Slider

script type='text/javascript'>var postcount = 11;

Kuharski izraz: Sočno

Kaj pomeni, da je jed sočna? Od pečenke do breskev – nasveti, kako v kuhinji ohraniti vlago, okus in pravo teksturo.

Ko rečemo, da je nekaj »sočno«, skoraj vsakdo takoj pomisli na kos mesa, ki se kar topi v ustih, ali na sadje, iz katerega se ob ugrizu pocedi sladek sok. Sočnost je tista lastnost jedi, ki ustvari občutek svežine, polnosti in ugodja. V kuhinji je to kompliment, ki ga želi zaslišati vsak kuhar.

Sočnost pa ni povezana le z mesom ali sadjem – tudi peciva, torte in celo zelenjavne jedi lahko opisujemo kot sočne. To pomeni, da vsebujejo pravo mero vlage, ki jedi ne izsuši, ampak jo naredi mehko, prijetno za žvečenje in polno okusa. Ravno zato se pogosto uporablja izraz »sočno pecivo« ali »sočna solata«.

V kuhinji lahko sočnost ohranjamo na različne načine: z mariniranjem, počasnim pečenjem, dodajanjem maščobe ali s preprostimi triki, kot je pečenje mesa skupaj s korenovkami in čebulo. Enako velja za peciva – premaz s sirupom ali nadev iz sadja lahko povsem spremeni teksturo in ustvari tisti občutek, da je jed še bolj polna in bogata.

💡 Namig: Če želiš, da bo pečenka ostala sočna, jo po peki zavij v folijo in pusti nekaj minut počivati. S tem se sokovi enakomerno porazdelijo in meso ostane mehko.

FAQ – Sočno

1. Kako ohraniti meso sočno?
Najbolje je, da ga pečemo počasi pri nižji temperaturi in pustimo počivati pred rezanjem.

2. Kaj pomeni sočno sadje?
Sadje, ki vsebuje veliko naravne vode in sladkorjev – npr. breskve, lubenice, pomaranče.

3. Katere sladice veljajo za sočne?
Torte s sadnim nadevom, biskviti s sirupom ali peciva, ki vsebujejo jogurt in sadje.

4. Zakaj se pecivo včasih izsuši?
Najpogosteje zaradi predolge peke ali prenizke vsebnosti maščobe.

5. Kako shranjevati jedi, da ostanejo sočne?
Pokrite v hladilniku ali ovite v folijo, da vlaga ne izhlapi in jed ostane mehka.

HITRA KOSILA
Hitra kosila končana v manj kot 30-ih minutah!

Načrtuj okusno! Vsak teden novi tedenski meni po dnevih...

Poglej, če ti sede 🧐
0

Ni komentarjev

Objavite komentar

both, mystorymag

NE SPREGLEJ

GLAVNA JED, SLADICA, NOVIČKE
Copyright © Blaž Kuha 2025. Vse pravice pridržane.
izdelal by templateszoo