Slider

script type='text/javascript'>var postcount = 11;

Angleška mesna pita

CORNWALSKA PITA: preko zgodovine in tradicije do moje verzije...
0


Slastni mesni žepki z malček sladkega priokusa!

Mesna pita iz angleške grofije Cornwall je dobila ime po grofiji, a prvi zapisi o cornwalski piti izvirajo iz 13-ega stoletja.

Grofija Cornwall je zahodni del jugozahodnega polotoka Velike Britanije, a glavni gospodarski panogi sta turizem in rudniki, predvsem s kositrom in bakrom. Rudniki oz. delavci v njih so bili razlog, da je nastala sodobna verzija cornwalske pite. Drugače ima grofija močno kulinarično zgodovino. Predvsem so znani po pitah. Izraz pita se uporablja za kopico jedi, ki pa imajo zelo različne oblike. V to skupino med drugim spadajo zavitki in rulade. Okusne slane jedi se pripravljajo v oblike, ki spominjajo na pecivo in tudi oblika moje verzije spada v skupino pite.

Pred zapisi receptov na blog se vedno pripravim in "lovim"podatke po spletu, sploh če gre za kaj tradicionalnega z dolgo zgodovino... 👍😉💬 Namreč hkrati se izobražujem in izvem kopico koristnih informacij, ki mi bodo v mojem poslu slej ko prej koristile in s katerimi se samo še dodatno izboljšujem... S cornwalsko pito se že kar nekajkrat srečal, a približno mesec dni nazaj med gledanjem odlične dokumentarne oddaje na BBC Earth prišel do točke "končno čas, da pripravim ta stil". 😉 Še dodatna spodbuda vsekakor ker obožujem ta stil hrane😋😋 in tudi rubrika ↬NOR NA PITE↫ torej ni nastala brez razloga. 
Cornwalska pita je leta 2011 dobila oznako zaščitena geografska označba. 

ZAŠČITENA GEOGRAFSKA OZNAČBA: Pridelek ali izdelek, ki je označen s to shemo kakovosti, mora imeti vsaj eno fazo (pridelava ali predelava) proizvodnje na določenem geografskem območju, po katerem je kmetijski pridelek ali živilo poimenovano.
Cornwalska pita se je v začetku pripravljala iz krhkega testa. Skozi stoletja je dobila nekoliko drugačno obliko in se začela pripravljati iz listnatega testa. Razlog za omenjene spremembe so predvsem delavci, ki so v obdobju 17-ega in 18-ega stoletja delali v rudnikih. Pecivo so v tem obdobju začeli pripravljati iz listnatega testa in tudi oblika se je spremenila v polkrog z debelim robom. Zgodovinarji so zelo dolgo ukvarjali z debelim robom na polkrožnem pecivu. Predvidevali so, ker je bila pita predvsem prehrana rudarjev globoko pod zemljo, da je nastal zaradi tega, da jim je olajšal držanje pite med jedjo. Med raziskavami niso za to trditev našli nobenega oprejemljivega dokaza. Tako, da sedaj velja, da debel rob nastal slučajno in ni povezan z lažjim držanjem pite v roki med uživanje.
Pita se pripravlja v osnovi iz krhkega testa, ki je nadgrajen z nekaterimi dodatki in po strukturi spominja na listnato testo. Nadev je sestavljen iz grobo sesekljanega mesa in kock krompirja, švedske repe in čebule. Nadev je v osnovi sestavljen iz 30% mesa, 40% krompirja, a razlika do 100 namenjena čebuli in švedski repi. In tu še pri enem dejstvu, ki sem ga spoznal med pripravami na recept. Osebno kolerabo obožujem in jo zelo rad vključim v jedi. Res, da o njej nisem do sedaj veliko raziskoval in besedna zveza švedska repa mi bila neznanka. Torej med drugim sem se naučil, da ima koleraba več imen in eden med njimi je švedska repa.
Nadev za pito mora biti nekoliko pekoč, a ker osebno nisem pristaš tega okusa sem med pripravo želel ta okus nekoliko ublažiti. Namreč jaz že poper uvrščam v ta sklop. 😉😉😉 Uporabil sem sveže krhko testo, razvaljano in zavito ter pripravljeno za peko (za recept se potrebuje en zavitek, ki tehta 400 g). Izbral sem tistega, ki na 100 g vsebuje 11,90 g sladkorjev. Po mojem prepričanju po koncu testiranja in sestavljanja recepta prepričan, da pravilno izbral. Osebno me prepričala kombinacija sladko slanega... 😋😋 Vsekakor lahko izberete tudi listnato testo.

Pri pripravi je bilo v planu uporabiti krompir, a zaradi moje naravne zmedenosti 😁😂😃 med nakupovanjem pozabil v košaro položiti malček krompirja. Tudi doma ga ni bilo na zalogi in to tudi razlog, da ga nadomestil z zelenjavo, ki jo tudi zelo rad uporabljam. Gomolj zelene je zakon!😋 No pa še neki 🙈🙉🙊 no ja, kopica informacij in sem in tja se spomnim, da nisem vseh zapisal. Potem pa gremo k receptu. 😉 Pri pripravi cornwalske pite je potrebno obvezno uporabiti svež in ne termično obdelan nadev.
ZA PRIPRAVO SE POTREBUJE

SVEŽE KRHKO TESTO
MLETO MEŠANO MESO
KOLERABA
GOMOLJ ZELENE
ČEBULA
BUČNA SEMENA
JAJCE

ZAČIMBE
SOL
ČESEN GRANULAT
GROBO METI POPER
LUŠTREK
MUŠKATNI OREŠČEK
KAJENSKI POPER
400 g
300 g
130 g
130 g
70 g
zvrhana žlica
1 kom


čajna žlica
čajna žlica
ščep
ščep
ščep
ščep

POSTOPEK PRIPRAVE

PODROBNOSTI O RECEPTU

KOLIČINA  
4 pite

ČAS PRIPRAVE
10 minut
ČAS PEKE
35 minut
TEMPERATURA PEKE
190 stopinj
ZAHTEVNOSTNA STOPNJA
enostavno
ALERGENI
gluten, jajca

...

1. Mleto meso stresemo v skledo. Dodamo na kocke narezano kolerabo, čebulo in zeleno. Začinimo in dobro premešamo. Oblikujemo štiri štručke (velik čevapčič).
2. Testo odstranimo iz embalaže, razvijemo in križno prerežemo na štiri enake dele. Na izrezane kose na sredino postavimo mesno štručko. Robove premažemo z razžvrkljanim jajcem. Nato zgornji in spodnji rob testa zavihamo v notranjost preko nadeva. Postopek ponovimo tudi z levim in desnim robom testa. Hlebček obrnemo in položimo na pekač. Z dlanjo ga nežno pritisnemo, da dobimo obliko pravokotnika. Postopek ponovimo še pri ostalih kosih testa.
3. Pite premažemo z razžvrkljanim jajcem in potrosimo z mletimi in praženimi bučnimi semeni. Pekač postavimo v ogreto pečico na 190 stopinj za 35 minut.
SERVIRNI NAMIG Če jih servirate brez priloge in samo s skledo solate zadostuje za dve osebe. Vsaj pri nas bilo tako. 😉😊Pite so odlične tudi hladne in jih lahko vzamete na izlet, malico TOGO za v službo..., saj je med drugim tudi oblika in struktura hvaležna za transport.

0

Ni komentarjev

Objavite komentar

both, mystorymag

NE SPREGLEJ

AVOKADO, ZDRAVO, BREZ GLUTENA
Copyright © Blaž Kuha 2023. Vse pravice pridržane.
izdelal by templateszoo