Ko je dan za tabo težak in si že na poti domov v glavi sestavljaš seznam vsega, česar nisi naredil – takrat ne potrebuješ zapletene kulinarične mojstrovine. Potrebuješ nekaj toplega, nežnega, pomirjujočega. Jed, ki ne zahteva veliko razmišljanja, a vseeno objame in nahrani.
Spodaj je pet večerij, ki jih pripravim, ko želim dan nežno zaključiti – brez stresa, brez kompliciranja. Samo jaz, kuhinja in nekaj preprostega, kar deluje. Vedno.
1. Kremna juha iz buče ali korenja
Ko potrebujem toplino v žlici. Zelenjavo narežem, popečem z malo čebule, zalijem z vodo ali jušno osnovo in zmiksam v svilnato juho. Dodam kapljico smetane ali žlico kisle smetane in postrežem z malo popečenega kruha. Preprosto, mehko, tolažilno.
2. Testenine z maslom in parmezanom
Klasika, ki nikoli ne razočara. Včasih samo maslo, sol in dober parmezan. Drugič dodam še malce česna ali limonine lupinice za osvežitev. Ključ je v tem, da jih je mogoče pripraviti v 10 minutah – in da vedno delujejo.
3. Riževa skleda s sezamom, jajcem in avokadom
V lonec gre preprost beli ali jasminov riž. Zraven na hitro popečen jajček (ali umešana jajca), rezine avokada, sezamova semena in kanček sojine omake. Vse skupaj postane pomirjujoča skleda ravnotežja – mehko, slano, nežno.
4. Pečen krompir z jogurtovim prelivom
Krompir narežem na kocke ali krhlje, zmešam z oljem, soljo in timijanom ter dam peči. Medtem pripravim jogurtov preliv z limono, olivnim oljem in malo česna. Vse skupaj je preprosto, a tako zelo zadovoljujoče – hrustljavo zunaj, mehko znotraj.
5. Tople kruhke s sirom in zelišči
Ko res nimam energije – nekaj kosov kruha, malo olivnega olja, nariban sir (kar je pri roki) in suha zelišča. Vse skupaj zapečem v pečici ali toasterju. Ob tem pa še skodelica čaja. To je tista “instant večerja”, ki zveni kot nič, a naredi vse.
Testenine z maslom in parmezanom. Brez razmišljanja, brez recepta, brez stresa. Samo zavreš vodo, skuhaš testenine, dodaš maslo in potreseš z dobrim sirom. Takrat se dan ustavi in vse postane malce bolj znosno.
Ne podcenjuj moči preprostih jedi. Včasih je prav ta “navadna” večerja tista, ki nahrani najbolj – telo in dušo. Naj ti bo večer nežen.

K receptu: Polpeti iz tune s tzatzikijem
Poglej recept
Ni komentarjev
Objavite komentar