Rižota je jed, ki zveni sofisticirano, a je pravzaprav neverjetno preprosta in odpuščajoča.
Ta brokolijeva različica je še posebej prijazna začetnikom – kremasta, udobna in polna hranil.
Del brokolija se spremeni v svilnato kremo, ki rižoto obarva v lepo zeleno barvo, del pa ostane
v rožičkih za prijetno teksturo. Jed, ki objame – pripravljena v manj kot pol ure.
Sestavine (za 2 osebi):
- 1 manjši šop brokolija
- 150 g riža za rižoto
- 1 manjša čebula
- 1 strok česna
- 1 žlica olivnega olja
- 700 ml vroče zelenjavne osnove ali voda + jušna kocka
- 50 g naribanega parmezana
- sol in sveže mleti poper po okusu
Postopek priprave:
- Priprava brokolija: Brokoli operemo in razdelimo na rožičke. Steblo olupimo in narežemo. Brokoli kuhamo 4 minute; polovico vzamemo ven, preostanek z malo vode zmeljemo v kremo.
- Praženje osnove: V ponvi segrejemo olje, dodamo drobno sesekljano čebulo in pražimo 3–4 minute. Dodamo česen in pražimo še 30 sekund.
- Dodajanje riža: Dodamo riž in pražimo 1–2 minuti, da postane prosojen.
- Dodajanje juhe: Postopoma dolivamo vročo osnovo, zajemalko po zajemalko, in mešamo 15–18 minut, da je riž al dente.
- Dodajanje brokolija: Vmešamo brokolijevo kremo in cele rožičke, kuhamo 2–3 minute.
- Zaključek: Odstavimo, vmešamo parmezan in košček masla. Pokrijemo za 2 minuti.
- Postrežba: Serviramo vroče, potresemo s poprom in dodatnim parmezanom.
Nasvet:
Za bolj kremasto teksturo dodamo žlico kisle smetane ali mascarponeja. Za bolj nasitno jed lahko dodamo pražene gobe ali piščančje trakove. Rižoto vedno postrežemo takoj, saj se hitro zgosti.
PRIPRAVE NA DECEMBER
Najbolj čaroben del leta – pod kontrolo, brez panike
Ideje za darila, logistični načrti, trendski okraski, brezstresni nasveti in drobni triki za praznično mizo. Vse decembrske vsebine na enem mestu – da bo tvoj december res topel, urejen in malo manj nor.
Razišči decembrske članke →

Ni komentarjev
Objavite komentar