Slider

script type='text/javascript'>var postcount = 11;

Taco val v Avstraliji – 3 domači recepti, ki ujamejo duh “Down Under”

V Avstraliji tacoji niso več le mehiška klasika – postali so simbol svežine in ustvarjalnosti. Spoznaj, zakaj so v trendu in pripravi 3 okusne različi

🌮 Taco val v Avstraliji – ko se ulična hrana spremeni v svetovni trend

Če bi morali izbrati eno jed, ki je v zadnjih letih dobesedno osvojila avstralske ulice, bi bili to gotovo tacoji. Preprosti, barviti, polni svežine in vedno pripravljeni na nov preobrat – tacoji so postali simbol sodobne “street food” kulture tudi na drugem koncu sveta.

Na food truckih in nočnih tržnicah v Sydneyju in Melbourneu danes taco ni več le mehiška klasika – ampak globalna zgodba z lokalnimi sestavinami. Od morskih okusov ob obali do rastlinskih variacij v urbanih kotičkih – Avstralci tacoje jemljejo resno. In to zelo okusno resno. 😄

Zakaj so tacoji v Avstraliji v trendu?

V zadnjih dveh letih so tacoji postali stalnica na menijih ulične hrane, pop-up dogodkov in mestnih festivalov. Avstralci jih obožujejo, ker združujejo vse, kar iščejo v hrani: svežino, teksturo, okus in svobodo pri kombiniranju.

  • Globalni vpliv: mehiška ulična hrana je postala “cool”, Avstralci pa jo mešajo z azijskimi in pacifiškimi vplivi.
  • Hitrost in dostopnost: tacoje pripraviš hitro, brez kompliciranja in z malo sestavinami.
  • Lokalne sestavine: vse več chefov uporablja domače ribe, morske sadeže in celo avtohtone začimbe.

Tako so tacoji iz Mehike našli svoj dom tudi v Avstraliji — in tam postali nekaj čisto svojega.

🔥 3 domači taco recepti – po navdihu “Down Under”


🥩 Klasični “Carne Asada” taco

Za vse, ki prisegate na klasično kombinacijo mesa, čebule in koriandra. Enostaven, a vedno popoln.

  • 500 g govedine (stek, flank ali skirt steak)
  • 2 žlici limetinega soka
  • 1 žlica olivnega olja
  • 2 stroka česna (sesekljana)
  • 1 žlička kumine
  • sol in poper po okusu
  • 8 koruznih tortilj
  • svež koriander, sesekljana čebula in limeta za serviranje
  1. Govedino mariniraj v limetinem soku, olju, česnu, kumini, soli in popru vsaj 30 minut.
  2. Speci na ponvi ali žaru (3–4 minute na stran).
  3. Postrezi v tortiljah, potresi s čebulo, koriandrom in pokapaj z limeto.
💡 Nasvet: uporabi litoželezno ponev – doda tisti “grill” okus, ki spominja na food truck iz Sydneyja.

⬆️ Nazaj na vrh


🦐 Aussie Seafood Taco – obalna svežina


Če bi moral izbrati eno jed, ki diši po Sydneyju, bi bil to ta taco. Kombinacija morskih sadežev, manga in limete – sveže, sočno in čisto “aussie”.

PDF Kuhla – Rola se mi: ideje za tortilje
BISTVO • PDF KUHLA

Rola se mi — še več idej za tortilje

30+ hitrih, okusnih kombinacij za malice, kosila in večerje.

Poglej ponudbo
  • 200 g repkov kozic in file bele ribe (narezano na kocke)
  • 1 žlica olja
  • ½ žličke paprike v prahu
  • sol, poper
  • 8 tortilj
  • 1 zrel mango (na kocke)
  • 1 rdeč čili (drobno sesekljan)
  • 2 žlici limetinega soka
  • avokado in žlica jogurta ali kisle smetane
  1. Pripravi mango salsu: zmešaj mango, čili, limetin sok in ščepec soli.
  2. Na olju na hitro popeci ribo in kozice s papriko in soljo (2–3 minute).
  3. V tortiljo naloži ribo, mango salsu, avokado in žlico jogurta.
💡 Namig: za popoln "Bondi Beach" občutek dodaj malo kokosovega čipsa ali koriandra.

⬆️ Nazaj na vrh


🌱 Veganski “Jackfruit & Black Bean” taco

Rastlinski, barvit in neverjetno sočen – kombinacija jackfruita in črnega fižola poskrbi za pravo eksplozijo teksture.

  • 1 pločevinka mladih jackfruitov (ocejenih) (Alternativa gobe ostrige: popeci jih na ponvi brez tekočine, da spustijo vlago, nato dodaj začimbe in omako. Imajo zelo “mesnat” občutek)
  • 1 žlica olja
  • 1 žlička kumine
  • 1 žlička čilija v prahu
  • 1 skodelica kuhanega črnega fižola
  • 1 limeta (sok)
  • ½ skodelice rdečega zelja
  • koruzni čips (po želji)
  • 8 tortilj
  1. Na olju popeci jackfruit z začimbami (4–5 minut), dokler rahlo ne porjavi.
  2. Dodaj fižol in limetin sok, praži še 2 minuti.
  3. Napolni tortilje, dodaj zelje in drobljen čips.
💡 Namig: posuj z nekaj listi sveže mete – svežina bo neverjetna!

⬆️ Nazaj na vrh


Taco val, ki se ne ustavlja

V Avstraliji so tacoji postali več kot samo hrana – so način življenja. Z enim ugrizom si na obali, z drugim sredi mesta, tretji pa te odpelje nekam med Mehiko in Pacifik. 🌮

Zato … čeprav nisi v Sydneyju ali Melbournu, si lahko danes povabiš taco val kar domov. In ja – verjemi mi, val ti bo hvaležen.

👉 Preizkusi še

Filipinski pridih: LumpiaBlaž-HaloHitro kosilo

⬆️ Nazaj na vrh
0

Ni komentarjev

Objavite komentar

both, mystorymag

NE SPREGLEJ

GLAVNA JED, SLADICA, NOVIČKE
Copyright © Blaž Kuha 2025. Vse pravice pridržane.
izdelal by templateszoo