Slider

script type='text/javascript'>var postcount = 11;

Domači jabolčni kis – fermentacija brez kleti!

Recept za domači jabolčni kis – primeren tudi za majhno kuhinjo v stanovanju. Brez kleti, brez kompliciranja.

Ko se jeseni naberejo domača jabolka in kuhinja zadiši po kompotu, piti, zavitku in posušenih krhljih, se porodi še ena ideja – domači jabolčni kis. Morda se sliši zapleteno, kot nekaj, kar počnejo ljudje s 30 jabolčnimi drevesi in kletjo velikosti dvosobnega stanovanja… ampak ne.

Domači jabolčni kis lahko pripraviš tudi v bloku. Ne potrebuješ nič drugega kot nekaj jabolčnih olupkov (ali celi sadeži), steklen kozarec, prostor na kuhinjski polici in nekaj potrpežljivosti.

Gre za naravni proces fermentacije, pri katerem sladkorji iz jabolk postanejo kis. Rezultat? Dišeč, blag, domač jabolčni kis – popoln za solate, vlaganje ali celo jutranje eliksirje.

Sestavine za domači jabolčni kis

Za en 1-litrski kozarec potrebuješ:

  • olupke in sredice 5–7 jabolk (lahko tudi cele, narezane jabolke)

  • 1 žlico sladkorja

  • prekuhano in ohlajeno vodo

  • steriliziran steklen kozarec z odprtim vratom (npr. za vlaganje)

  • gaza ali kuhinjska krpa + elastika

Postopek priprave (fermentacija v dveh fazah)

1. FAZA: Alkoholna fermentacija

  1. Jabolčne olupke/sredice daj v čist kozarec. Napolni ga približno do 2/3.

  2. Dodaj 1 žlico sladkorja.

  3. Prelij z vodo – toliko, da je vse pokrito (pusti 2–3 cm prostora do vrha).

  4. Kozarec pokrij z gazo ali tanko kuhinjsko krpo, pritrdi z elastiko.

  5. Postavi na sobno temperaturo (temnejši kotiček kuhinje), stran od neposredne svetlobe.

  6. Vsak dan premešaj s čisto žlico, da preprečiš plesen.

  7. Po 7–10 dneh boš opazil mehurčke in vonj po jabolčnem vinu. Ko se mehurčki umirijo, precedi.

2. FAZA: Kisanje (pretvorba alkohola v kis)

  1. Tekočino precedi skozi gazo ali cedilo v čist kozarec.

  2. Pokrij s čisto gazo ali krpo in pusti stati še 3–4 tedne.

  3. Občasno poskusi – ko dobi kisli vonj in okus, je pripravljen.

  4. Prelij v čiste stekleničke, zapri s pokrovčkom in hrani v shrambi ali kuhinjski omarici.

Če imaš nefiltriran jabolčni kis iz trgovine (motni jabolčni kis), lahko dodaš žlico tega na začetku druge faze – fermentacija bo hitrejša.

❓ Pogosta vprašanja (FAQ)

Ali moram uporabiti bio jabolka?
Priporočljivo, če uporabljaš cela jabolka z olupkom. Pri konvencionalnih jabolkih jih dobro operi (ali uporabi samo sredice).

Kaj če se pojavi plesen?
Plesen je znak, da nekaj ni šlo prav – mogoče je bilo premalo vode ali mešanje ni bilo redno. V tem primeru vse zavrzi in začni znova.

Koliko časa lahko kis hranim?
Lahko tudi eno leto (če bo zdržal 😍). Če ga preliješ v čisto steklenico in zapreš, bo stabilen zelo dolgo.

0

Ni komentarjev

Objavite komentar

both, mystorymag

NE SPREGLEJ

GLAVNA JED, SLADICA, NOVIČKE
Copyright © Blaž Kuha 2025. Vse pravice pridržane.
izdelal by templateszoo