Slider

script type='text/javascript'>var postcount = 11;

Shramba, ki te posluša: Kako si urediš kuhinjski “zakladni kotiček”

Uredi svojo shrambo brez stresa! Pametni nasveti za red, preglednost in kuhinjo, kjer je vse pri roki – do zadnjega zrnca moke.
0

Če je kuhinja srce doma, potem je shramba njen zvesti pomočnik – tiha zaveznica vseh tvojih kuharskih zmag (ali polomov 😅). Ampak bodimo iskreni – kolikokrat si že izgubil živce, ko si iskal tisto vrečko riža, ki si jo “sigurno nekam dal”? Pri meni to konstanta... Če je tvoja shramba trenutno bolj podoben predoru presenečenj kot pa organiziranemu prostoru – bereš pravi članek. Se moram jaz teh spodnjih postopkov lotiti vsaj trikrat na leto... Gremo po korakih.

Organizirana shramba z belimi policami in posodami iz stekla z lesenimi pokrovi, napolnjenimi z osnovnimi živili, olji in prigrizki

Zakaj sploh urejena shramba? Ker si zaslužiš miren začetek kuhanja.

Če je v shrambi kaos, so posledice:

  • izgubljaš čas

  • pozabljaš na zaloge in hrana ti roma v koš

  • kupuješ podvojeno (ker “za vsak slučaj”)

  • kuhanje pa ti ni več veselje, ampak frustracija

Zato je odgovor jasen: urejena shramba = manj stresa, več užitka in prihranek v denarnici. Simpl.

1. Vse ven! (Ja, prav si prebral 😄, pri meni to pali)

Začni z mini kaosom – da bo potem red:

  • Izprazni vse police, predale, košare – ničesar ne šparaj

  • Preveri roke uporabe – kar je mimo ali nerabljeno, brez slabe vesti stran

  • Razvrsti po kategorijah:

    • osnove: riž, testenine, moka, sladkor

    • konzerve & vloženo

    • začimbe & olja

    • čaji, kava, prigrizki

    • peka: pecilni prašek, čokolada, jedilni škrob...

    • čistila (če jih imaš v shrambi – naj bodo obvezno ločena in na spodnji polici!)

2. Pripravi teren: posodice, etikete in poličke

Tukaj pride zabavni del – organizacija po tvoji meri:

  • Prozorne posodice – da takoj vidiš, kaj je noter (adijo, stare vrečke od moke z luknjicami!)

  • Etikete – napiši, kaj je noter in do kdaj. Bonus točke za rokopis, ki ga razumeš tudi utrujen 😄

  • Vertikala je tvoj prijatelj – dodatne police, stojala, pa tudi notranja stran vrat naj ne sameva

3. Pametni sistem = manj iskanja, več kuhanja

Uporabi trik “prvi noter, prvi ven” – nove stvari zadaj, stare spredaj. Tako porabiš vse pravočasno.
Uredi si shrambo po conah:

  • na višini oči naj bo tisto, kar rabiš vsak dan (olje, sol, moka…)

  • težke stvari (konzerve, steklenice) spodaj

  • reči za posebne priložnosti gor ali zadaj (npr. lešnikov liker za božične piškote 🎄)

  • otroški kotiček (ali skrivališče pred otroki 🤫) – odvisno od tvoje strategije!

4. Bonus triki, ki naredijo razliko

  • Košare za manjše stvari (prelivi, vrečke z vanilijevim sladkorjem, drobni prigrizki).

  • Organizatorji za vrata – uporabni za začimbe, folije, male stekleničke.

  • Reden pregled – enkrat na mesec ali vsaj ob menjavi letnega časa.

  • Inventarni list – če imaš veliko zalog, ti bo zlata vreden. Lahko ga imaš kar na vratih.

Zakaj se splača?

Ker se kuhinja začne v shrambi. Če tam vlada red, bo tudi kuhanje lažje, hitrejše in bolj sproščeno. Pa še občutek boš imel, da imaš vse pod kontrolo – in to brez vsakodnevnega brskanja po pozabljenih vrečkah in razsutih omakah.

🧂 Shramba ni zgolj prostor – je zaveznica tvoje kulinarične kreativnosti. Naj ti služi, ne da ti krade živce.

Če si tudi ti med tistimi, ki si vsako leto obljubijo, da bo končno red – potem je zdaj pravi čas!
In če si že uredil svojo, pošlji sliko – rad jo pokažem kot #shrambadnevdana 💡

0

Ni komentarjev

Objavite komentar

both, mystorymag

NE SPREGLEJ

GLAVNA JED, SLADICA, NOVIČKE
Copyright © Blaž Kuha 2025. Vse pravice pridržane.
izdelal by templateszoo