Sobota je dan za nekaj zabavnega, kar lahko ješ z rokami in pomakaš v omako. In falaflovi polpetki so prav to! Narejeni iz čičerike, začimb in zelišč, pečeni v ponvi do hrustljave skorjice – zadiši kot bližnjevzhodni street food, a z domačo noto. Odlični so v pita kruhkih, s solato, ali kar tako, z žličko osvežujočega tzatzikija.
Sestavine (za 2–3 osebe)
Za falafle
-
200 g kuhane čičerike (lahko iz pločevinke, dobro odcejene)
-
1 majhna čebula
-
1 strok česna
-
1 žlica moke
1 žlica drobtin
-
1/2 žličke mlete kumine
-
1/2 žličke sode bikarbone
-
1 žlica sesekljanega peteršilja
-
sol, poper po okusu
-
olje za peko
Za tzatziki
-
100 g grškega jogurta
-
1/3 naribane sveže kumare
-
1 strok česna (stisnjen)
-
1 žlička limoninega soka
-
sol, poper po okusu
par kapljic oljčnega olja
Postopek
-
V sekljalniku zmelji čičeriko s čebulo, česnom in začimbami, dodaj moko, drobtine in soda bikarbono. Premešaj. Oblikuj male polpete.
-
Speci jih na ponvi z malo olja (ali v pečici), 4 minute na vsaki strani, da se lepo obarvajo.
-
Za tzatziki zmešaj vse sestavine in dobro ohladi.
-
Postrezi falafle s tzatzikijem in svežo solato ali zavite v pita kruh.
Zmes za falafle naj pred peko 15 minut počiva v hladilniku – bolje se oblikuje in je manj lepljiva.

Načrtuj okusno! Vsak teden novi tedenski meni po dnevih...
Poglej, če ti sede 🧐
Ni komentarjev
Objavite komentar