Slider

script type='text/javascript'>var postcount = 11;

Korenčkova pita z jagodami

SLADKI RECEPTI: Dobitna kombinacija! Korenčkovo krhko testo, rabarbara, jagode in banana.
0
Dobitna kombinacija! Korenčkovo krhko testo, rabarbara, jagode in banana.
Recept za "tole" res okusno in osvežujočo pito je nastal po sestavljanju in testiranju korenčkovih keksov za tednik NeDelo , priloga Odprta kuhinja. Med sestavljanjem receptur mi velikokrat ostane kaka sestavina ali pol izdelek, a to ponavadi vključim v enega od naslednjih receptov. Da sem dobil tako osnovo kot želel za kekse sem kar nekajkrat pripravil testo. Ob pogledu na ostanke testa in gledanju po shrambi je nastalo ponovno nekaj zelo okusnega.
Okusi pite so odlična ujamejo tudi z bolj sončnimi in toplimi dnevi, ki prihajajo. Ravno prav sladko! Korenčkovo krhko testo se odlično ujame z jagodami in rahlo kiselkastim priokusom rabarbare, a vse skupaj v popolno celoto poveže banana.
TESTO
250 g moke
125 g masla
125 g naribanega korenja
½  zavitka pecilnega praška 6,5 g
½  zavitka vanilijevega sladkorja 5 g
70 g kisle smetane
60 g sladkorja
PLAST 1
210 g rabarbare 4 stebla
210 g banane 2 kosa
4 žlice sladkorja
1 zavitek vanilijevega sladkorja 10 g
1 žlica masla
PLAST 2
370 g jagod
1 zavitek vanilijevega sladkorja 10 g
1 žlica masla
4 žlice sladkorja
1 žlica jedilnega koruznega škroba
OSTALO
listi melise
mleti sladkor
maslo za mazanje
Moko stresemo v skledo. Dodamo kristalni in vanilijev sladkor, pecilni prašek, naribano korenje, kislo smetano in maslo, ki je bilo nekaj časa na sobni temperaturi. Premešamo, da dobimo testno gmoto. Stresemo na delovno površino in dobro pregnetemo. Testo zavijemo v folijo za živila in shranimo v hladilnik za 30 minut.
Stebla rabarbare olupimo in narežemo na manjše koščke. Stresemo v ponev, dodamo maslo ter pražimo 4 minute. Nato dodamo še na manjše koščke narezani banani, potrosimo s kristalnim in vanilijevim sladkorjem ter pražimo 3 minute.
Korenčkovo krhko testo položimo na delovno površino in razvaljamo v krog premera približno 33 centimetrov (premer pekača za torto + višina roba ; pri pripravi pite sem uporabil klasični tortni pekač - premer 26 cm). Razvaljano testo položimo v namaščen pekač. Testo na stranicah pekača na polovici prepognemo, tako da dobimo debelejši rob (slika zgoraj). Napolnimo z rabarbarinim nadevom. Pekač postavimo v ogreto pečico na 185 °C, za 35 minut.
Jagode očistimo in narežemo na manjše koščke. Stresemo v ponev, dodamo maslo, vanilijev in kristalni sladkor ter pražimo toliko časa, da spustijo nekaj vode (3 minute). Primešamo jedilni škrob, ki smo ga raztopili v nekaj žlicah hladne vode. Ob stalnem mešanju kuhamo 2 minute. Jagodni nadev prelijemo čez zapečen rabarbarin nadeva z bananami. Pito shranimo za dve ure v hladilnik, da se dobro ohladi.
Pred serviranjem rob pite potrosimo s sladkorjem in obložimo z nekaj listi melise.
***
0

Ni komentarjev

Objavite komentar

both, mystorymag

NE SPREGLEJ

AVOKADO, ZDRAVO, BREZ GLUTENA
Copyright © Blaž Kuha 2023. Vse pravice pridržane.
izdelal by templateszoo