Slider

script type='text/javascript'>var postcount = 11;

Slani rogljički iz listnatega testa s pršutom in sirom

Slani rogljički iz listnatega testa s pršutom in sirom. Hiter in priljubljen praznični prigrizek za zabave in druženja.

Majhni slani rogljički so nepogrešljiva klasika prazničnih miz. Hrustljavo, zlato listnato testo se med peko napihne, v notranjosti pa skriva mehko, slano sredico iz pršuta in stopljenega sira. To je tista vrsta prigrizka, ki izgine s pladnja hitreje, kot ga uspeš odnesti na mizo.

Rogljičke lahko postrežeš tople ali hladne – vedno so odlični. Idealni so za praznična druženja, silvestrske zabave ali kot slan dodatek k juhi, kozarcu vina ali penine. Pripraviš jih lahko vnaprej in jih tik pred postrežbo le na hitro pogreješ v pečici.
Za bolj praznično različico lahko med sir dodaš še suhe brusnice, nasekljane pistacije ali ščepec timijana.

Sestavine (za 16 mini rogljičkov)

  • 1 zavitek listnatega testa

  • 80–100 g pršuta (ali šunke)

  • 80 g naribanega sira
    (gouda, edamec, mozzarella ali ementalec)

  • 1 jajce (za premaz)

  • 1 žlica sezama ali makovih semen (po želji)

Postopek priprave

Pečico segrej na 190 °C. Pekač obloži s papirjem za peko.

Če je testo pravokotno, ga razreži na dva enaka dela, nato vsakega na osem trikotnikov. Če je okroglo, ga razreži kot torto na 12–16 trikotnikov.

Na široki del vsakega trikotnika položi košček pršuta in žlico naribanega sira.

Trikotnik zvij od širšega dela proti vrhu, da nastane rogljiček. Konice rahlo pritisni, da se med peko ne odpirajo.

Rogljičke položi na pekač, premaži z razžvrkljanim jajcem in po želji potresi s sezamom ali makovimi semeni.

Peci 15–18 minut, da lepo narastejo in zlato porjavijo.

Postrezi tople ali hladne, po želji z jogurtovim dipom ali namazom.

0

Ni komentarjev

Objavite komentar

both, mystorymag

NE SPREGLEJ

GLAVNA JED, SLADICA, NOVIČKE
Copyright © Blaž Kuha 2025. Vse pravice pridržane.
izdelal by templateszoo