoč ga lahko zgostite z naribanim krompirjem ali jedilnim koruznim škrobom.

5.  Pred serviranjem golaž potrosite s parmezanom in priložite vejico svežega peteršilja. 

PRILOGA Jaz osebno poleg veganskega golaža serviral le skledo mešane listnate solate. Drugače lahko poleg servirate prilogo, ki je bolj "mokra". Sirovi štruklji, pečena buča, bučni štruklji, pražena zelenjava...



Objavite komentar

0 Komentarji