Slider

script type='text/javascript'>var postcount = 11;

Food trends 2025: kaj nas bo grelo to jesen

Jesenski food trends 2025: pumpkin spice, fermentacija, street food in nove sezonske kombinacije. Poglej, kaj bo letos grelo kuhinje.

Ko listje porumeni in se dnevi skrajšajo, se spremeni tudi naš jedilnik. Jesen 2025 prinaša kombinacijo nostalgije, topline in drznih trendov, ki so v kuhinjah in restavracijah že začeli dobivati svoj prostor. Od buče in cimeta do fermentiranih čudes – poglejmo, kaj nas bo letos grelo.

1. Pumpkin spice – več kot samo latte

Čeprav ga nekateri zavijajo z očmi, pumpkin spice ostaja kralj jeseni. Letos ga najdemo ne samo v kavah, ampak tudi v granolah, jogurtih, piškotih in celo craft pivu. Buča + cimet + muškatni orešček = jesenski podpis, ki ga je težko spregledati.

2. Fermentacija na vsakem koraku

Kimči, kombuča, kefir, kislo testo – fermentacija ni več eksotika, ampak stalnica. Letos trend stopa korak dlje: restavracije vključujejo fermentirane elemente v omake, marinade in celo sladice. Poleg okusa je tu še bonus – dobrodejni probiotiki.

SLADICA
Kremasta klasika v čast filmski legendi!

V spomin na Roberta Redforda, enega največjih igralcev in filmskih ustvarjalcev, ti predstavljam sladico, ki nosi njegovo ime. V 70. letih je v Ameriki zaslovela kot Robert Redford Dessert oziroma Chocolate Lush...

Poglej, če ti sede 🧐

3. Street food v restavracijah

Ulična hrana dobiva svoj “fine dining” trenutek. Burgerji z lokalnim mesom, bao buns z jesensko zelenjavo, tacos s pečeno bučo – restavracije to jesen strežejo znane prigrizke v preobleki z boljšo sestavo in elegantno prezentacijo.

4. Lokalno + sezonsko, a na nov način

Tržnice so polne jabolk, hrušk, buč in gob. A trend 2025 je, da se te sestavine pojavijo v presenetljivih kombinacijah: jabolka z miso pasto, buča s čilijem, gobe v kremastih azijskih juhah. Tradicija dobi sodoben zasuk.

5. Jesenske pijače, ki niso samo vino

Topli jabolčniki, čaji z zelišči, začinjeni koktajli in celo fermentirani sokovi postajajo stalnica. “Comfort drinks” so nova kava – topli, aromatični, instagramabilni.

6. Manj mesa, več zelenjave

Veganske in vegetarijanske jedi niso več alternativa, ampak samoumevni del jedilnika. Jesen 2025 bo polna zelenjavnih enolončnic, bučnih curryjev in jedi na osnovi stročnic. Meso se seli iz glavne vlogo v spremljevalca.

👉 Če iščeš, kako te trende preliti v svoj vsakdan, bo moj PDF Kuhla – Jesenska toplina pravi navdih. V njem sem zbral preizkušene recepte, ki na krožnik prinesejo prav to, kar jesen naredi posebno. 🍂

Jesenski food trends 2025 lepo združujejo nostalgijo (pumpkin spice), zdravje (fermentacija) in sodobne pristope (street food na krožniku). Ne glede na to, ali boš doma pripravil fermentirane vložnine ali pa v restavraciji naročil bao s pečeno bučo, je jasno – jesen bo dišala po toplini in novostih hkrati.

tahini
Tahini recept: od praženja sezama do svilnate paste

Domači tahini iz sezama: podroben recept od praženja semen do gladke, kremaste paste. Odličen za hummus, omake in sladice.

Poglej, če ti sede 🧐

FAQ – Jesenski food trends 2025

1. Zakaj je pumpkin spice še vedno tako priljubljen?
Ker združuje arome cimeta, muškatnega oreščka in buče, ki v ljudeh vzbudijo občutek topline, nostalgije in jesenske domačnosti.

2. Ali je fermentacija samo modni trend?
Ne. Fermentirana živila imajo dolgo tradicijo in dokazano koristijo prebavi. Trenutno so le ponovno odkrita in kreativno uporabljena v kuhinji.

3. Kaj pomeni “street food v restavracijah”?
Gre za ulične jedi, kot so burgerji, tacos ali bao buns, pripravljene z bolj kakovostnimi sestavinami in servirane v restavracijah.

4. Katere sestavine bodo zaznamovale jesen 2025?
Buče, gobe, jabolka, hruške in stročnice – pogosto v kombinacijah z azijskimi začimbami ali fermentiranimi dodatki.

5. Ali se zmanjšuje poraba mesa?
Da, meso vse bolj postaja spremljevalna sestavina. Zelenjava in stročnice prevzemajo glavno vlogo v enolončnicah in curryjih.

6. Kakšne jesenske pijače bodo letos v trendu?
Topli jabolčniki, začinjeni koktajli, čaji z zelišči in fermentirani sokovi – vse, kar pogreje in navdihne za fotografijo.

7. Kako lahko doma sledim jesenskim food trendom?
Začni z bučo in začimbami, poskusi fermentacijo (kislo zelje, kimči) in pripravi zelenjavne enolončnice. Trendi so lahko preprosti in domači.

0

Ni komentarjev

Objavite komentar

both, mystorymag

NE SPREGLEJ

GLAVNA JED, SLADICA, NOVIČKE
Copyright © Blaž Kuha 2025. Vse pravice pridržane.
izdelal by templateszoo