SLASTNI PREDLOGI IZ ŽIT!

[ŽITO][threecolumns]

POČASI A ZANESLJIVO PRIHAJA SEZONA SOLAT...

[SOLATA][bleft]

Kaj vse si lahko pripravite za malico TO GO...

[TO GO][threecolumns]

Šmorn s slivami

Nekaj slastnega za hladne dni.
2 OSEBE
25 MINUT
SESTAVINE
za preliv potrebujete:
400 g sliv
80 g kristalnega sladkorja
0,05 l vode
1 limeta (sok cele limete in polovica čajne žličke naribane lupine)
1 žlica cvetličnega medu
za testo potrebujete:
2 jajci
100 g moke
1/2 čajne žličke pecilnega praška
0,20 l mleka
2 žlice sladkorja
1 zavitek vanilijevega sladkorja (8g)

2 čajne žličke masla
2 čajne žličke mletega sladkorja

PRIPRAVA
V kozico stresemo kristalni sladkor. Nato naravnamo dovod toplotne energije na srednjo moč in segrevamo toliko časa (cca 4 min), da dobimo karamel.
Karamelu dodamo polovičke sliv brez koščic. Nato zalijemo z vodo in limetinim sokom. Dodamo še naribano limetino lupino in cvetlični med ter na srednjem dovodu toplotne energije kuhamo 15 minut.
Rumenjake ločimo od beljakov. Nato beljake stepemo v trd sneg, a rumenjakom dodamo mleko, kristalni in vanilijev sladkor ter dobro premešamo.
Mešanici iz rumenjakov dodamo moko in pecilni prašek ter dobro premešamo, da dobimo gladko zmes. Nato dodamo beljakov sneg in ga narahlo umešamo.
Ponev segrejemo na srednjem dovodu toplotne energije. Nato dodamo čajno žličko masla in počakamo, da se raztopi.
V ponev vlijemo polovico mase za šmorn in pečemo 4 minute. Nato ga obrnemo in pečemo še 3 minute.
Šmorn, v ponvi s pomočjo penovke, razrežemo na manjše kocke in potrosimo z mletim sladkorjem. Nato pražimo še 2 minute, da sladkor rahlo karamelizira.

Postopek ponovimo še z drugo polovico mase.
SERVIRANJE
Šmorn položimo na servirni krožnik in pokapamo z omako iz sliv.
Prostor za komentar
  • Blogger Komentar preko Blogerja
  • Facebook Komentar preko Faceboka
  • Disqus Komentar preko Disqusa

5 komentarjev :

  1. Odličen recept za šmorn! Pri nas ga po vašem receptu pripravimo velikokrat in vedno nam uspe. Moramo zagristi še v ostale recepte,ki tudi izgledajo odlični :)

    OdgovoriIzbriši
  2. Anonimni 1: Hvala za pozitivno mnenje. Drugače pa so vsi recepti, ki jih objavim, pripravljeni na mojem štedilniku in če okus odgovarja meni, tudi objavim. :-)
    Anonimni 2: Občasno imam tudi jaz kako "govorno napačo" kar se odrazi v pisni obliki pri recepturi. Z leti sem zadeve že izpopolnil, a kako vsekakor še vedno "ustrelim". Je pa tudi res, da določene pisne "napakice)", ki jih delam, vzamem kot mojo posebnost. Vsekakor se bom v prihodnje trudil, da se "govoene napače" ne bi pojavljale vse povprek.

    OdgovoriIzbriši
  3. Pozdravljen. Ali so lahko suhe slive namesto svežih?
    Lp

    OdgovoriIzbriši
  4. Pozdrav,
    Omake na ta način s suhimi slivami nisem še delal. Če boste uporabili suhe slive bo omaka drugačnega okusa in ne bo toliko osvežujoča. Priporočam pa, da na koncu primešate malo kremnega sira maskarpone. Na podoben način uporabil omako (suhe, slive, maskarpone...) za palačinke in slivovo torto.

    Lp

    OdgovoriIzbriši


Kaj ve je že moja malenkost pripravila za NeDelo - Odprta Kuhinja?

[ODPRTA KUHINJA][twocolumns]

Dan ima 24 ur, teden sedem dni, a zna biti "prklemansk" pestro... :-)

[BLAŽ-MY STORY][bleft]