Vampi so ena tistih jedi, ki nikogar ne pustijo ravnodušnega. Zanje velja preprosto pravilo: ali jih obožuješ ali pa se jim izogneš že na daleč – srednje poti skoraj ni. A če pustimo predsodke ob strani in jim damo pošteno priložnost, nas znajo res prijetno presenetiti. Vampi po tržaško so dokaz, da se lahko iz skromne sestavine razvije bogata, krepka in za mnoge celo nostalgična jed, ki diši po domači kuhinji. Recept je preprost, rezultat pa polnega okusa – še posebej, če jih postrežemo s kremasto polento in naribanim parmezanom.
📝 Sestavine (za 4 osebe)
-
500 g govejih vampov (že kuhanih in narezanih)
-
2 večji čebuli
-
2 papriki baburi
-
1 večji paradižnik
-
2 zvrhani žlici krušnih drobtin
-
50 ml kisa od vloženih kumaric
-
1 jušna kocka
-
1 žlica polnozrnate gorčice
-
2 čajni žlički mlete rdeče paprike
-
1 čajna žlička suhega mletega česna
-
sol in poper po okusu
-
40 g sveže naribanega parmezana
👩🍳 Postopek
-
Čebulo in papriko narežemo na kocke, začinimo s soljo in poprom, pokapamo z oljem ter pražimo v ponvi 5 minut na srednjem ognju.
-
Dodamo narezane in že kuhane vampe ter na kocke narezan paradižnik. Pokrijemo in dušimo 30 minut. Med kuhanjem večkrat premešamo.
-
Nato dodamo gorčico, mleto papriko, drobtine, jušno kocko in suhi česen. Premešamo, zalijemo s kisom kumaric in pribl. 700 ml vode. Ponovno pokrijemo in kuhamo še 20 minut. Občasno premešamo.
-
Postrežemo vroče – najboljše z mehko polento, po vrhu pa vse skupaj posujemo s sveže naribanim parmezanom.
Če želite jed še bolj bogatega okusa, lahko med kuhanjem dodate tudi žlico koncentrata paradižnika ali nekaj žlic belega vina. Vampi najbolje uspejo, če jih pustimo stati nekaj ur po kuhanju – ali jih pogrejemo naslednji dan, ko so okusi še bolj povezani. Pa dober tek brez predsodkov!

Moderen poklon slovenski tradiciji ob 34. rojstnem dnevu Slovenije.
Poglej, če ti sede 🧐
Ni komentarjev
Objavite komentar