Slider

script type='text/javascript'>var postcount = 11;

Bučni falafeli v tortilji z jogurtovo omako

Hrustljavi bučni falafeli z jogurtovo omako v tortilji – jesenski obrok z okusom Bližnjega vzhoda, poln topline in svežine.

Ko jesen obarva tržnice v oranžne odtenke, je pravi čas, da v kuhinji poskusiš nekaj novega – recimo te sočne bučne falafle. Mehke v notranjosti, hrustljave zunaj, polne okusa in z rahlo pikantno noto so popolna izbira za hiter obrok ali druženje s prijatelji. Postreženi v tortilji z osvežilno jogurtovo omako in hrustljavo solatko so prava jesenska poslastica, ki te popelje na kulinarično popotovanje po Bližnjem vzhodu – z domačim pridihom.

Sestavine

Za falafle

  • 200 g buče hokaido

  • 175 g čičerike (kuhane ali iz pločevinke, odcejene)

  • 1 paradižnik

  • 1 manjša rdeča čebula

  • 2 stroka česna

  • 4 zvrhane žlice krušnih drobtin

  • 1 čajna žlička sladke rdeče paprike

  • 1 čajna žlička čili kosmičev

  • 2 vejici svežega koriandra

  • 1 vejica rožmarina

  • sol in poper po okusu

  • olivno olje

Za omako

  • 200 g grškega jogurta

  • 1/2 kumare

  • 1 strok česna

  • sok 1/2 limone

  • sol po okusu

Za serviranje

  • manjše tortilje

  • rdeče zelje

  • rdeča čebula

  • korenje

  • sezam

  • sok limone

  • olivno olje

  • sol in poper

PDF Kuhla – Rola se mi: ideje za tortilje
BISTVO • PDF KUHLA

Rola se mi — še več idej za tortilje

30+ hitrih, okusnih kombinacij za malice, kosila in večerje.

Poglej ponudbo

Postopek priprave

1. Priprava bučne osnove
Buči odstranimo semena in jo z lupino vred narežemo na kocke. Dodamo na koščke narezan paradižnik in cela stroka česna. Začinimo s poprom, soljo ter drobno sesekljanim rožmarinom in vse skupaj dobro premešamo. Zelenjavo stresemo v pekač, pokapamo z olivnim oljem ter pečemo približno 30 minut v pečici, segreti na 200 °C.

2. Priprava falaflne mase
V posodo multipraktika dodamo nasekljano čebulo, čičeriko, krušne drobtine, sladko papriko, čili kosmiče in koriander. Dodamo še pečeno mešanico iz buč in vse skupaj zmeljemo v homogeno zmes. Po potrebi še dodatno začinimo s soljo in poprom.

3. Oblikovanje in peka falaflov
Iz mase oblikujemo kroglice velikosti namizne (ping pong) žogice in jih s presledki razporedimo na pekač. Pokapamo jih z malo olja in pečemo v pečici, segreti na 185 °C, približno 15 minut, da se lepo zapečejo in dobijo zlato rjavo skorjico.

4. Priprava jogurtove omake
Grškemu jogurtu dodamo naribano kumaro, sesekljan česen in limonin sok. Začinimo s soljo ter dobro premešamo.

5. Priprava solatke
Rdeče zelje, korenje in čebulo narežemo na tanke rezance. Začinimo s soljo, poprom, olivnim oljem in limoninim sokom. Dodamo sezam in vse skupaj nežno premešamo.

🥗 Serviranje

Tortilje na hitro popečemo na suhi ponvi z obeh strani in jih prestavimo na servirni krožnik. V sredino dodamo žlico jogurtove omake, nanjo položimo 3–4 falafle ter jih obložimo s pripravljeno solatko. Za piko na i jih lahko dodatno posujemo s čili kosmiči in pokapamo z majonezo ali še malo limoninega soka.

0.0/ 5 (0)

💡 Namig: Če želiš še bolj intenziven okus, falafle po peki na hitro popeči na ponvi z malo olivnega olja – tako bodo zunaj še bolj hrustljavi.

SEZONSKO

Kostanj: vsi moji recepti na enem mestu

Kremna juha, slani pire, sladice in še več. Odkrij preizkušene ideje za toplo jesensko kuhinjo.

Poglej kostanjeve recepte ➜

Pogosta vprašanja o falaflih

1. Kaj so falafeli?
Falafeli so tradicionalna jed z Bližnjega vzhoda, pripravljena iz mlete čičerike ali boba, zelišč in začimb. Oblikovani so v kroglice ali ploščice ter pečeni ali ocvrti do zlato rjave barve.

2. Ali se falafle vedno cvre?
Ne. Klasično se sicer cvrejo v olju, a jih lahko brez težav pečeš v pečici, kar jih naredi nekoliko lažje in manj mastne – okus pa ostane odličen.

3. Zakaj so moji falafeli suhi ali se drobijo?
To se zgodi, če je masa preveč suha ali premalo zmleta. Dodaj žlico ali dve olivnega olja ali malo vode, da dosežeš bolj kompaktno teksturo.

4. Ali lahko falafle pripravim vnaprej?
Da. Maso lahko pripraviš 1–2 dni vnaprej in jo hraniš v hladilniku. Falafle lahko tudi spečeš vnaprej ter jih pred serviranjem le na hitro pogreješ v pečici ali ponvi.

5. Kakšna je razlika med klasičnimi in bučnimi falafli?
Bučni falafeli so mehkejši, rahlo sladkasti in bolj sezonski po okusu. Buča jim doda dodatno sočnost in nežnost, zato so odlična jesenska različica klasične jedi.

6. S čim se falafli najbolje postrežejo?
Najbolje se podajo s tahinijevo ali jogurtovo omako, svežo solato, v pita kruhu ali tortilji. Odlični so tudi kot priloga k večjim obrokom ali del mezze krožnika.

0

Ni komentarjev

Objavite komentar

both, mystorymag

NE SPREGLEJ

GLAVNA JED, SLADICA, NOVIČKE
Copyright © Blaž Kuha 2025. Vse pravice pridržane.
izdelal by templateszoo