Ko se dnevi krajšajo in se megla zjutraj leno vleče mimo okna, je čas, da v kuhinji spet zadiši po toplini. Jesen je sezona, ko je polica z začimbami najbolj vesela in ko buča, jabolka ter korenovke naredijo pol krožnika brez velike filozofije. Želim, da so tvoja kosila v novem tednu preprosta, domača in predvsem izvedljiva – tudi takrat, ko se domov pripelješ tik pred peto. Nič kompliciranja, samo poštene porcije udobja v pol ure. V nadaljevanju te čaka sedem jedi, ki jih lahko zložiš skoraj z zaprtimi očmi, a so še vedno dovolj posebne, da bo miza videti praznično. Vsak dan te čaka drugačna kombinacija okusov: malo kremastega, malo hrustljavega, tu in tam kaj sladkastega – ravno prav, da bo teden razgiban. Če ti kakšna sestavina zmanjka, brez panike – v seznamu spodaj imaš glavnino, ostalo pa prilagodi, kot imaš doma. Pripravi kuhalnico, ogrej ponev in si privošči teden krožnikov, ki te objamejo. Gremo!
Celoten jump meni (vse na enem mestu) za tekoči teden ob nedeljah od 18.00h dalje na blogu, za tiste, ki pa prisegajo na klasiko vsak dan ob 7.00h recept za tekoči dan!
Kaj kuhamo ta teden
- 🟤 PON: Piščančji zrezek v kremni bučni omaki s timijanom na polenti
- 🟠 TOR: Testenine z gobovo omako, žajbljem in parmezanom
- 🟡 SRE: Pečena svinjska ribica z jabolčno–čebulno omako in pirejem iz sladkega krompirja
- 🟢 ČET: Rižota z bučo, kozjim sirom in popečenimi orehi
- 🔴 PET: Hrustljavi krompirjevi polpeti s pečeno rdečo peso in jogurtovo pomako
- 🟣 SOB: Hitri goveji/telečji golaž z rdečim vinom in korenasto zelenjavo
- 🟢 NED: Jesenska enolončnica z lečo, korenjem, zeleno in ohrovtom
Nakupovalni listek (glavne sestavine)
- piščančji zrezki – 2 kosa
- svinjska ribica – ~300 g
- mlada govedina ali teletina – ~300 g
- rjava leča – 150 g
- arborio riž – 150 g
- testenine (tagliatelle/penne) – 200 g
- buča (hokkaido ali maslenka) – ~500 g skupaj za dve jedi
- gobe (šampinjoni/jurčki ali mešanica) – ~250 g
- sladki krompir – ~200 g
- jabolko – 1 večje
- korenje – 4 korenčki
- gomoljna zelena – 1 manjši kos
- ohrovt – 2 pesti narezanega
- čebule – 4 manjše
- česen – 2 stroka
- parmezan – 1 majhen kos (za ribanje)
- kozji sir – ~50 g
- orehi – 1 manjši lonček
- piščančja in zelenjavna jušna osnova (ali jušne kocke)
- sladka smetana – 250 ml
- rdeče vino – 150 ml
- polenta (instant) – 100 g
- limona – 1 kos
- jogurt – 150 g
- osnovna shramba: olivno olje, maslo, gorčica, med, paradižnikova mezga, mleta paprika, dimljena paprika, timijan, žajbelj, lovor, sol, poper
To je teden, ko kuhanje spet postane enostavno in prijetno. Vse jedi so narejene tako, da jih brez težav pospraviš na mizo v 30 minutah, pa vendar prinesejo tisto pravo jesensko tolažbo. Če kak dan ne uspe, zamakni – recepti so prilagodljivi in hvaležni. Želim ti miren teden, dišečo kuhinjo in krožnike, ki jih z veseljem delite doma. Pa dober tek! 🍂

Ni komentarjev
Objavite komentar