Slider

script type='text/javascript'>var postcount = 11;

Pomladni tapas

Tapas v mojem stilu! Cvetoča pomlad na krožniku: zdravilne vijolice, marjetice, trobentice in okusen regrat!
0


Pomlad ponuja neskončno kulinaričnih idej!
Končno se pokazalo sonce in čas, da začel kolesarsko sezono. Med pohajkovanjem po lepi naravi Slovenije so ideje kar letele na plano. 😉💥 Najverjetneje velikokrat tako kot jaz pripravljate prigrizke za čez dan, za večerno druženje... 😋 Pri pripravi spodnje recepture izhajal z ajdovega kolača, ki mi je služil kot osnova pri nadaljnem ustvarjanju. V začetku imel cilj ustvariti sladico brez glutena... Med pokušanjem kolača in kolesarjenjem so se misli zapeljale malo na levo... In rezultat je po mojem mnenju še boljši kot če bi vztrajal pri prvotnem cilju...👌👄👌
Iz recepture boste lahko razbrali, da pri pripravi ajdovega kolača uporabil kondenzirano mleko in tahini pasto (sezamov namaz). Kondenzirano mleko lahko zasledite v vseh bolje založenih trgovinah. Jaz ga osebno uporabljam kot dodatek pri kavi in kuhanju smetanovih omak oz. jedi. Uporabite lahko tudi smetano za kavo, klasično sladko smetano ali kefir. Kondenzirano mleko lahko pripravite tudi po moji recepturi iz ⏭ARHIVA. Tahini pasto sem uporabil zaradi tega ker se odlično poda k ajdovi moki in v kombinaciji vsega poudari oreščkov priokus. Seveda jo lahko tudi izpustite. Izdelki izključno iz ajdove moke in brez nepotrebnih E-jev so že po naravi bolj suhi. Zato sem pri začinjanju uporabil limonin sok in oljčno olje Morgan TRUFFLE. Za četrtino kolača uporabil sok polovice limone. 
Nekaj zdravilnih dejstev cvetov, ki jih uporabil pri pripravi recepture in o njih izbrskal na spletu!
VIJOLICE
Med tradicionalnimi zeliščarji vijolica velja kot dopolnilna pomoč pri zdravljenju nekaterih vrst raka, kot sta rak dojk in pljuč. Laboratorijske raziskave, izvedene na Švedskem, dopuščajo domnevo, da pri zdravljenju raka dejansko pomaga, saj rastlina vsebuje nekatere spojine, ki kažejo preprečevalne učinke na rast tumorjev. 
TROBENTICE
Trobentico se lahko uporablja za zdravljenje katarjev dihalnih organov, oslovskega kašlja, pljučnic, lajšanje trebušnih krčev ...
MARJETICE
Cvetovi marjetic so bogati z vitaminom C, saponini, čreslovinami, grenčinami, sluzmi in eteričnim oljem. Vsebujejo pa tudi kisline: ocetno, vinsko in oksalno. Med drugim marjetica pomagaju pri čiščenju krvi, blaži krče in bolečine, pospešuje presnovo, zdravi bolezni jeter, ob prehladu se priporoča pitje čaja iz marjetice...


Pri pripravi uporabil ekstra deviško oljčno olje Slovenske Istre
iz ekološke pridelave in z zaščiteno označbo porekla.Oljčno olje in namizne oljke pridelujemo z ljubeznijo, predanostjo in znanjem. Zaradi spoštovanja našega življenjskega okolja in skrbi za svoje zdravje, smo se odločili za ekološko pridelavo (BIO). Naša oljčna olja nosijo tudi znak Zaščitene označbe porekla (ZOP).” med drugim sporočajo s ⏭kmetije Morgan.
 #KajSePotrebujeZaPripravo
#TapasPodloga
300 g ajdove moke
70 g mletih lešnikov
1 zavitek suhega kvasa (7 g)
6 g soli
ščep rjavega sladkorja
215 g kondenziranega mleka (7,5% maščobe)
100 g masla
1 žlica tahini paste (sezamov namaz)
6 žlic vroče vode
#TapasNadev
cvetje z vrta: trobentice, vijolice, marjetice
regrat
parmezan v kosu
limonin sok
češnjev paradižnik



#SestavineZa
4 osebe

#ČasPeke
45 minut

#Zahtevnostna Stopnja
enostavno

#Alergeni
laktoza
oreščki

#PostopekPriprave
V skledo stresemo suhe sestavine (ajdova moka, mleti lešniki, kvas, sol, sladkor). Premešamo.
Mešanico suhih sestavin prelijemo s kondenziranim mlekom, stopljenim maslom in tahini pasto, ki smo jo razmešali v vroči vodi. Umešamo testo.
Kepo testa položimo na kos papirja za peko. Pokrijemo z drugim kosom papirja za peko. Razvaljamo na debelino pol centimetra. Pustimo počivati 30 minut.
Odstranimo papir za peko in zavijemo v zvitek. Zvitek zavijemo v papir za peko. Nato ga položimo na pekač. Pečemo v pečici ogreti na 185 stopinj 45 minut. Ajdov kolač pred uporabo ohladimo vsaj na pol.
Očiščen regrat operemo tri krat v stoječi vodi ter ga dobro odcedimo. Cvetove položimo za pet minut v hladno vodo. Nato jih položimo na kos papirnate brisače, da se osušijo. Češnjev paradižnik operemo in narežemo na krhlje. Parmezan z nožem za sir ali lupilcem za krompir narežemo na rezine.
Ajdov kolač prerežemo na pol. Nato polovici prečno prerežemo na pol. Kose kolača pokapamo z limoninim sokom (vsak kos sok polovice limone).
Na kose ajdovega kolača položimo regrat. Obložimo s krhlji češnjevca, rezinami parmezana in cvetovi (marjetica, vijolica, trobentica). Pokapamo z ⏭oljčnim oljem Morgan TRUFFLE.
Pri nadevu za tapas nisem uporabil nobenih začimb niti soli, saj je za moj okus dovolj slanost kolača v kombinaciji z limoninim sokom in oljčnim oljem. Lahko pa kot začimbo uporabite temni balzamični kis (se mi je tudi ujel poleg 😋👄). Ajdov kolač lahko servirate tudi kot nadomestek kruha za zajtrk, malico...


0

Ni komentarjev

Objavite komentar

both, mystorymag

NE SPREGLEJ

AVOKADO, ZDRAVO, BREZ GLUTENA
Copyright © Blaž Kuha 2023. Vse pravice pridržane.
izdelal by templateszoo