Tradicionalno • Domače • Obnavljamo klasike
Nekatere sladice ne potrebujejo predstavitve. Dovolj je vonj. Potica na mizi, flancati na prtu, šarkelj ob nedeljski kavi, zlevanka v pekaču … in seveda grmada – večplastna, kremasta, rahlo hrustljava od oreščkov. Ob 17-letnici bloga obnavljam svoje klasike: recept Grmada iz 2013 je zdaj med “mojimi žrtvami prenove” – s sodobnimi fotografijami in izčiščeno predstavitvijo, okus pa ostaja domač.
Zakaj nas klasične sladice še vedno premaknejo
Ker so del naših spominov. Ker dišijo po praznikih, po babičini kuhinji in po tistih tihih trenutkih, ko se družina zbere okoli mize. In ker z osnovnimi sestavinami – jajca, moka, mleko, oreščki – ustvarijo nekaj neverjetno toplega. Včasih recept potrebuje le čistejšo izvedbo in lepšo postrežbo, da zablesti še danes.
Moj izbor starih slovenskih sladic
- Potica – orehova, pehtranova, lešnikova; z dobrim testom je vse mogoče.
- Prekmurska gibanica – natančna zgradba plasti in polnil, prava “inženirka” med sladicami.
- Flancati in miške – hrustljavo mehka nostalgija za veselo družbo.
- Šarkelj – nedeljska klasika, ki prosi le za dobro kavo.
- Zlevanka – najbolj domača “puding” plošča iz pečice.
- Grmada – moj današnji fokus; preprosta, a polna tekstur in okusa.
Namig: klasično lahko zlahka oblečeš v sodoben videz. Ostani zvest osnovi, izpili teksture in serviraj čisto – to je pogosto vse, kar potrebuje “stara” sladica, da postane nova zvezda.
❓ Pogosta vprašanja o slovenskih sladicah
Katere so najbolj klasične stare slovenske sladice?
Potica, prekmurska gibanica, flancati, šarkelj, zlevanka, miške, mlečni riž, jabolčni zavitek in grmada.
Zakaj so stare sladice še vedno priljubljene?
Zaradi preprostih sestavin, domačega okusa in tradicije, povezane s prazniki, družino in skupnostjo.
Kako sladice “modernizirati”, ne da bi izgubile dušo?
Ohrani osnovno zgradbo in okus, dodaj lažje kreme, zračnejše biskvite, minimalno dekoracijo in čisto postrežbo.
Kaj je grmada in od kod ime?
Večplastna sladica iz biskvita, kreme, oreščkov in čokolade; ime izhaja iz kupastega, “naloženega” videza.
Ali so te sladice zahtevne?
Večina ne. Zahtevnejše so bogate praznične (npr. nekatere potice in gibanica), kjer je natančnost ključna.
👉 Preizkusi še
• Testo za potico • Nor na pite • Sladko v kozarcu • Pehtranka
Ni komentarjev
Objavite komentar