Slider

script type='text/javascript'>var postcount = 11;

Medenjaki – mehki, dišeči in popolni za decembrsko peko

Mehki in dišeči medenjaki z medom in začimbami. Preprost praznični recept, popoln za darila, smrečico ali sladke decembrske večere.

Ni praznikov brez medenjakov. Tistih pravih – z medom, cimetom in malo nostalgije, ki te v eni minuti prestavijo v otroštvo in v kuhinjo, kjer je pekač vedno poln.

Medenjaki so tudi eden od osnovnih receptov, ki sem jih pripravil za projekt KUHLA – Naj se blešči in diši. Čeprav PDF letos ne bo izšel, sem se odločil, da recepte vseeno delim z vami – kot mini adventni projekt, kjer vsak dan zasvetita dva nova recepta.

Te medenjake lahko obesiš na smrečico, jih zapakiraš v ličen kozarec in podariš ali pa z njimi preprosto posladkaš decembrske večere. Vonj po cimetu, klinčkih in medu bo poskrbel, da se bo doma resnično bleščalo in dišalo.

Medenjaki

Mehki praznični medenjaki z medom in začimbami, ki jih lahko pripraviš vnaprej – za smrečico, darila ali večerne čajanke.

Sestavine

  • 500 g gladke moke
  • 150 g sladkorja v prahu
  • 150 g masla (sobne temperature)
  • 150 g medu
  • 2 jajci
  • 1 žlička sode bikarbone
  • 2 žlički cimeta
  • 1 žlička mletega ingverja
  • ½ žličke mletih klinčkov
  • ½ žličke muškatnega oreščka
  • ščepec soli

Postopek

  1. V večji posodi zmešaj moko, sladkor, sodo bikarbono, sol in vse začimbe.
  2. Dodaj na kocke narezano maslo in ga s prsti vgneti v suhe sestavine, da nastane drobljiva zmes.
  3. Vmešaj med in jajci ter zgneti gladko testo. Če je premehko, dodaj še malo moke.
  4. Testo zavij v folijo in pusti počivati v hladilniku vsaj 2 uri (še bolje čez noč).
  5. Pečico segrej na 180 °C. Testo razvaljaj na pomokani površini in izreži poljubne oblike.
  6. Položi jih na pekač, obložen s papirjem za peko, in peci 8–10 minut, da rahlo porjavijo.
  7. Ohladi jih na rešetki, nato pa po želji okrasi z belim sladkornim prelivom (royal icing).
Moj namig: Medenjaki so še boljši, če počivajo nekaj dni v zaprti škatli – postanejo mehkejši in še bolj aromatični. Lahko jih pripraviš že 2–3 tedne pred prazniki, saj se odlično shranjujejo.
0

Ni komentarjev

Objavite komentar

both, mystorymag

NE SPREGLEJ

GLAVNA JED, SLADICA, NOVIČKE
Copyright © Blaž Kuha 2025. Vse pravice pridržane.
izdelal by templateszoo