Slider

script type='text/javascript'>var postcount = 11;

Mokra solata – osvežena ali zavajana?

Zakaj iz vrečke teče voda in kdo ima od tega korist

Če si že kdaj v trgovini segel po glavi zelene solate in ob prihodu domov ugotovil, da iz nje kar lije, nisi edini. Tista zlovešča lužica v hladilniku ni redkost, prav tako pa tudi ne občutek, da si pravzaprav plačal več za vodo kot za zelenje. Ampak – ali je to res zvijača ali pa je v ozadju nekaj čisto drugega?

Vlažna pakirana solata, kjer se v embalaži nabira voda, postavljena na kuhinjski pult – realistično, brez napisa.

Zakaj je solata v trgovini pogosto vlažna?

Obstajata dve glavni kategoriji razlogov: tehnološki postopki obdelave in tržni prijemi.

1. Postopek pranja in pakiranja

– Sveže narezane solate se pred pakiranjem obvezno perejo – pogosto celo trikrat (v klorni ali ledeni vodi), da se odstrani umazanija, bakterije in pesticidi.
– Solata se nato ohladi in zapakira – pogosto še rahlo mokra. Sušenje z zračnimi sušilniki bi podaljšalo postopek in povečalo stroške.
– Zato ni redkost, da v vrečki ostane nekaj kapljic – te se med transportom in shranjevanjem še dodatno kondenzirajo.

2. Trik za večjo težo?

Nekateri trgovci (zlasti pri razsutem blagu) namenoma rosijo solato, da ostane vizualno privlačna. Ampak!
– Pri že pakirani solati (zaprta vrečka ali posodica) pa voda ne more izhlapeti. To pomeni, da tudi vsaka kapljica šteje pri tehtanju.
– Če se solata prodaja na težo, in ne po kosu ali enoti, potem vsak mililiter vode dejansko vpliva na končno ceno.
– Pri 100 gramih solate lahko 10 gramov vode pomeni 10 % razlike na računu.

Koliko vode dejansko plačamo?

Raziskave potrošniških organizacij (tudi pri ZPS) so že opozarjale na primer:
– 150 g pakirana mešana solata je imela skoraj 20 g "proste vode", kar znaša več kot 13 % mase.
– Če je cena na kg 10 €, pomeni, da si samo za vodo plačal 1,30 €. Za nič.
– Pri razsutih solatah (ledenka, kristalka ...) je pogosteje prisotno ročno rosjenje – da so "lepše", a hkrati tudi težje.

Je to zakonito?

Da. Vsaka sveža solata ima dovoljen odstotek vlage – saj gre za svežo hrano.
❗ A ključno je, ali je ta vlaga naravna (v listih) ali dodana umetno (rosenje ali nezadostno sušenje).
❗ Če izdelek vsebuje očitno odvečno tekočino, naj bi bil označen kot "s tekočino za konzerviranje" – pri solati tega ni.

To pomeni: če voda ni nujna za kakovost ali konzerviranje in ni jasno označena, gre lahko za zavajanje.

5 praktičnih nasvetov

  1. Preveri embalažo. Če je vidna voda ali kondenz, raje izberi drugo pakiranje.

  2. Primerjaj cene. Kupuj solato, ki je pakirana po kosu (glava) ali po enoti, ne po teži.

  3. Ne kupuj po dežju. Pri zunanjih stojnicah je poleti rosjenje pogosto pretirano – voda se hitro zadržuje.

  4. Odlij vodo in stehtaj. Doma lahko preveriš, koliko vode si dejansko plačal.

  5. Pritoži se! Če meniš, da je količina vode pretirana, pošlji fotografijo proizvajalcu ali ZPS – ti pogosto opravijo testne nakupe.

Je to torej prodajni trik?

Ja in ne. Deloma gre za posledico tehnološkega postopka – a tam, kjer bi lahko bila solata ustrezno posušena, pa ni, lahko govorimo o ekonomskem interesu.
Kjer se prodaja na težo, velja pravilo: več teže, več denarja. In to lahko pomeni več vode za manj vsebine.

Ali kot bi rekel jaz v svoji kuhinji:
"Voda naj teče iz pipe, ne iz vrečke – še posebej, če jo drago plačaš."

HITRA KOSILA
Hitra kosila končana v manj kot 30-ih minutah!

Načrtuj okusno! Vsak teden novi tedenski meni po dnevih...

Poglej, če ti sede 🧐
0

Ni komentarjev

Objavite komentar

both, mystorymag

NE SPREGLEJ

GLAVNA JED, SLADICA, NOVIČKE
Copyright © Blaž Kuha 2025. Vse pravice pridržane.
izdelal by templateszoo