Slider

script type='text/javascript'>var postcount = 11;

Rabarbarina pita z jabolki

Rabarbara se odlično ujame z jagodami, jabolki... v različnih sladicah – od tort do pit do sokov, kompotov ter marmelad...
0


Biskvitni kolač z dodatki za popoln užitek!

jabolčna pita

Današnji zapis lahko uvrstim v več kategorij. Med drugim med torte in pite. Drugače gre za tako imenovani "sponge cake", ki v prevodu pomeni biskvit oz. kolač.



V osnovi sem za biskvit uporabil riževo moko in mlete mandlje. Eden od razlogov pa, da poskušam v svoji prehrani črtati gluten.👍 Za sočnost biskvita sem uporabil svoje najljubše jabolko "GRANNY SMITH"🍏 in rabarbaro, ki je v tem obdobju pravšnji osvežujoč dodatek.

rabarbarina pita z jabolki
Rastlina s pozitivnim in negativnim učinkom! V prehrani se uporabljajo stebla in se nabirajo v obdobju od aprila do julija. Po tem obdobju odsvetujejo njihovo uporabo, saj se v steblih poveča količina oksalne kisline. Listi se ne uporabljajo v prehrani saj vsebujejo močno koncetracijo oksalne kisline in spadajo med strupena živila oz. je njihovo uživanje zelo nevarno za naše zdravje.
PS Meni okus rabarbare kot dodatek k raznim sladicam resnično "TOP". Zato v tem obdobju pridobim 😀😉malo več stebel, jih olupim, zrežem in zamrznem. Rabarbara se odlično ujame z jabolki, jagodami in tudi korenjem...


biskvitni kolač
SESTAVINE IN POSTOPEK PRIPRAVE
ZAHTEVNOSTNA STOPNJA enostavno  ČAS PEKE  45 minut   ALERGENI jajca, laktoza, oreščki

OSNOVNI BISKVIT
4 jajca
4 žlice kristalnega sladkorja
19 g mletih mandljev
120 g riževe moke
zavitek pecilnega praška (15,5g)

DODATKI ZA BISKVIT
160 g rabarbare
330 g jabolk
14 g ingverja
8 g limonine lupine (polovica limone)
200 g margarine za peko
8 g vanilijevega sladkorja (en zavitek)
85 g kristalnega sladkorja

GLAZURA Z DEKORACIJO
150 g temne čokolade
2 žlici olja
nastrgana lupina polovice limone
...


1. Stebla rabarbare olupimo in narežemo na manjše kose. Jabolka prepolovimo odstranimo koščice in narežemo na tanke lističe.

2. Rabarbaro in jabolka stresemo v kozico. Dodamo nariban ingver in limonino lupino, margarino, vanilijev in kristalni sladkor. Pražimo toliko časa, da se margarina raztopi. Odstavimo.

3. V posodo mešalnika ubijemo jajca. Dodamo kristalni sladkor in na najvišji hitrosti stepamo 10 minut.
DELOVNI NAMIG Med stepanjem jajc prižgite pečico in naravnate  na 185 stopinj ter pripravite pekač. Klasični pekač (premer 24 cm) za tortni biskvit premažite z margarino za peko in ga obložite s papirjem za peko (dno in stranice).

4. V stepena jajca umešamo jabolčno rabarbarin nadev. Nato postopamo umešamo riževo moko, ki smo ji primešali mlete mandlje in pecilni prašek. Biskvit stresemo v pekač in po potrebi poravnamo.

5. Pekač postavimo v ogreto pečico na 185 stopinj za 45 minut. Pečen biskvit par minut pustimo v pekaču, da se umiri. Nato ga odstranimo iz pekača in pustimo, da se dobro ohladi.

rabarbara

6. Temno čokolado z oljem raztopimo nad vodno soparo. Nato biskvit oblijemo s čokolado in potrosimo z naribano limonino lupino. Shranimo v hladilnik, da se čokolada strdi.
SERVIRNI NAMIG Ob piti lahko servirate kepico kremnega sladoleda ali stepeno sladko smetano.




0

Ni komentarjev

Objavite komentar

both, mystorymag

NE SPREGLEJ

AVOKADO, ZDRAVO, BREZ GLUTENA
Copyright © Blaž Kuha 2023. Vse pravice pridržane.
izdelal by templateszoo