Tradicionalna balkanska sladica, ki jo pozna skoraj vsaka kuhinja naše regije. Tista “na hitro” – ko ni časa za sirupe, kreme in dvigovanje. Moja verzija sledi izvirni preprostosti: ogromno mletih orehov, malo rozin in aromatičen vanilijev sladkor, ki se med peko rahlo karamelizira. Končni rezultat? Mehko-hrustljavi zvitki, ki jih na koncu ne prelijemo, ampak povaljamo v puhastem mletem sladkorju. Retro, poceni, nasitno – in še vedno noro dobro.
Čas priprave: 15 minut
Čas pečenja: 30–40 minut
Skupaj časa: 45–55 minut
Porcije: 8–10
Sestavine
500 g vlečenega testa v listih
500 g mletih orehov
400 g sladkorja
2 vrečki vanilijevega sladkorja
150 g rozin
200 ml olja (za premazovanje testa)
Za posip
100 g sladkorja v prahu
1 vrečka vanilijevega sladkorja
Postopek priprave
-
Priprava polnila
V večji skledi zmešaj mlete orehe, sladkor, vanilijev sladkor in rozine. Suho polnilo dobro premešaj, da se sestavine enakomerno porazdelijo.
Opomba: Polnilo ostane suho – sladkor se med peko stopi in ustvari aromatičen orehov sloj. -
Sestavljanje pite
Pečico segrej na 180 °C. Pekač (približno 35 × 25 cm) naolji ali obloži s peki papirjem.
Razpni en list vlečenega testa in ga tanko premaži z oljem.
Čez položi drugi list in ga ponovno premaži.
Po vrhu enakomerno potresi nekaj žlic orehovega polnila.
Tesno zvij v zvitek (rulado) in prestavi v pekač.
Ponavljaj postopek (2 lista + olje + polnilo), dokler ne zmanjka sestavin.
Vse zvitke zloži tesno enega ob drugega. Preostanek olja pomešaj s par žlicami olja in enakomerno prelij čez vrh. -
Pečenje
Peci pri 180 °C približno 37 minut, dokler pita ni zlato rjava in hrustljava.
Vzemi iz pečice, poškropi z vodo, pokrij s servetom in jo popolnoma ohladi v pekaču. -
Posip in serviranje
V manjši skledi zmešaj sladkor v prahu in vanilijev sladkor.
Ohlajeno pito nareži na kose in jih dobro povaljaj v pripravljenem posipu.
Postrezi kot samostojno sladico ali ob skodelici kave.
Namig:
Za še bolj retro pridih lahko v polnilo dodaš ščep cimeta ali kapljico ruma, vendar ostani previden – čar suhe pite je v preprostosti okusa.
✨ Naj se blešči in diši (PDF)
Moj najbolj prazničen priročnik doslej – 80+ receptov,
20+ darilnih kozarcev, hitre sladke & slane ideje,
praznični triki, organizacija peke in nasveti, da decembra
ne preživiš samo v kuhinji.
Prednaročilo = nižja cena + možnost dodatnega
-20% popusta na dražji PDF, če vzameš 2 izdaji.


Ni komentarjev
Objavite komentar