Slider

script type='text/javascript'>var postcount = 11;

Brezglutenske grške pite

BREZGLUTENSKI RECEPTI: Dobra novica je, da se že kar nekaj časa slovenski ponudniki trudijo ter na trgovske police polagajo artikle z rubrike brez glutena - #glutenfree .
0
Zdrav in okusen namig za pomladne dni!
Dobra novica je, da se že kar nekaj časa slovenski ponudniki trudijo ter na trgovske police polagajo artikle z rubrike brez glutena - #glutenfree . Na tržišču je pestra ponudba brezglutenske moke. V svoji kuhinji jih preizkusil že kar nekaj, a vračam se vedno nazaj k moki znamke Schar, s katero imam najboljše izkušnje, v vseh pogledih…
V prvih brezglutenskih pekovskih izzivih velikokrat testo oz. izdelek končali v košu, žal… Skozi vsa leta mojega ustvarjanja sem zelo velikokrat delal s »klasičnim« testom, ki sem ga dodobra spoznal in tudi dobro poznam njegovo obnašanje. Pričakoval sem, da se bo testo iz moke brez glutena obnašal podobno, a ni tako! Z moko brez glutena je bilo nekoliko težje ustvarjati, saj nisem poznal kako se vse skupaj obnaša med pripravo, peko… Če želiš dobiti primerno testo, je že gnetenje bolj »packasto«, a tudi med peko ne dobi zlato rjave skorijce, edino če si pomagaš in premažeš z rumenjakom…
Torej! Pri pripravi brezglutenskega testa, tako kvašeno, krhko… uporabljam moko, ki je sestavljena iz koruznega škroba, koruzne moke in gostil (guar guami, dekstroza). In okus pečenega testa iz omenjene moke s sestavinami iz recepture bi najlažje opisal s prvo asociacijo, ki sem jo dobil pri okušanju, »kebab«.

TESTO
260 g večnamenske moke brez glutena
½ kocke svežega kvasa Fala
190 ml mlačne vode
½ čajne žličke sladkorja
1 žlica olivnega olja
½ čajna žlička soli
NADEV
80 g nacho sira
12 kom češnjevega paradižnika
½ rumene paprike
6 rezin solatne kumare
1 manjša rdeča čebula
OSTALO
200 ml naravnega tekočega jogurta
¼ čajne žličke kajenskega popra
⅓ čajne žličke soli
⅓ čajne žličke koriandra suh ali svež
solatni listi po izboru 

KVASNI NASTAVEK: Sveži kvas Fala razdrobimo v posodico, dodamo sladkor in sol (za testo), prelijemo z mlačno vodo (190 ml), premešamo ter pustimo stati 10 minut.
Moko brez glutena stresemo v skledo. Dodamo olivno olje in prelijemo s kvasnim nastavkom. Z leseno žlico premešamo, da dobimo testno kepo. Tesno kepo stresemo na pomokano delovno površino, dobro pregnetemo, razrežemo na manjše kose in oblikujemo hlebčke. Pokrijemo s kuhinjsko krpo in pustimo počivati 30 minut.
Testo iz moke brez glutena ima drugačno strukturo, kot iz "klasične". Na prvi pogled deluje kot "gosta lepljiva masa". Pri gnetenju na delovni površini sem uporabil moko brez glutena, a če vas to moti ter si želite olajšati gnetenje "goste lepljive mase" lahko delovno površino pomokate tudi s koruzno moko. Bo nekoliko manj "packasto" gnetenje... 😊
Zelenjavo (čebula, paprika, kumara, češnjev paradižnik) očistimo, operemo in narežemo na manjše koščke.
Vdrtine na pekaču za mini mafine premažemo z oljem. Hlebčke testa razvaljamo na debelino tri milimetre. Razrežemo na kvadrate (velikost prilagodite vdrtini na pekaču) ter z njimi obložimo vdrtine na pekaču.
Na dno testne košarice položimo po polovico čajne žličke nacho sira. Nato košarice nadevamo s pripravljeno zelenjavo. Pekač postavimo v ogreto pečico na 180 °C, za 25 minut. Pečene grške košarice odstranimo iz pekača.
Servirni krožnik obložimo z listi solate, po lastnem izboru. Na solato položimo košarice in prelijemo s prelivom, ki smo ga pripravili iz naravnega tekočega jogurta in začimb (kajenski poper, sol, koriander).
Jaz sem grške mini pite postregel kot lahko in zdravo večerjo, a količina je zadostovala za 3 osebe. Lahko pa jih servirate tudi kot prigrizek čez dan. Je pa tudi odlična in okusna ideja za piknik v naravi, saj se počasi a zanesljivo bližajo sončni vikendi... 👌😋
***
0

Ni komentarjev

Objavite komentar

both, mystorymag

NE SPREGLEJ

AVOKADO, ZDRAVO, BREZ GLUTENA
Copyright © Blaž Kuha 2023. Vse pravice pridržane.
izdelal by templateszoo