Slider

script type='text/javascript'>var postcount = 11;

Zapečene klapavice

KLAPAVICE / DAGNJE - recept: Prihaja obdobje pri katerem prihajajo v ospredje jedi iz sklopa morsko...
0
 

Klapavice (dagnje) spadajo med najbolj znane školjke!

Temnovijolične školjke, ki v višino merijo od 4 do 8 centimetrov, zaradi zelo okusnega mesa tudi gojijo.


Tasveži 😋😉 recept iz sklopa #ŠmeksiŽmah napoveduje poletje, sonce, morje, ležalnike, potapljanje, kopanje... 🌞🌅💦😎

Pa da natrosim še malček zgodovine pred receptom.
Rubrika #ŠmeksiŽmah nastala pred dobrim letom in pol, a glavni razlog pomankanje časa. Namreč poslovne obveznosti mi niso omogočale, da intenzivno sestavljam in testiram recepte za blog, kot v preteklosti. Poslovno drugače tedensko sestavljam nove recepture in večina le teh dokumentiram le slikovno, saj mi nekako ne uspe zabeležiti točnih količin. Rubriko oblikoval tako, da z mojimi namigi in malček vaše kulinarične domišljije pripravite celo boljšo verzijo kot je moja. Pred prvim zapisom bilo potrebno rubriko poimenovati in to v mojem stilu. Med drugim so bile v igri besede iz bogate slovenske narečne zakladnice. IŽINA in JIŽINA (kosilo), JUŽINA (obrok, kosilo), KANC (košček), JAUZN (malica), ŽMAH (okus), REPNA ŽUPA (krompirjeva juha), ŠKIKANA (lepa), ŠIRCOTA (krpa za posodo), ŽLAMPATI (piti)... Na koncu nastala besedna zveza v mojem stilu. Ja pa še to ne! Izraz šmeksi uporabljam za seksi, fino, IN (trendy)... Objave iz omenjena sklopa si lahko ogledate ↬TUKAJ↫.
Za pripravo se kot osnova potrebujejo torej klapavice. 😂😋😜 Vendar gremo lepo po vrsti.
Za pripravo paradižnikovo omako se potrebuje pelate v lastnem soku iz konzerve, korenje, koleraba, gomoljna zelena, čebula, peteršilj in začimbe (sol, sladkor, tribarvni grobo mleti poper, muškatni orešček, majaron, česen granulat).
Zelenjavo očistimo (približne količine za omako ob koncu⇣), narežemo na manjše kose, stresemo v kozico. Prilijemo pelate v lastnem soku, vodo. Začinimo in zavremo. Ko zavre, zmanjšamo dovod toplotne energije, pokrijemo in kuhamo 30 minut. Pet minut pred koncem kuhanja primešamo jedilni koruzni škrob razmešan v hladni vodi. Škrob se dodaja zaradi strukture omake. V primeru, da se ne doda škrob se bo ob serviranju tekočina ločevala od omake. Lahko uporabim tudi kuharski pogovorni jezik "OMAKA SE JE POSCALA..."). 😂😂😂  Večkrat premešamo. Kuhano omako s paličnim mešalnikom zmeljemo v kremno omako.

Klapavice operete pod tekočo hladno vodo. Odprte školjke zavržete. Nato školjke odprete in obdržite tiso stran na kateri se drži meso.

Za gratiniranje lahko uporabite porcijske pekače ali pripravite v družinskem pekaču. V pekač nalijete paradižnikovo omako. Nato zložite polovičke klapavic v pekač. Potrosite z naribanim parmezanom in položite v ogreto pečico na 190 stopinj. Pečete 10 minut. Ob klapavicah servirate dušen riž in krhlje limone.

KOLIČINSKI NAMIGI ZA KILOGRAM KLAPAVIC (4 osebe): konzerva pelatov v lastnem soku (800 g), srednje veliko korenje, srednje velika čebula, koleraba in zelena količinsko približno toliko kot korenja, štiri vejice peteršilja (uporabite lahko tudi gomolj peteršilja). Začimbe po okusu. Zalijete z vodo (če boste uporabili dve 400 gramski konzervi - 1 konzerva vode). Sledi kuhanje. Kristalni sladkor priporočam, da ga dodate na sredini oz. v drugem delu kuhanja. Pred dodajanjem sladkorja poizkusite omako in prilagodite okus svojim željam. Ljudje imamo različne okuse. Meni osebno bolj všečen malce bolj kiselkast priokus in bi na zgornje količine dodal čajno žličko sladkorja. Vedno uporabljam isto znamkico pelatov, a če bi uporabil drugo bi mogoče dodal celo manj sladkorja. Namreč stopnja kislosti se od proizvajalca do proizvajalca razlikuje. Namreč že pri količini sladkorja na 100 g so razlike. Če bi naredili poizkus in pelate različnih proizvajalcev s sokom le spasirali boste opazili tudi razliko. Pasirani so lahko bolj tekoči ali bolj gosti. Pet minut pred koncem dodate jedilni koruzni škrob razmešan v parih žlicah hladne vode. Na zgornje količine uporabite eno zvrhano čajno žlico. Med kuhanjem omake večkrat premešate. Pred gratiniranjem potrebno potrositi z naribanim parmezanom. Dovolj bo ena vrečka oz. 40 g.

0

Ni komentarjev

Objavite komentar

both, mystorymag

NE SPREGLEJ

AVOKADO, ZDRAVO, BREZ GLUTENA
Copyright © Blaž Kuha 2023. Vse pravice pridržane.
izdelal by templateszoo