Če bi morali izbrati eno jed, ki simbolizira domačo kuhinjo in nedeljsko družinsko mizo, bi bila to zagotovo goveja juha. Že stoletja je prisotna v slovenskih domovih – nekoč je bila obvezna na prazničnih mizah, danes pa si jo še vedno pogosto privoščimo ob nedeljah. Ni le juha, ampak ritual: počasno kuhanje, prijetna toplina v kuhinji in tisti značilen vonj, ki oznani, da bo kosilo nekaj posebnega.
Priprava goveje juhe je preprosta, a zahteva nekaj potrpljenja. Ključ do bogatega okusa so kakovostna govedina, kosti, sveža zelenjava in pravilna tehnika. Rezultat pa je bistra, aromatična in polna juha, ki nas pogreje ob vsakem letnem času.
S tem receptom boste dobili juho, kot so jo kuhale naše babice – popolno za nedeljsko kosilo ali kadar koli si zaželite skledo pravega domačega udobja.
Sestavine
Meso in kosti
-
1 kg govejih kosti (npr. rebrne kosti ali goveji rep)
-
500 g govedine (npr. bočnik, goveja prsa ali stegno)
Zelenjava
-
3 korenčki
-
1 peteršiljeva korenina
-
1/2 gomolja zelene
-
1 por
-
1 čebula
-
2 stroka česna

KUHLA: Rola se mi, Sladki izbor, 5x10, Sladki hit(ri)
Poglej, če ti sede 🧐Začimbe
-
1 šopek svežega peteršilja
-
2 lovorova lista
-
1 žlička celega popra
-
sol po okusu
Priprava
-
Priprava mesa in kosti: Meso in kosti sperite pod mrzlo vodo. Če želite močnejšo barvo in okus, jih predhodno popecite v pečici na 200 °C približno 20 minut, da lepo porjavijo.
-
Kuhanje juhe: V velik lonec dajte meso in kosti ter zalijte s hladno vodo (naj jih prekrije za okoli 5 cm). Dodajte čebulo (za dodaten barvni odtenek lahko uporabite neolupljeno čebulo, prerezano na pol) in česen.
-
Odstranjevanje pene: Segrevajte počasi. Ko zavre, zmanjšajte temperaturo in odstranjujte peno, ki se nabere na vrhu. Nadaljujte približno 15 minut, da bo juha bistra.
-
Dodajanje zelenjave in začimb: V juho dodajte očiščeno in narezano zelenjavo ter začimbe.
-
Počasi kuhanje: Juho kuhajte na najmanjšem ognju 2-3 ure. Naj le rahlo brbota. Po potrebi dolijte hladno vodo – tako boste ohranili pravo raven tekočine in hkrati uravnavali nežno brbotanje juhe
-
Zaključek: Po kuhanju juho precedite skozi gosto cedilo. Dodajte kuhano zelenjavo in narezano meso, jušne rezance in po vrhu posujte s sesekljanim peteršiljem.
Nasveti za popolno govejo juho
-
Razmerje: najboljši okus dobite z razmerjem 1 del mesa in 2 dela kosti.
-
Hladna voda: vedno začnite s hladno vodo – tako se sprostijo vsi okusi.
-
Sol: juho solite, ko dodate zelenjavo in začimbe. Proti koncu kuhanja jo le še po potrebi dosolite, da se ohrani polnost okusa.
-
Zelenjava: po želji dodajte tudi kolerabo, paradižnik ali celo malo zelja.
-
Shranjevanje: v hladilniku zdrži do 4 dni, v zamrzovalniku pa tudi do 3 mesece.
✨ Namig tradicije: Pri nas je bila goveja juha vedno uvod v nedeljsko pojedino – sledile so ji pečenke, ocvrt piščanec, krompir in potica. A ne glede na to, kaj pride za njo, ostaja prva skleda goveje juhe tista, ki združi družino za mizo.

Krompir da testu neverjetno mehkobo, ajdova moka pa tisto rahlo zemeljsko noto, ki jo ne pozabiš...
Poglej, če ti sede 🧐
Ni komentarjev
Objavite komentar