Elevenses – Bageta z lososom, kremnim sirom in rukolo
Poznaš tisti trenutek, ko ura še ni čisto kosilo, zajtrk pa je že zdavnaj mimo…
In te nekaj “malo” prime?
Britanci imajo za to čisto poseben izraz – Elevenses.
Tradicionalno pomeni dopoldanski odmor okoli 11. ure, ko si privoščijo skodelico čaja ali kave in kakšen prigrizek. Majhna razvada sredi dneva, ki pa naredi čudeže za energijo in dobro voljo.
Ko sem razmišljal o imenu za novo rubriko na blogu, sem tehtal med nekaj predlogi – Morning Bite, Pre-Bite in Elevenses.
Prvi je bil jasen in direkten, drugi igriv, ampak tretji… tretji ima zgodbo.
In jaz sem na zgodbe precej šibek. 😄
Elevenses je ime, ki v sebi nosi tradicijo, počasnost trenutka, pa hkrati tudi tisti “angleški šarm”, ki ga lahko z malimi prilagoditvami prenesemo v naš vsakdan.
In ker verjamem, da si tudi pri nas zaslužimo dopoldanske trenutke zase – z dobro kavo, čajem ali pa krožnikom nečesa, kar nas spravi v boljšo voljo – je odločitev padla.
V rubriki boš našel ideje za lahke, hitre in okusne dopoldanske obroke, ki jih lahko pripraviš zase, za v službo, ali pa kot “domačo razvajalnico” v prostih dneh.
In ker uvod brez praktičnega primera ni pravi uvod, evo recept za pokušino:
Recept: Bageta z lososom, kremnim sirom in rukolo
Sestavine (za 1 porcijo)
-
1 manjša sveža polnozrnata bageta s semeni
-
60 g dimljenega lososa
-
2 žlici kremnega sira (naravni ali zeliščni)
-
pest sveže rukole
-
nekaj kapljic limoninega soka
-
sveže mlet poper po okusu
Postopek
-
Bageto prereži po dolžini. Če je zelo sveža in hrustljava, jo pusti tako, če pa jo imaš raje toplo, jo za minuto pogrej v pečici.
-
Na spodnjo polovico enakomerno namaži kremni sir.
-
Naloži rezine dimljenega lososa.
-
Dodaj rukolo, pokapaj z malo limoninega soka in po želji potresi s sveže mletim poprom.
-
Zapri z zgornjim delom bagete, prereži na pol in uživaj – najbolje z dobro kavo ali čajem.
Namig za konec
Mimogrede… to je šele začetek.
Elevenses bo dobil še eno presenečenje, ki bo poskrbelo, da se bo iz bloga prelil tudi v tvoj vsakdan… ampak o tem več drugič. 😉
Ni komentarjev
Objavite komentar