Slider

script type='text/javascript'>var postcount = 11;

Retro suha pita – preprosta, bogata in čisto domača

Retro suha pita z orehi in rozinami – preprosta, hrustljava in mehka sladica, povaljana v sladkornem posipu. Hitro, poceni in noro dobro.

Tradicionalna balkanska sladica, ki jo pozna skoraj vsaka kuhinja naše regije. Tista “na hitro” – ko ni časa za sirupe, kreme in dvigovanje. Moja verzija sledi izvirni preprostosti: ogromno mletih orehov, malo rozin in aromatičen vanilijev sladkor, ki se med peko rahlo karamelizira. Končni rezultat? Mehko-hrustljavi zvitki, ki jih na koncu ne prelijemo, ampak povaljamo v puhastem mletem sladkorju. Retro, poceni, nasitno – in še vedno noro dobro.

Čas priprave: 15 minut
Čas pečenja: 30–40 minut
Skupaj časa: 45–55 minut
Porcije: 8–10

Sestavine

500 g vlečenega testa v listih
500 g mletih orehov
400 g sladkorja
2 vrečki vanilijevega sladkorja
150 g rozin 
200 ml olja (za premazovanje testa)

Za posip
100 g sladkorja v prahu
1 vrečka vanilijevega sladkorja

Postopek priprave

  1. Priprava polnila
    V večji skledi zmešaj mlete orehe, sladkor, vanilijev sladkor in rozine. Suho polnilo dobro premešaj, da se sestavine enakomerno porazdelijo.
    Opomba: Polnilo ostane suho – sladkor se med peko stopi in ustvari aromatičen orehov sloj.

  2. Sestavljanje pite
    Pečico segrej na 180 °C. Pekač (približno 35 × 25 cm) naolji ali obloži s peki papirjem.
    Razpni en list vlečenega testa in ga tanko premaži z oljem.
    Čez položi drugi list in ga ponovno premaži.
    Po vrhu enakomerno potresi nekaj žlic orehovega polnila.
    Tesno zvij v zvitek (rulado) in prestavi v pekač.
    Ponavljaj postopek (2 lista + olje + polnilo), dokler ne zmanjka sestavin.
    Vse zvitke zloži tesno enega ob drugega. Preostanek olja pomešaj s par žlicami olja in enakomerno prelij čez vrh.

  3. Pečenje
    Peci pri 180 °C približno 37 minut, dokler pita ni zlato rjava in hrustljava.
    Vzemi iz pečice, poškropi z vodo, pokrij s servetom in jo popolnoma ohladi v pekaču.

  4. Posip in serviranje
    V manjši skledi zmešaj sladkor v prahu in vanilijev sladkor.
    Ohlajeno pito nareži na kose in jih dobro povaljaj v pripravljenem posipu.
    Postrezi kot samostojno sladico ali ob skodelici kave.

0.0/ 5 (0)

Namig:
Za še bolj retro pridih lahko v polnilo dodaš ščep cimeta ali kapljico ruma, vendar ostani previden – čar suhe pite je v preprostosti okusa.

Kuhla – Naj se blešči in diši (PDF) ovitek
Prednaročilo • Kuhla PDF

✨ Naj se blešči in diši (PDF)

Moj najbolj prazničen priročnik doslej – 80+ receptov, 20+ darilnih kozarcev, hitre sladke & slane ideje, praznični triki, organizacija peke in nasveti, da decembra ne preživiš samo v kuhinji.

Prednaročilo = nižja cena + možnost dodatnega -20% popusta na dražji PDF, če vzameš 2 izdaji.

16,99 € 18,99 € 🛒 Prednaroči zdaj
0

Ni komentarjev

Objavite komentar

both, mystorymag

NE SPREGLEJ

GLAVNA JED, SLADICA, NOVIČKE
Copyright © Blaž Kuha 2025. Vse pravice pridržane.
izdelal by templateszoo