Slider

script type='text/javascript'>var postcount = 11;

Pita "GRŠKI JOGURT"

GRŠKI JOGURT, BOROVNICE in PITAJA oz. ZMAJSKI SADEŽ: Osvžujoča sladica za poletne dni! ...
0


Osvežujoči okusi za poletne dni!
Občasno se v moji kuhinji znajde tudi kakšen eksotični sadež.
PRVO SREČANJE S PITAJO: eksotični sadež se je prvič znašel v moji kuhinji pred nekaj leti. Prvi nakup opravile moje firbčne "modre okice" 👀😉, ki so padle na izrazito škrlatno barvno lupino, a piko na i so naredili zeleni izrastki. Še dodatno željo po preizkušanju so "okice" pred tem opazile tudi na spletu. Belo meso s črnimi pikicami...




Eksotični sadež, ki ga imenujejo tudi “ZMAJEVSKI SADEŽ” po zapisih na spletu spada v skupino “SUPERSADJE”. Znanstveniki razkrivajo, da vsebuje veliko antioksidantov, vitamina C, magnezija, fosforja, kalcija... Črna semena v belem mesu pitaje so bogat vir omega 3 mašobnih kislin. Eksotični sadež naj bi po raziskavah blagodejno vplival na naše telo. Med drugim zmanjšuje nivo holesterola in krvnega sladkorja, a krepil naj bi celo libido. 

#Okus Ob pogledu na barvno kombinacijo najverjetneje pričakujete eksplozijo popolnih in lepih okusov, tako kot sem jih jaz ob prvem stiku. Sledi razočaranje... Meso rdeče pitaje ima nevtralen okus in se večino uporablja bolj kot “lepotni” dodatek, s katerim uravnavamo kislost oz sladkost ostalih sestavin in jih povežemo v celoto.
Pri moji izvedbi recepta sem želel poudariti naravni okus grškega jogurta in hkrati dobiti še lep izgled. Kar mi na koncu tudi uspelo.
In še namig pri uporabi sladkorja, vanilije!?!  V recepturi sem uporabil majhne količine le tega. Pita je v osnovi sestavljena kot poletna osvežitev, a v tem obdobju jaz osebno uporabljam manj sladkorja... Je pa pomembno, da pita dobro ohlajena. Če si želite pa vse eno več sladkorja, ga dodajte po svojem okusu v jogurtov nadev. Pri zaokrožitvi okusa pri nadevu sem uporabil vanilijevo burbon pasto, a lahko uporabite tudi strok...
 #KajSePotrebujeZaPripravo
#KrhkoTesto
250 g moke
30 g mletega sladkorja
šep soli
200 g hladnega masla
50 ml hladne vode
#Nadev
450 g grškega jogurta
100 ml vode
3 zvrhane žlice sladkorja
čajna žlica vanilijeve paste
4 liste želatine
#Dodatki
1 rdeča pitaja
125 g borovnice
par listov mete


#SestavineZa
8 osebe

#ČasPripraveNadeva
5 minut

#Zahtevnostna Stopnja
enostavno

#Alergeni
gluten
laktoza

#PostopekPriprave
Maslo narežemo na manjše kocke. Dodamo sladkor, sol, moko in vodo. Na hitro umesimo testo. Nato ga zavijemo v folijo za živila in postavimo v hladilnik za 10 minut.
Pekač premažemo z maslom in potrosimo s pšeničnim zdrobom. Krhko testo razvaljamo na debelino pol centimetra v obliko kroga premera pekača + višina pekača (pekač premera 28 cm). Z razvaljanim testom obložimo pekač. Nato prekrijemo s folijo za živila in napolnimo s fižolom (lahko z rižem, čičeriko...).
V pečici ogreti na 185 stopinj pečemo 15 minut. Nato odstranimo folijo s fižolom in pečemo še 15 minut. Pečeno košarico za pito iz krhkega testa pustimo v pekaču, da se ohladi.
Grški jogurt stresemo v skledo. Dodamo vodo, sladkor in vanilijevo pasto. Dobro premešamo.
Liste želatine za 5 minut namočimo v hladni vodi. V kozici segrejemo do vrelišča 3 žlice vode. Kozico odstavimo. V vrelo vodo položimo ožete liste želatine. Premešamo, da se razpusti. 
Stopljeno želatino zlijemo v jogurtov nadev. Dobro premešamo. Nato ga zlijemo v košarico iz krhkega testa. Postavimo v hladilnik, da se strdi in dobro ohladi (priporočilo: "čez noč"). 
Pred serviranjem obložimo z ohlajenim sadjem (lahko izberete sadje po svojem okusu) in listi mete (borovnice operemo pod tekočo vodo in dobro odcedimo // pitajo prepolovimo in meso izdolbemo s čajno žlico).


0

Ni komentarjev

Objavite komentar

both, mystorymag

NE SPREGLEJ

AVOKADO, ZDRAVO, BREZ GLUTENA
Copyright © Blaž Kuha 2023. Vse pravice pridržane.
izdelal by templateszoo