Slider

script type='text/javascript'>var postcount = 11;

Sladki krompir + luštrek: 6 receptov, kjer se super dopolnjujeta

Sladki krompir in luštrek – 6 odličnih receptov, kjer se okusa popolno dopolnjujeta. Od juhe in polpetov do pireja, browniejev in zajtrka.

Sladki krompir je kremast, rahlo sladkast in neverjetno vsestranski. Ko mu dodaš luštrek, dobiš duo, ki preseneti – nežna sladkoba in izrazita zeliščna nota se lepo uravnovesita in jedi dvigneta na novo raven. Spodaj je 6 preverjenih idej za vse od juhe do zajtrka (in celo sladice!).

Skoči na:


Kremna juha iz sladkega krompirja in korenja

Ko zunaj zadiši po jeseni in mraz pritisne na okna, ni boljšega kot skleda kremne juhe. Sladki krompir se odlično ujame s korenjem in ingverjem, kokosovo mleko pa poskrbi za svilnato teksturo. Luštrek in sladki krompir se s svojima okusoma odlično dopolnjujeta – rezultat je topla, polna in uravnotežena juha.

Sestavine (za 4 osebe)

  • 2 srednja sladka krompirja (pribl. 600 g)
  • 3 korenčki
  • 1 čebula
  • 2 stroka česna
  • 1 kos svežega ingverja (pribl. 2 cm)
  • 1 žlica olivnega olja
  • 700 ml vode + 1 zelenjavna jušna kocka
  • 200 ml kokosovega mleka (iz konzerve)
  • sol in poper po okusu
  • bučna semena in svež luštrek za posip

Postopek

  1. V večjem loncu segrej olje in na njem prepraži sesekljano čebulo, česen in nariban ingver.
  2. Dodaj olupljen in na kocke narezan sladki krompir ter korenje. Praži 3–4 minute.
  3. Prilij vodo z raztopljeno jušno kocko, zavri, nato kuhaj 20 minut, da je zelenjava povsem mehka.
  4. S paličnim mešalnikom zmiksaj do gladkega. Vmešaj kokosovo mleko in na kratko ponovno zavri.
  5. Po okusu dosoli in popopraj. Postrezi vroče, posuto z bučnimi semeni in svežim luštrekom.
Namig: Za pikantno različico dodaj pol žličke curry paste ali ščepec čilija.
Nazaj na vrh ↑

Sladki krompirjevi polpeti z zeliščno omako

Kuhla – 5×10 (PDF)
Kuhla PDF
5×10
Kuhla – Sladki izbor (PDF)
Kuhla PDF
Sladki izbor
Mini paket (2 PDF)
−20% na dražjega
Izberi svojo kombinacijo 🛒
Hranilni, nasitni in z zlatorjavo skorjico, ki se ji je težko upreti. Sladki krompir daje rahlo sladkobo, zelišča svežino, skupaj pa ustvarijo čudovito ravnotežje. Luštrek in sladki krompir se izvrstno dopolnjujeta – prav to jima daje značaj.

Sestavine (za 4 osebe / 8–10 polpetov)

  • 2 večja sladka krompirja (pribl. 600 g)
  • 1 jajce
  • 4 žlice drobtin
  • 2 žlici naribanega parmezana (ali drugega trdega sira)
  • 2 žlici sesekljanega luštreka
  • sol in poper po okusu
  • 2 žlici olivnega olja (za peko)

Za omako

  • 150 g navadnega jogurta ali kisle smetane
  • 1 žlička gorčice
  • 1 žlica sesekljanega luštreka
  • sol in poper po okusu

Postopek

  1. Sladki krompir olupi in nareži na večje kose. Kuhaj v osoljeni vodi 15–20 minut, do mehkega.
  2. Odcedi in pretlači v pire. Pusti, da se nekoliko ohladi.
  3. Vmešaj jajce, drobtine, parmezan in luštrek; začini s soljo in poprom. Če je zmes mehka, dodaj še malo drobtin.
  4. Oblikuj polpete (pribl. 1,5 cm debeline).
  5. V ponvi segrej olje in peci 3–4 minute na strani, da lepo porjavijo.
  6. Omaka: jogurt/kislo smetano zmešaj z gorčico, luštrekom, soljo in poprom.
  7. Postrezi polpete z žlico omake in sezonsko solato.
Namig: Za ekstra “crunch” polpete pred peko povaljaj v drobtinah ali koruznem zdrobu.
Nazaj na vrh ↑


Polnjen sladki krompir iz pečice

Barvit, nasiten in poln okusa. Kremast znotraj, rahlo hrustljav zunaj – in nadev, ki ga lahko prilagodiš. Tex-mex noter, slovenska zelišča zgoraj: luštrek in sladki krompir sta duet, ki se preprosto ujame.

Sestavine (za 4 osebe)

  • 4 srednji sladka krompirja (pribl. 1,2 kg skupaj)
  • 1 pločevinka črnega fižola (400 g, odcejenega)
  • 1 pločevinka koruze (150 g, odcejene)
  • 1 rdeča paprika, narezana na kocke
  • 1 manjša čebula
  • 1/2 žličke mlete kumine
  • 1 žlička sladke paprike
  • 2 žlici olivnega olja
  • sol in poper po okusu
  • 100 g naribanega sira (čedar, gauda ali mozzarella)
  • sesekljan svež luštrek za posip

Postopek

  1. Pečico segrej na 200 °C. Sladki krompir dobro operi, preluknjaj z vilicami in peci 40–50 minut, do mehkega.
  2. Na ponvi segrej olje in popraži čebulo ter papriko. Dodaj fižol, koruzo, kumino, papriko v prahu, sol in poper. Praži 5 minut.
  3. Pečen krompir po dolžini previdno odpri in notranjost rahlo zrahljaj z žlico.
  4. Napolni z nadevom, potresi s sirom.
  5. Vrni v pečico za 5–7 minut, da se sir stopi in rahlo zapeče.
  6. Postrezi vroče, posuj z luštrekom.
Namig: Za izrazitejši tex-mex dodaj malo čilija in postrezi z žlico kisle smetane.
Nazaj na vrh ↑

Sladki krompirjev pire z maslom in timijanom

Kremast, rahlo sladkast in neverjetno aromatičen pire, ki se poda k pečenkam, ribam ali zelenjavi. Sladki krompir in luštrek se odlično dopolnjujeta – če želiš zeliščno noto, ga lahko dodaš kot svež posip tik pred serviranjem.

Sestavine (za 4 osebe)

  • 2 večja sladka krompirja (pribl. 600 g)
  • 40 g masla
  • 50 ml smetane za kuhanje
  • 1 žlička svežih timijanovih lističev (ali 1/2 žličke suhega timijana)
  • sol in poper po okusu

Postopek

  1. Sladki krompir olupi, nareži na kose in kuhaj v osoljeni vodi 15–20 minut, do mehkega.
  2. Odcedi in pretlači v gladek pire.
  3. Vmešaj maslo, smetano za kuhanje in timijan; mešaj, da postane svilnato.
  4. Po okusu dosoli in popopraj.
  5. Postrezi toplo kot prilogo ali osnovo za omako/pečeno zelenjavo.
Namig: Za razkošje dodaj 1–2 žlici naribanega parmezana ali kapljico olja z belim tartufom.
Nazaj na vrh ↑

Brownieji s sladkim krompirjem

Mehki, sočni in polni čokolade – skrivnost je v kremastem pireju sladkega krompirja. Čeprav je luštrek zvezda slanih kombinacij s sladkim krompirjem, tukaj pokažemo drugo plat: kako njegova naravna sladkoba odlično deluje tudi v sladicah.

Sestavine (za pekač 20 × 20 cm)

  • 2 večja sladka krompirja (pribl. 600 g)
  • 100 g temne čokolade (min. 70 %)
  • 80 g masla
  • 100 g rjavega sladkorja
  • 2 jajci
  • 1 žlička vaniljeve paste ali ekstrakta
  • 60 g kakava v prahu
  • 80 g moke
  • 1/2 žličke pecilnega praška
  • ščepec soli

Postopek

  1. Pečico segrej na 180 °C in pekač obloži s papirjem za peko.
  2. Sladki krompir olupi, nareži in kuhaj 15–20 min do mehkega. Odcedi in pretlači v gladek pire.
  3. Čokolado z maslom stopi nad vodno kopeljo ali zelo nežno na štedilniku.
  4. Pire sladkega krompirja zmešaj s stopljeno čokoladno zmesjo.
  5. Dodaj kakav, moko, vaniljo, pecilni prašek in sol; premešaj v gosto zmes.
  6. V ločeni skledi jajci s sladkorjem penasto umešaj (pribl. 5 min), da se volumen približno podvoji.
  7. Jajčno maso na rahlo, v dveh delih vmešaj v čokoladno zmes, da ostane zračna.
  8. Prelij v pekač in peci 25–30 minut (sredina naj ostane rahlo mehka).
  9. Ohladi v pekaču, nato nareži na kvadrate.
Namig: Za teksturo dodaj grobo nasekljane orehe ali čokoladne koščke. Super s kepico vaniljevega sladoleda.
0.0/ 5 (0)
Nazaj na vrh ↑

Sladki krompirjev “toast” z avokadom in jajcem

Zajtrk ali brunch malo drugače: rezine sladkega krompirja kot podlaga namesto kruha. Luštrek s svojo svežino lepo kontrira sladkobi krompirja, avokado in jajce pa poskrbita za nasitnost.

Sestavine (za 2 osebi)

  • 1 večji sladki krompir (pribl. 300 g)
  • 1 žlica olivnega olja
  • sol in poper po okusu
  • 1 zrel avokado
  • 1 žlica limoninega soka
  • 2 jajci (poširana ali ocvrta)
  • sesekljan svež luštrek za posip

Postopek

  1. Pečico segrej na 200 °C. Krompir nareži na 1 cm debele rezine.
  2. Rezine položi na pekač, pokapaj z oljem, posoli in popopraj. Peci 20–25 minut; na polovici obrni.
  3. Avokado pretlači z vilicami, vmešaj limonin sok, sol in poper.
  4. Pripravi jajci po želji.
  5. Pečene rezine premaži z avokadom, dodaj jajce in posuj z luštrekom. Postrezi takoj.
Namig: Za ekstra hrustljavost rezine pred pečico na hitro “potostaj” v toasterju. Odlično tudi z dimljenim lososom ali paradižnikom.
Nazaj na vrh ↑

Pogosta vprašanja (FAQ)

Ali lahko sladki krompir zamenjam z navadnim?
Lahko, vendar bo jed izgubila značilno kremno sladkobo; z luštrekom se sicer lepo ujame tudi navadni krompir, a rezultat je drugačen.

Kaj je posebnost luštreka?
Ima intenziven, svež okus (nekje med zeleno in peteršiljem), ki uravnoteži sladkobo sladkega krompirja – zato sta odlična kombinacija.

Ali so recepti primerni za vegetarijance?
Da, vsi so brez mesa. Mlečne izdelke lahko po želji nadomestiš z rastlinskimi različicami.

Kako shranim pečen sladki krompir?
V hladilniku 2–3 dni; pred serviranjem na hitro pogrej v pečici ali mikrovalovki.

Ali sladki krompir res deluje tudi v sladicah?
Seveda – brownieji so krasen primer: doda sočnost in prijetno naravno sladkobo, brez pretirane maščobe.

Nazaj na vrh ↑
Sezonska izbira
Jesenska toplina – buča na 16 načinov PDF • 4,89 €
Kupi zdaj
0

Ni komentarjev

Objavite komentar

both, mystorymag

NE SPREGLEJ

GLAVNA JED, SLADICA, NOVIČKE
Copyright © Blaž Kuha 2025. Vse pravice pridržane.
izdelal by templateszoo