Slider

script type='text/javascript'>var postcount = 11;

7 hitrih kosil za en teden – preprosti recepti v manj kot 30 minutah

Hitri, preprosti in okusni recepti za vsak dan v tednu. Kosila pripravljena v manj kot 30 minutah, polna svežih idej.
Vsak teden znova prinaša nove izzive, zato je dobro imeti kosila že vnaprej načrtovana. Za tiste, ki imate radi pregled na enem mestu, je tukaj “jump” verzija z vsemi recepti. Če pa ste bolj za klasičen pristop, se lahko vsak dan ob 7.00h ustavite na blogu in vas bo tam čakal recept tekočega dne.

Za nami je teden, poln obveznosti, pred nami pa nov – in prav zato je dober načrt zlata vreden. Kosila pogosto predstavljajo izziv: naj bodo dovolj nasitna, a ne pretežka, pripravljena v manj kot pol ure, hkrati pa raznolika, da se ne naveličamo vedno istih jedi. Zato je tu nov tedenski predlog – 7 receptov, ki so hitri, preprosti in hkrati polni okusa. V jedilniku se prepletajo mesne in brezmesne jedi, na nedeljo pa sem dodal rižoto, ki poskrbi za tisti občutek domačnosti in razvajanja.

Ponedeljek – Piščančji file z limonino omako in bučkami

Za začetek tedna nekaj lahkega, a sočnega – piščanec z limonino omako. Bučke dodajo svežino, omaka pa je ravno prav kremasta. Jed, ki ti dvigne energijo brez občutka teže.

Sestavine

  • 2 piščančja fileja
  • 1 večja bučka
  • 2 stroka česna
  • sok 1 limone
  • 100 ml sladke smetane za kuhanje
  • olivno olje
  • sol in poper po okusu

Postopek

  1. Piščančja fileja začini s soljo ter poprom.
  2. Bučko nareži na kolobarje.
  3. Na ponvi segrej malo olja, opeči piščanca (10 minut), odstrani iz ponve.
  4. V isti ponvi prepraži česen, dodaj bučke in praži 4 minute.
  5. Vlij limonin sok in smetano, zavri in vrni piščanca.
  6. Kuhaj še 8 minut, da se omaka zgosti.

Namig: Postrezi s kuskusom ali basmati rižem – oboje se pripravi v nekaj minutah.

↑ Nazaj na vrh


Torek – Kremasta paradižnikova rižota z baziliko

Hitro, kremasto in vedno uspešno – paradižnikova rižota. Bazilika poskrbi za svežino, rižota pa je gotova v pol ure.

Sestavine

  • 250 g riža za rižoto
  • 1 čebula
  • 1.5 žlice paradižnikovega koncentrata
  • 700 ml zelenjavne jušne osnove ali voda + 1 jušna kocka
  • 50 g parmezana
  • sveža bazilika
  • olivno olje
  • sol in poper po okusu

Postopek

  1. Na olju prepraži sesekljano čebulo.
  2. Dodaj riž in ga rahlo popraži, nato zalij z malo osnove.
  3. Počasi dodajaj osnovo in mezgo, ves čas mešaj.
  4. Kuhaj približno 18–20 minut, da je riž kremast in al dente.
  5. Na koncu vmešaj nariban parmezan in svežo baziliko.

Namig: Za bolj poln okus dodaj 1 žličko masla tik pred serviranjem.

↑ Nazaj na vrh


Sreda – Tortilje z zelenjavnimi trakovi in feta sirom

Malo bolj sproščeno kosilo – mehke tortilje, polnjene z zelenjavo in slanim feta sirom. Idealno, če ti zmanjkuje časa, a vseeno želiš nekaj barvitega.

Sestavine

  • 4 tortilje
  • 1 rdeča paprika
  • 1 rumena paprika
  • 1 korenje
  • par listov bazilike
  • 100 g feta sira
  • 2 žlici grškega jogurta
  • sol in poper po okusu
  • olivno olje

Postopek

  1. Papriki in korenje nareži na tanke trakove.
  2. Na ponvi na malo olja hitro popeči zelenjavo (naj ostane hrustljava).
  3. Tortilje segrej, nato jih namaži z jogurtom.
  4. Dodaj zelenjavo, baziliko in nadrobi feta sir.
  5. Zvij tortilje in postrezi tople.

Namig: Če želiš bolj nasitno, dodaj pečen piščančji trak ali malo čičerike.

↑ Nazaj na vrh


Četrtek – Piščančji curry z jogurtom in koriandrom

Če ti zadiši nekaj bolj eksotičnega – hiter piščančji curry z jogurtom. Je kremast, dišeč in ravno prav pikanten, da popestri teden.

Sestavine

  • 2 piščančja fileja
  • 1 čebula
  • 2 stroka česna
  • 2 žlički curry začimbne mešanice
  • 150 g grškega jogurta
  • 1 žlička paradižnikove mezge
  • 200 g basmati riža
  • olje
  • sol in poper po okusu
  • 2 vejici koriandra

Postopek

  1. Riž skuhaj po navodilih.
  2. Piščanca nareži na kocke in ga na olju hitro popeci.
  3. Dodaj nasekljano čebulo in česen, praži 4 minute.
  4. Vmešaj curry in paradižnikovo mezgo, pokrij in duši 10 minut.
  5. Na koncu vmešaj jogurt in po potrebi razredči z malo vode.
  6. Postrezi z rižem, potrosi s koriandrom.

Namig: Če ne maraš koriandra, ga brez težav zamenja s peteršiljem ali luštrekom.

↑ Nazaj na vrh


Petek – Popečene polnjene paprike z rikoto in špinačo

Barvite paprike so popolne za hitro polnitev – tokrat z rikoto, špinačo in malo parmezana. Zelo enostavno, a hkrati sveže in nasitno.

Sestavine

  • 2 večji papriki
  • 200 g rikote
  • 100 g sveže špinače
  • 50 g naribanega parmezana
  • 1 strok česna
  • olivno olje
  • sol in poper po okusu

Postopek

  1. Pečico segrej na 200 °C.
  2. Papriki odreži vrh in odstrani semena.
  3. Na ponvi na malo olja poduši česen in špinačo.
  4. Primešaj rikoto, parmezan, sol in poper.
  5. S to maso napolni paprike in jih zloži v pekač. Vrha paprike daš poleg v pekač.
  6. Peči 20 minut, da postanejo rahlo zapečene. Pred serviranjem pokrij s pečenima vrhoma.

Namig: Odlično se podajo s preprosto paradižnikovo omako ali kosom svežega kruha.

↑ Nazaj na vrh


Sobota – Špageti aglio e olio s popečeno špinačo

Ena najbolj preprostih, a najboljših testeninskih jedi – česen, olivno olje in malo čilija. Tokrat z dodatkom špinače za več zelenja.

Sestavine

  • 250 g špagetov
  • 3 stroki česna
  • 1 čili (ali ščepec suhega)
  • 100 g sveže špinače
  • olivno olje, sol

Postopek

  1. Špagete skuhaj al dente. Nekaj vode od kuhanja shrani.
  2. Na ponvi segrej par žlic olja, dodaj na tanke rezine narezan česen in čili, rahlo prepraži.
  3. Dodaj špinačo in jo le na hitro poduši.
  4. Dodaj testenine in malo vode od kuhanja in dobro premešaj.

Namig: Za polnejši okus potresi z naribanim parmezanom.

↑ Nazaj na vrh


Nedelja – Rižota z jurčki in parmezanom

Nedelja kliče po toplem in dišečem krožniku – jurčkova rižota je popolna izbira. Priprava je hitra, okus pa bogat in poln gozdne arome.

Sestavine

  • 250 g riža za rižoto
  • 200 g svežih jurčkov
  • 1 čebula
  • 1 strok česna
  • 700 ml zelenjavne jušne osnove ali voda + 1 jušna kocka
  • 50 g parmezana
  • 1 žlica masla
  • olivno olje
  • sol in poper po okusu

Postopek

  1. V loncu segrej malo olja in prepraži nasekljano čebulo ter česen.
  2. Dodaj narezane jurčke in jih hitro popeci, da spustijo aromo.
  3. Primešaj riž in ga malo prepraži, nato začni zalivati z jušno osnovo po zajemalkah.
  4. Med stalnim mešanjem postopoma dodajaj osnovo, dokler riž ni kuhan (18–20 minut).
  5. Na koncu vmešaj maslo in parmezan, da postane kremasto.

Namig: Za piko na i posuj s svežim peteršiljem in dodaj nekaj kapljic olivnega olja.

↑ Nazaj na vrh


0

Ni komentarjev

Objavite komentar

both, mystorymag

NE SPREGLEJ

GLAVNA JED, SLADICA, NOVIČKE
Copyright © Blaž Kuha 2025. Vse pravice pridržane.
izdelal by templateszoo